Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Babka piaskowa z rodzynkami

 Babka piaskowa to ciasto, którego nie trzeba przedstawiać. Proste, pyszne, aromatyczne i szybkie w przygotowaniu. Są wersje dwu-, trzy kolorowe. Moja dzisiejsza propozycja to wypiek z rodzynkami. Równie smaczny , co aromatyczny i mięciutki. Babkę piaskowa z rodzynkami przygotowuje się praktycznie tak samo, jak tradycyjną wersję, lecz dodajemy do niej rodzynki. Moim zdaniem ten wypiek polubią duzi i mali. Doskonałe na przyjęcia w ogrodzie. Polecam ! Składniki: 200 g masła 150 g mąki pszennej 150 g mąki ziemniaczanej 150 g cukru 50 g rodzynek 30 g cukru waniliowego 30 g cukier puder 10 g proszku do pieczenia 4 jajka Rodzynki parzymy wrzącą wodą przez 15 minut. Odcedzamy. Lekko posypujemy mąką pszenną. Białka oddzielamy od białek. Miękkie masło ucieramy na puch z dodatkiem cukru waniliowego i cukru. Dodajemy żółtka. Miksujemy. Dodajemy mąkę pszenną i mąkę ziemniaczaną oraz proszek do pieczenia. Miksujemy. Dodajemy rodzynki. Mieszamy. Białka ubijamy na puch. Dodajemy do ciasta. Blachę kek

Ciasto „Delicja”

Każdy z nas zna i lubi pyszne małe biszkopciki z galaretką i czekoladą. Moim ulubionym smakiem jest wiśniowy. A wasz? Dziś jednak pokaże wam domową wersję tych pysznych ciasteczek. Ciasto „Delicja” jest to mięciutki biszkopt przełożony galaretką i oblany polewą czekoladową.Jest przy tym wilgotne i długo zachowuje swoją świeżość. Ciasto robi się bardzo szybko i znika również szybko. U mnie w domu to ciasto zrobiło prawdziwa furorę. Ciasto „Delicja” smakuje moim zdaniem lepiej od wersji sklepowej. Tak przygotowane ciasto sprawdzi się pod czas przyjęć w gronie rodzinnym. Pychota.
Składniki:
ciasto
180 g mąki(1 szklanka0
90 g cukru(1/2 szklanki)
30 g cukru waniliowego(3 łyżki)
15 g proszku do pieczenia(1,5 łyżki)
3 jajka
galaretka
300 ml wody
120 g galaretki wiśniowej(2 opakowania)
ganasze czekoladowe
150 g czekolady gorzkiej lub deserowej(1,5 tabliczki)
60 ml śmietany 30%
30 g masła
Ciasto: Jajka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym. Dodać mąkę oraz proszek do pieczenia. Całość miksować do połączenia się składników. Małą prostokątną formę do pieczenia smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą. Wlewamy ciasto. Pieczemy około 30 minut w 180 stopniach(do tzw. suchego patyczka). Aby ciasto nie opadło lekko zrzucamy je na blat. Studzimy.
Galaretka: 2 opakowania galaretki rozpuszczamy w 300 ml wrzącej wody. Studzimy.
Lekko tężejącą galaretkę wylewamy na wystudzony biszkopt. Ciasto umieszczamy w lodówce.
Ganasze czekoladowe: Czekoladę kroimy na drobne kawałki. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej wraz masłem. Śmietankę lekko podgrzewamy(uważamy aby się nie zważyła). Śmietankę ostrożnie dodajemy do rozpuszczającej się czekolady. Całość mieszamy do momentu aż składniki się połączą.
Smacznego!

Komentarze

Popularne posty

Drukuj