Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Babka piaskowa z rodzynkami

 Babka piaskowa to ciasto, którego nie trzeba przedstawiać. Proste, pyszne, aromatyczne i szybkie w przygotowaniu. Są wersje dwu-, trzy kolorowe. Moja dzisiejsza propozycja to wypiek z rodzynkami. Równie smaczny , co aromatyczny i mięciutki. Babkę piaskowa z rodzynkami przygotowuje się praktycznie tak samo, jak tradycyjną wersję, lecz dodajemy do niej rodzynki. Moim zdaniem ten wypiek polubią duzi i mali. Doskonałe na przyjęcia w ogrodzie. Polecam ! Składniki: 200 g masła 150 g mąki pszennej 150 g mąki ziemniaczanej 150 g cukru 50 g rodzynek 30 g cukru waniliowego 30 g cukier puder 10 g proszku do pieczenia 4 jajka Rodzynki parzymy wrzącą wodą przez 15 minut. Odcedzamy. Lekko posypujemy mąką pszenną. Białka oddzielamy od białek. Miękkie masło ucieramy na puch z dodatkiem cukru waniliowego i cukru. Dodajemy żółtka. Miksujemy. Dodajemy mąkę pszenną i mąkę ziemniaczaną oraz proszek do pieczenia. Miksujemy. Dodajemy rodzynki. Mieszamy. Białka ubijamy na puch. Dodajemy do ciasta. Blachę kek

Ciasto „Dzidziuś”

Przeglądając stary zeszyt mojej mamy znalazłam przepis na ciasto „Dzidziuś”. Jest to ciasto na bazie kaszy manny i herbatników. Prostota i łatwość przygotowania sprawił, że ciasto „Dzidziuś” od razu skradło moje serce. Moja mama mówiła mi, iż ten przepis jest w mojej rodzinie od dawna i był przygotowywany na wyjątkowe okazje. Przygotowując ten niezwykły wypiek pamiętałam o jego historii. Ciasto „Dzidziuś” było bardzo popularne w czasie PRL, gdyż gdy z dostępnością produktów był problem. Zajadając się ciastem „Dzidziuś” pamiętałam, iż było ono robione tylko na wyjątkowe spotkania. Na szczęście współcześnie możemy delektować się tym wspaniałym ciastem kiedy chcemy.
Składniki:
500 ml mleka
400 g herbatników(4 paczki)
170 g kaszy manny(1 szklanka)
125 g margaryny(1/2 kostki)
120 g galaretki (2 opakowania)
100 g cukru(1/2 szklanki)
30 g kakao(3 łyżki)
woda
aromat
Mleko, margarynę, kakao i cukier rozpuścić i zagotować. Do gotującego się mleka dodać kaszę. Ponownie zagotować. Mieszać do zgęstnienia. Na blaszkę do pieczenia wyłożyć papier do pieczenia. Ułożyć na dnie herbatniki. Na herbatniki wylać gorącą masę z kaszy manny. Wystudzić. Na wystudzoną masę ułożyć pozostałe herbatniki.
2 galaretki rozpuścić w 250 ml gorącej wody. Wystudzić. Tężejącą galaretkę wylać na wierzch ciasta. Schłodzić w lodówce około 2 godzin. Gotowe!
Uwaga! zamiast galaretki można rozpuścić czekoladę z masłem i polać wierzch ciasta.
ciasto, ciasto z kaszą manną, kasza manna, ciasto dzidzuś

Smacznego!

Komentarze

Popularne posty

Drukuj