Ciastka „Amoniaczki” to niezwykle aromatyczne ciasteczka pochodzące z
województwa Kujawsko-Pomorskiego. Niezwykły smak ciastka „Amoniaczki”
zawdzięczają dodatkowi amoniaku. Są to pyszne, kruchutkie ciasteczka,
gdzie zupełnie nie czuć w nich amoniaku. Obecnie jednak możliwy jest
problem z kupnem amoniaku, ale myślę , że warto trochę się natrudzić z
znalezieniem, gdyż ciastka „Amoniaczki” są tego warte. Regionalne
smakołyki nadają niezwykły smak naszym codziennym wypiekom. Jedną z
moich pasji jest interpretowanie oraz czerpanie ze starych przepisów
inspiracji. Dla tych, którzy się jednak boją polecam wersję z proszkiem
do pieczenia. Czym by były jednak „Amoniaczki” bez masy kajmakowej,
która nadaje niezwykły smak i charakter tym małym ciasteczkom. Polecam!
Składniki:(wersja z amoniakiem)
ciasto
250 g mąki pszennej
70 g cukru białego
50 g masła
30 g cukru waniliowego(1 opakowanie)
1 jajko
zaczyn
60 ml letniego mleka
1/2 łyżeczki amoniaku
masa kajmakowa
400 g masy kajmakowej gotowej lub własnoręcznie wykonanej
Amoniak mieszam z letnim mlekiem. Cukier i cukier waniliowym ucieram z
miękkim masłem. Do utartego masła dodaję zaczyn, jajko. Mieszam. Dodaję
mąkę. Krótko miksuję. Formuje kulę. Ciasto wstawiam na 1 godzinę do
lodówki. Po godzinie ciasto rozwałkowuję i wykrawam koła. Układam na
blaszce do pieczenia przykrytej papierem do pieczenia. Piekę około 7
minut w 180 stopniach. Studzę.
Ciastka smaruję masa kajmakową i sklejam.
Składniki: (wersja z proszkiem do pieczenia)
ciasto
250 g mąki pszennej
70 g cukru białego
50 g masła
30 g cukru waniliowego(1 opakowanie)
20 g proszku do pieczenia(2 łyżeczki)
1 jajko
masa kajmakowa
400 g masy kajmakowej gotowej lub własnoręcznie wykonanej
Cukier i cukier waniliowym ucieram z miękkim masłem. Do utartego masła
dodaję jajko. Mieszam. Dodaję mąkę i proszek do pieczenia. Krótko
miksuję. Formuje kulę. Ciasto wstawiam na 1 godzinę do lodówki. Po
godzinie ciasto rozwałkowuję i wykrawam koła. Układam na blaszce do
pieczenia przykrytej papierem do pieczenia. Piekę około 7 minut w 180
stopniach. Studzę.
Ciastka smaruję masa kajmakową i sklejam.
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz