Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Ciasto Ferrero Rocher (bez pieczenia)

Przygotowania do świat czas zacząć. Jednym z elementów tych przygotowani jest ciasto, które uwielbia cała rodzinna. Jednym z nich jest ciasto Ferero Rocher które doskonale wkomponowuje się w atmosferę świat. Ciasto dosyć łatwo przygotować. Czas jego przygotowania nie zajmie nam dużo czasu. To co wyróżnia to ciasto jest wyjątkowa masa czekoladowo-orzechowa oraz pyszne herbatniki. U mnie w domu nie ma świat bez tego wypieku. Polecam ! Składniki: masa czekoladowo-orzechowa 300 ml śmietany 30% 250 g serka mascarpone 150 g kremu czekoladowego 150 g cukru pudru 50 g orzechów laskowych mielonych 10g śmietanfixu dodatkowo 300 g herbatników czekoladowych  Masa czekoladowo-orzechowa : Zimną śmietanę ubijamy na sztywno. Dodajemy cukier puder. Miksujemy. Dodajemy serek mascarpone. Miksujemy. Dodajemy śmietanfix. Miksujemy. Dodajemy krem czekoladowy i orzechy. Miksujemy.  Na kwadratowej formie układamy na dnie herbatniki. Na herbatnikach układamy 1/3 kremu. Na kremie ponownie układamy herbatniki. N

Ciastka „Amoniaczki”

Ciastka „Amoniaczki” to niezwykle aromatyczne ciasteczka pochodzące z województwa Kujawsko-Pomorskiego. Niezwykły smak ciastka „Amoniaczki” zawdzięczają dodatkowi amoniaku. Są to pyszne, kruchutkie ciasteczka, gdzie zupełnie nie czuć w nich amoniaku. Obecnie jednak możliwy jest problem z kupnem amoniaku, ale myślę , że warto trochę się natrudzić z znalezieniem, gdyż ciastka „Amoniaczki” są tego warte. Regionalne smakołyki nadają niezwykły smak naszym codziennym wypiekom. Jedną z moich pasji jest interpretowanie oraz czerpanie ze starych przepisów inspiracji. Dla tych, którzy się jednak boją polecam wersję z proszkiem do pieczenia. Czym by były jednak „Amoniaczki” bez masy kajmakowej, która nadaje niezwykły smak i charakter tym małym ciasteczkom. Polecam!
Składniki:(wersja z amoniakiem)
ciasto
250 g mąki pszennej
70 g cukru białego
50 g masła
30 g cukru waniliowego(1 opakowanie)
1 jajko
zaczyn
60 ml letniego mleka
1/2 łyżeczki amoniaku
masa kajmakowa
400 g masy kajmakowej gotowej lub własnoręcznie wykonanej
Amoniak mieszam z letnim mlekiem. Cukier i cukier waniliowym ucieram z miękkim masłem. Do utartego masła dodaję zaczyn, jajko. Mieszam. Dodaję mąkę. Krótko miksuję. Formuje kulę. Ciasto wstawiam na 1 godzinę do lodówki. Po godzinie ciasto rozwałkowuję i wykrawam koła. Układam na blaszce do pieczenia przykrytej papierem do pieczenia. Piekę około 7 minut w 180 stopniach. Studzę.
Ciastka smaruję masa kajmakową i sklejam.
Składniki: (wersja z proszkiem do pieczenia)
ciasto
250 g mąki pszennej
70 g cukru białego
50 g masła
30 g cukru waniliowego(1 opakowanie)
20 g proszku do pieczenia(2 łyżeczki)
1 jajko
masa kajmakowa
400 g masy kajmakowej gotowej lub własnoręcznie wykonanej
Cukier i cukier waniliowym ucieram z miękkim masłem. Do utartego masła dodaję jajko. Mieszam. Dodaję mąkę i proszek do pieczenia. Krótko miksuję. Formuje kulę. Ciasto wstawiam na 1 godzinę do lodówki. Po godzinie ciasto rozwałkowuję i wykrawam koła. Układam na blaszce do pieczenia przykrytej papierem do pieczenia. Piekę około 7 minut w 180 stopniach. Studzę.
Ciastka smaruję masa kajmakową i sklejam.
ciastka, amoniaczki, ciasteczka amoniaczki, ciasteczka, ciastka amoniaczki
Smacznego!

Komentarze

Popularne posty

Drukuj