Przeglądając stary zeszyt mojej mamy znalazłam przepis na ciasto
„Dzidziuś”. Jest to ciasto na bazie kaszy manny i herbatników. Prostota i
łatwość przygotowania sprawił, że ciasto „Dzidziuś” od razu skradło
moje serce. Moja mama mówiła mi, iż ten przepis jest w mojej rodzinie od
dawna i był przygotowywany na wyjątkowe okazje. Przygotowując ten
niezwykły wypiek pamiętałam o jego historii. Ciasto „Dzidziuś” było
bardzo popularne w czasie PRL, gdyż gdy z dostępnością produktów był
problem. Zajadając się ciastem „Dzidziuś” pamiętałam, iż było ono
robione tylko na wyjątkowe spotkania. Na szczęście współcześnie możemy
delektować się tym wspaniałym ciastem kiedy chcemy.
Składniki:
500 ml mleka
400 g herbatników(4 paczki)
170 g kaszy manny(1 szklanka)
125 g margaryny(1/2 kostki)
120 g galaretki (2 opakowania)
100 g cukru(1/2 szklanki)
30 g kakao(3 łyżki)
woda
aromat
Mleko, margarynę, kakao i cukier rozpuścić i zagotować. Do gotującego się mleka dodać kaszę. Ponownie zagotować. Mieszać do zgęstnienia. Na blaszkę do pieczenia wyłożyć papier do pieczenia. Ułożyć na dnie herbatniki. Na herbatniki wylać gorącą masę z kaszy manny. Wystudzić. Na wystudzoną masę ułożyć pozostałe herbatniki.
2 galaretki rozpuścić w 250 ml gorącej wody. Wystudzić. Tężejącą galaretkę wylać na wierzch ciasta. Schłodzić w lodówce około 2 godzin. Gotowe!
Uwaga! zamiast galaretki można rozpuścić czekoladę z masłem i polać wierzch ciasta.
Składniki:
500 ml mleka
400 g herbatników(4 paczki)
170 g kaszy manny(1 szklanka)
125 g margaryny(1/2 kostki)
120 g galaretki (2 opakowania)
100 g cukru(1/2 szklanki)
30 g kakao(3 łyżki)
woda
aromat
Mleko, margarynę, kakao i cukier rozpuścić i zagotować. Do gotującego się mleka dodać kaszę. Ponownie zagotować. Mieszać do zgęstnienia. Na blaszkę do pieczenia wyłożyć papier do pieczenia. Ułożyć na dnie herbatniki. Na herbatniki wylać gorącą masę z kaszy manny. Wystudzić. Na wystudzoną masę ułożyć pozostałe herbatniki.
2 galaretki rozpuścić w 250 ml gorącej wody. Wystudzić. Tężejącą galaretkę wylać na wierzch ciasta. Schłodzić w lodówce około 2 godzin. Gotowe!
Uwaga! zamiast galaretki można rozpuścić czekoladę z masłem i polać wierzch ciasta.
Komentarze
Prześlij komentarz