Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Babka piaskowa z rodzynkami

 Babka piaskowa to ciasto, którego nie trzeba przedstawiać. Proste, pyszne, aromatyczne i szybkie w przygotowaniu. Są wersje dwu-, trzy kolorowe. Moja dzisiejsza propozycja to wypiek z rodzynkami. Równie smaczny , co aromatyczny i mięciutki. Babkę piaskowa z rodzynkami przygotowuje się praktycznie tak samo, jak tradycyjną wersję, lecz dodajemy do niej rodzynki. Moim zdaniem ten wypiek polubią duzi i mali. Doskonałe na przyjęcia w ogrodzie. Polecam ! Składniki: 200 g masła 150 g mąki pszennej 150 g mąki ziemniaczanej 150 g cukru 50 g rodzynek 30 g cukru waniliowego 30 g cukier puder 10 g proszku do pieczenia 4 jajka Rodzynki parzymy wrzącą wodą przez 15 minut. Odcedzamy. Lekko posypujemy mąką pszenną. Białka oddzielamy od białek. Miękkie masło ucieramy na puch z dodatkiem cukru waniliowego i cukru. Dodajemy żółtka. Miksujemy. Dodajemy mąkę pszenną i mąkę ziemniaczaną oraz proszek do pieczenia. Miksujemy. Dodajemy rodzynki. Mieszamy. Białka ubijamy na puch. Dodajemy do ciasta. Blachę kek

Ciasto Isaura czyli sernik z murzynkiem

Ciasto Isaura czyli sernik z murzynkiem to jeden z moich ulubionych serników. Łączy w sobie wszystko co najlepsze. W cieście Isaura znajdziemy zarówno pyszny i wilgotny sernik, jak i puszysty, mocno kakaowy murzynek. Ciasto Isaura w moim przypadku sprawdza się, gdy nachodzi mnie chęć na zwykłe i proste ciasto do kawy. To prosty i pyszny wypiek doskonale sprawdza się podczas jesiennych, szarych popołudni. Ciasto Isaura spokojnie możemy podać w trakcie rodzinnego spotkania, gdyż możemy być pewni, że nikt mu się nie oprze. U mnie w rodzinnie ciasto Isaura zawsze króluje w trakcie spotkań w gronie najbliższych. Polecam !
Składniki:
ciasto
250 g mąki pszennej(1,5 szklanki)
200 g masła
180 g cukru(1 szklanka)
30 g kakao(3 łyżki)
30 g cukru waniliowego(1 opakowanie lub 3 łyżki)
20 g proszku do pieczenia(3 płaskie łyżeczki)
4 jajka
masa serowa
1 kg sera 3 krotnie mielonego
180 g cukru(1 szklanka)
100 g masła(1/2 kostki)
4 jajka
polewa
100 g czekolady
30 g masła
wiórki kokosowe do dekoracji
Ciasto: Masło wraz z obiema cukrami i kakao rozpuszczamy. Studzimy. Żółtka oddzielamy od białek. Do wystudzonej masy dodajemy pojedynczo 4 żółtka. Mieszamy rózgą. Do masy dodajemy mąkę wraz z proszkiem do pieczenia. Krótko miksujemy do połączenia składników. Białka ubijamy na sztywną pianę. Ostrożnie dodajemy do masy. Mieszamy drewnianą łyżką.
Masa serowa: Jajka krótko ucieramy z cukrem. Dodajemy miękkie masło. Na sam koniec dodajemy ser. Całość miksujemy do całkowitego połączenia się składników.
Masę czekoladową wykładamy na wysmarowaną masłem i obsypaną bułką tartą prostokątną formę do pieczenia. Następnie na masę czekoladowa wylewamy masę serową. Całość pieczemy przez 60-80 minut w 180 stopniach. Studzimy. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej wraz z masłem. Polewamy nią wystudzone ciasto. Możemy posypać wiórkami kokosa.
ciasto isaura, isaura, sernik z murzynkiem

Smacznego!

Komentarze

Popularne posty

Drukuj