Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Ciasto Ferrero Rocher (bez pieczenia)

Przygotowania do świat czas zacząć. Jednym z elementów tych przygotowani jest ciasto, które uwielbia cała rodzinna. Jednym z nich jest ciasto Ferero Rocher które doskonale wkomponowuje się w atmosferę świat. Ciasto dosyć łatwo przygotować. Czas jego przygotowania nie zajmie nam dużo czasu. To co wyróżnia to ciasto jest wyjątkowa masa czekoladowo-orzechowa oraz pyszne herbatniki. U mnie w domu nie ma świat bez tego wypieku. Polecam ! Składniki: masa czekoladowo-orzechowa 300 ml śmietany 30% 250 g serka mascarpone 150 g kremu czekoladowego 150 g cukru pudru 50 g orzechów laskowych mielonych 10g śmietanfixu dodatkowo 300 g herbatników czekoladowych  Masa czekoladowo-orzechowa : Zimną śmietanę ubijamy na sztywno. Dodajemy cukier puder. Miksujemy. Dodajemy serek mascarpone. Miksujemy. Dodajemy śmietanfix. Miksujemy. Dodajemy krem czekoladowy i orzechy. Miksujemy.  Na kwadratowej formie układamy na dnie herbatniki. Na herbatnikach układamy 1/3 kremu. Na kremie ponownie układamy herbatniki. N

Ciasto biszkoptowe i ucierane – praktyczne porady

Ciasto biszkoptowe i ciasto ucierane są jednymi z najpopularniejszych baz do wielu wypieków. Z ciasta biszkoptowego przygotowuje się torty, placki, rolady. natomiast ciasto ucierane stanowi bazę dla wielu pierników, ciast z owocami.
Czemu ciasta biszkoptowe oraz ucierane zawdzięczają swoją popularność? Sekret tych pysznych wypieków polega na uzyskaniu jak największej puszystości. Puszystość uzyskujemy poprzez ubicie białka.
Od czego zależy jakość ciasta biszkoptowego oraz ucieranego? Cały sekret w cieście biszkoptowym i ucieranym polega na dwóch czynnościach.
1) dobrze ubitych białkach
2) dokładnego utarcia żółtek z cukrem.
Aby dobrze utrzeć żółtka z cukrem należy użyć cukru pudru. Odradzam używanie zwykłego cukru. Znacząco wydłuża czas ubijania żółtek.
Do jakiej wysokości wypełniamy formę do pieczenia? Zaleca się wypełnić formę do 3/4 wysokości formy, gdyż ciasto rośnie.
Jak jest różnica pomiędzy ciastem biszkoptowym, a ucieranym? Ciasto ucierane jest odmianą ciasta biszkoptowego. Ciasto ucierane zawiera dużą ilość tłuszczu i cukru, dlatego dodaje się do niego proszek do pieczenia. Znamy dwie metody powstania ciasta ucieranego:
1) na zimno: poprzez utarcie masła i dodawanie kolejnych składników
2) na ciepło: poprzez ubicie jajek na parze z cukrem i mieszania z roztartym tłuszczem.
Po zrobieniu ciasta ucieranego należy od razu wstawić do piekarnika, gdyż zacznie opadać.

Podstawowe ciasto biszkoptowe:
Składniki:
200 g mąki
180 g cukru
100 g masła
30 g cukru waniliowego(1 opakowanie)
5 jajek

Oddzielamy żółtka od białek. Żółtka ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym. Masło roztapiamy. Studzimy. Do masy żółtkowej dodajemy mąkę. Miksujemy. Wolnym strumieniem dodajemy roztopione masło. Miksujemy, aż składniki się połączą. Białka ubijamy. Ubite białka dodajemy do ciasta. Ciasto pieczemy w 180 stopniach przez 35-40 minut do suchego patyczka.
Podstawowe ciasto biszkoptowe(na ciepło):
Składniki:
200 g mąki
180 g cukru
100 g masła
5 jajek
Oddzielamy żółtka od białek. Żółtka wraz cukrem ubijamy na parze. Masło rozpuszczamy na małym ogniu. Ostudzone dodajemy do żółtek(zdjętych z pary). Do masy jajeczno-maślanej dodajemy mąkę. Mieszamy łyżką lub krótko mikserem. Białka ubijamy na sztywno. Dodajemy do masy. Mieszamy. Całość pieczemy w 180 stopniach przez 35 minut.
Podstawowe ciasto biszkoptowe do tortu :
Składniki:
200 g mąki pszennej
100 g cukru
100 g masła
15 g proszku do pieczenia(1,5 łyżki)
4 jaja
Żółtka oddzielić od białek. Żółtka utrzeć z cukrem. Dodać miękkie masło. Utrzeć. Dodać mąkę. Utrzeć krótko. Białka ubić na sztywną pianę. Dodać do ciasta. Tortownicę posmarować masłem i obsypać bułka tartą. Piec około 45 minut w 170 stopniach. Wystudzić.
Podstawowe ciasto biszkoptowe do tortu na białkach:
Składniki:
200 g mąki pszennej
100 g cukru
4 jaja
aromat waniliowy
Żółtka oddzielić od białek.Białka ubić na sztywno. W trakcie ubijania dosypywać stopniowo cukier. Do ubitych białek dodawać stopniowo po jednym żółtku, nadal miksując. Do masy jajecznej dodajemy mąkę i aromat. Krótko miksujemy do połączenia składników. Piec około 45 minut w 170 stopniach. Wystudzić.
Podstawowe ciasto ucierane:
Składniki:
250 g mąki
200 g masła
200 g cukru
15 g proszku do pieczenia(około 1/2 paczki)
5 jajek
Miękkie masło utrzeć na gładką masę. Następnie dodajemy partiami cukier nadal miksując. Żółtka oddzielamy od białek. Do masy maślanej dodajemy po jednym żółtku ciągle miksując. Dodajemy mąkę. Krótko łączymy składniki. Białka ubijamy na sztywno. Dodajemy do ciasta delikatnie mieszając. Całość pieczemy przez 40 -40 minut w 180 stopniach.
Szybkie ciasto ucierane:
Składniki:
200 g mąki
200 g masła
200 g cukru
10 g proszku do pieczenia(3 łyżki)
5 jajek
Miękkie masło ucieramy. Dodajemy cukier nadal ucierając. Następnie dodajemy po jednym jajku. Krótko miksujemy. Dodajemy mąkę i proszek do pieczenia. Miksujemy. Ciasto pieczemy przez 40 minut w 180 stopniach. Studzimy.
Uwagi:
1) Składniki muszą być w temperaturze pokojowej.
2)Owoce, które chcemy użyć do ciasta muszą być suche. Trzeba owoce obsypać mąkę lub bułką tartą.
3)Białka które używamy, aby lepiej się ubiły powinny być włożone do lodówki na 10 minut.

biszkopt, ciasto biszkoptowe

Komentarze

Popularne posty

Drukuj