Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Tort Kinder Country (bez pieczenia)

 Moja dzisiejsza propozycja na weekend majowy to pyszny i łatwy Tort Kinder Country. Bazą deseru są biszkopty i serek mascarpone. Ciasto jest łatwe i proste w przygotowaniu. Potrzebujemy dosłownie kilku składników. Moim zdaniem jest to tort na niezwykłe okazje. Sprawdzi się na małe i duże spotkania rodzinne. Polecam ! Składniki: masa jasna 250 g serka mascarpone  100 g cukru pudru 100 g czekolady białej 100 ml śmietany 30% 10 g śmietanfixu masa ciemna 250 g serka mascarpone 100 g cukru pudru 100 g czekolady gorzkiej 100 ml śmietany 30% 10 g śmietanfixu dodatkowo 300 g biszkoptów dowolnych 200 g płatków śniadaniowych z miodem typu "Kangus" 100 g czekolady ciemnej Masa jasna : Zimną śmietanę ubijamy na puch. Dodajemy cukier puder. Dodajemy serek mascarpone. Miksujemy. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Dodajemy do masy. Dodajemy śmietanfix. Miksujemy. Dodajemy 50 g płatków śniadaniowych. Mieszamy. Masa ciemna : Zimną śmietanę ubijamy na puch. Dodajemy cukier puder. Dodaje

Ciastka „Amoniaczki”

Ciastka „Amoniaczki” to niezwykle aromatyczne ciasteczka pochodzące z województwa Kujawsko-Pomorskiego. Niezwykły smak ciastka „Amoniaczki” zawdzięczają dodatkowi amoniaku. Są to pyszne, kruchutkie ciasteczka, gdzie zupełnie nie czuć w nich amoniaku. Obecnie jednak możliwy jest problem z kupnem amoniaku, ale myślę , że warto trochę się natrudzić z znalezieniem, gdyż ciastka „Amoniaczki” są tego warte. Regionalne smakołyki nadają niezwykły smak naszym codziennym wypiekom. Jedną z moich pasji jest interpretowanie oraz czerpanie ze starych przepisów inspiracji. Dla tych, którzy się jednak boją polecam wersję z proszkiem do pieczenia. Czym by były jednak „Amoniaczki” bez masy kajmakowej, która nadaje niezwykły smak i charakter tym małym ciasteczkom. Polecam!
Składniki:(wersja z amoniakiem)
ciasto
250 g mąki pszennej
70 g cukru białego
50 g masła
30 g cukru waniliowego(1 opakowanie)
1 jajko
zaczyn
60 ml letniego mleka
1/2 łyżeczki amoniaku
masa kajmakowa
400 g masy kajmakowej gotowej lub własnoręcznie wykonanej
Amoniak mieszam z letnim mlekiem. Cukier i cukier waniliowym ucieram z miękkim masłem. Do utartego masła dodaję zaczyn, jajko. Mieszam. Dodaję mąkę. Krótko miksuję. Formuje kulę. Ciasto wstawiam na 1 godzinę do lodówki. Po godzinie ciasto rozwałkowuję i wykrawam koła. Układam na blaszce do pieczenia przykrytej papierem do pieczenia. Piekę około 7 minut w 180 stopniach. Studzę.
Ciastka smaruję masa kajmakową i sklejam.
Składniki: (wersja z proszkiem do pieczenia)
ciasto
250 g mąki pszennej
70 g cukru białego
50 g masła
30 g cukru waniliowego(1 opakowanie)
20 g proszku do pieczenia(2 łyżeczki)
1 jajko
masa kajmakowa
400 g masy kajmakowej gotowej lub własnoręcznie wykonanej
Cukier i cukier waniliowym ucieram z miękkim masłem. Do utartego masła dodaję jajko. Mieszam. Dodaję mąkę i proszek do pieczenia. Krótko miksuję. Formuje kulę. Ciasto wstawiam na 1 godzinę do lodówki. Po godzinie ciasto rozwałkowuję i wykrawam koła. Układam na blaszce do pieczenia przykrytej papierem do pieczenia. Piekę około 7 minut w 180 stopniach. Studzę.
Ciastka smaruję masa kajmakową i sklejam.
ciastka, amoniaczki, ciasteczka amoniaczki, ciasteczka, ciastka amoniaczki
Smacznego!

Komentarze

Popularne posty

Drukuj