Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Ciasto Ferrero Rocher (bez pieczenia)

Przygotowania do świat czas zacząć. Jednym z elementów tych przygotowani jest ciasto, które uwielbia cała rodzinna. Jednym z nich jest ciasto Ferero Rocher które doskonale wkomponowuje się w atmosferę świat. Ciasto dosyć łatwo przygotować. Czas jego przygotowania nie zajmie nam dużo czasu. To co wyróżnia to ciasto jest wyjątkowa masa czekoladowo-orzechowa oraz pyszne herbatniki. U mnie w domu nie ma świat bez tego wypieku. Polecam ! Składniki: masa czekoladowo-orzechowa 300 ml śmietany 30% 250 g serka mascarpone 150 g kremu czekoladowego 150 g cukru pudru 50 g orzechów laskowych mielonych 10g śmietanfixu dodatkowo 300 g herbatników czekoladowych  Masa czekoladowo-orzechowa : Zimną śmietanę ubijamy na sztywno. Dodajemy cukier puder. Miksujemy. Dodajemy serek mascarpone. Miksujemy. Dodajemy śmietanfix. Miksujemy. Dodajemy krem czekoladowy i orzechy. Miksujemy.  Na kwadratowej formie układamy na dnie herbatniki. Na herbatnikach układamy 1/3 kremu. Na kremie ponownie układamy herbatniki. N

Ciastko z jabłkiem(danisze z jabłkiem)

Ciastko z jabłkiem to jedno z moich ulubionych ciastek. Robione są zazwyczaj z ciasta francuskiego lub drożdżowego. Osobiście uważam, że obie wersje są smaczne i fajne.Ciastko z jabłkiem smakuje wyśmienicie z domowymi lodami. Ciastko z jabłkiem obecnie możemy znaleźć w każdej cukierni czy piekarni. Jednak, żadne nie smakują tak dobrze jak przyrządzone samodzielnie. Ciastko z jabłkiem są nazywane również daniszami. Tak naprawdę te ciastka można upiec z dowolnymi ulubionymi owocami. Polecam wersję danisz z wiśniami.
Składniki:
300 g ciasta francuskiego
50 g cukru
20 ml wody
20 g cynamonu(1 łyżka lub 2 małe pełne łyżeczki)
2 jabłka
1 jajko
Jabłka obieramy ze skóry, kroimy na małe kawałki. Do garnka z grubym dnem umieszczamy pokrojone jabłka, cukier, wodę. Zagotowujemy. Dodajemy cynamon. Mieszamy. Dusimy około 20 minut na małym ogniu. Jabłka nie mogą się bardzo rozgotować. Ciasto francuskie dzielimy na 12 kawałków(prostokąty). Na jednym kawałku ciasta układamy po 1-2 łyżeczkach jabłek. Przykrywamy drugim kawałkiem. Ciastek z jabłkiem powinno powstać około 6. Ciastka smarujemy jajkiem. Pieczemy 25 minut w 200 stopniach. Studzimy.
ciastko z jabłkiem, jabłka, ciastka, ciastka z owocami
Smacznego!

Komentarze

Popularne posty

Drukuj