Ciastko z jabłkiem to jedno z moich ulubionych ciastek. Robione są
zazwyczaj z ciasta francuskiego lub drożdżowego. Osobiście uważam, że
obie wersje są smaczne i fajne.Ciastko z jabłkiem smakuje wyśmienicie z
domowymi lodami. Ciastko z jabłkiem obecnie możemy znaleźć w każdej
cukierni czy piekarni. Jednak, żadne nie smakują tak dobrze jak
przyrządzone samodzielnie. Ciastko z jabłkiem są nazywane również
daniszami. Tak naprawdę te ciastka można upiec z dowolnymi ulubionymi
owocami. Polecam wersję danisz z wiśniami.
Składniki:
300 g ciasta francuskiego
50 g cukru
20 ml wody
20 g cynamonu(1 łyżka lub 2 małe pełne łyżeczki)
2 jabłka
1 jajko
Jabłka obieramy ze skóry, kroimy na małe kawałki. Do garnka z grubym dnem umieszczamy pokrojone jabłka, cukier, wodę. Zagotowujemy. Dodajemy cynamon. Mieszamy. Dusimy około 20 minut na małym ogniu. Jabłka nie mogą się bardzo rozgotować. Ciasto francuskie dzielimy na 12 kawałków(prostokąty). Na jednym kawałku ciasta układamy po 1-2 łyżeczkach jabłek. Przykrywamy drugim kawałkiem. Ciastek z jabłkiem powinno powstać około 6. Ciastka smarujemy jajkiem. Pieczemy 25 minut w 200 stopniach. Studzimy.
Smacznego!
Składniki:
300 g ciasta francuskiego
50 g cukru
20 ml wody
20 g cynamonu(1 łyżka lub 2 małe pełne łyżeczki)
2 jabłka
1 jajko
Jabłka obieramy ze skóry, kroimy na małe kawałki. Do garnka z grubym dnem umieszczamy pokrojone jabłka, cukier, wodę. Zagotowujemy. Dodajemy cynamon. Mieszamy. Dusimy około 20 minut na małym ogniu. Jabłka nie mogą się bardzo rozgotować. Ciasto francuskie dzielimy na 12 kawałków(prostokąty). Na jednym kawałku ciasta układamy po 1-2 łyżeczkach jabłek. Przykrywamy drugim kawałkiem. Ciastek z jabłkiem powinno powstać około 6. Ciastka smarujemy jajkiem. Pieczemy 25 minut w 200 stopniach. Studzimy.
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz