Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Ciasto Ferrero Rocher (bez pieczenia)

Przygotowania do świat czas zacząć. Jednym z elementów tych przygotowani jest ciasto, które uwielbia cała rodzinna. Jednym z nich jest ciasto Ferero Rocher które doskonale wkomponowuje się w atmosferę świat. Ciasto dosyć łatwo przygotować. Czas jego przygotowania nie zajmie nam dużo czasu. To co wyróżnia to ciasto jest wyjątkowa masa czekoladowo-orzechowa oraz pyszne herbatniki. U mnie w domu nie ma świat bez tego wypieku. Polecam ! Składniki: masa czekoladowo-orzechowa 300 ml śmietany 30% 250 g serka mascarpone 150 g kremu czekoladowego 150 g cukru pudru 50 g orzechów laskowych mielonych 10g śmietanfixu dodatkowo 300 g herbatników czekoladowych  Masa czekoladowo-orzechowa : Zimną śmietanę ubijamy na sztywno. Dodajemy cukier puder. Miksujemy. Dodajemy serek mascarpone. Miksujemy. Dodajemy śmietanfix. Miksujemy. Dodajemy krem czekoladowy i orzechy. Miksujemy.  Na kwadratowej formie układamy na dnie herbatniki. Na herbatnikach układamy 1/3 kremu. Na kremie ponownie układamy herbatniki. N

Ciasto „Delicja”

Każdy z nas zna i lubi pyszne małe biszkopciki z galaretką i czekoladą. Moim ulubionym smakiem jest wiśniowy. A wasz? Dziś jednak pokaże wam domową wersję tych pysznych ciasteczek. Ciasto „Delicja” jest to mięciutki biszkopt przełożony galaretką i oblany polewą czekoladową.Jest przy tym wilgotne i długo zachowuje swoją świeżość. Ciasto robi się bardzo szybko i znika również szybko. U mnie w domu to ciasto zrobiło prawdziwa furorę. Ciasto „Delicja” smakuje moim zdaniem lepiej od wersji sklepowej. Tak przygotowane ciasto sprawdzi się pod czas przyjęć w gronie rodzinnym. Pychota.
Składniki:
ciasto
180 g mąki(1 szklanka0
90 g cukru(1/2 szklanki)
30 g cukru waniliowego(3 łyżki)
15 g proszku do pieczenia(1,5 łyżki)
3 jajka
galaretka
300 ml wody
120 g galaretki wiśniowej(2 opakowania)
ganasze czekoladowe
150 g czekolady gorzkiej lub deserowej(1,5 tabliczki)
60 ml śmietany 30%
30 g masła
Ciasto: Jajka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym. Dodać mąkę oraz proszek do pieczenia. Całość miksować do połączenia się składników. Małą prostokątną formę do pieczenia smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą. Wlewamy ciasto. Pieczemy około 30 minut w 180 stopniach(do tzw. suchego patyczka). Aby ciasto nie opadło lekko zrzucamy je na blat. Studzimy.
Galaretka: 2 opakowania galaretki rozpuszczamy w 300 ml wrzącej wody. Studzimy.
Lekko tężejącą galaretkę wylewamy na wystudzony biszkopt. Ciasto umieszczamy w lodówce.
Ganasze czekoladowe: Czekoladę kroimy na drobne kawałki. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej wraz masłem. Śmietankę lekko podgrzewamy(uważamy aby się nie zważyła). Śmietankę ostrożnie dodajemy do rozpuszczającej się czekolady. Całość mieszamy do momentu aż składniki się połączą.


Smacznego!

Komentarze

Popularne posty

Drukuj