Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Wiśniowy miodownik

 Moja dzisiejsza propozycja to wyjątkowy przepis na ponadczasowe ciasto jakim jest miodownik. Miodownik to wypiek, który pojawia się na polskich stołach od wielu lat. Moja dzisiejsza propozycja to wersja z wiśniami. Wiśnie na tle słodkiego kremu budyniowego i miodowego ciasta nadają nieco kwaskowy smak wypiekowi. Moim zdaniem jest to doskonałe ciasto na święta lub spotkania rodzinne. Polecam ! Składniki: ciasto miodowe 400 g mąki pszennej 200 g masła 200 g cukru pudru 50 g miodu 15 g proszku do pieczenia 1 jajko krem budyniowy 750 ml mleka 200 g masła 150 g cukru 120 g budyniu waniliowego 30 g cukru waniliowego 30 g mąki ziemniaczanej 3 żółtka dodatkowo 200 g dżemu wiśniowego Ciasto miodowe : Z podanych składników zagniatamy ciasto. Ciasto dzielimy na 4 części. Każdą oddzielnie pieczemy w 180 stopniach przez 7 minut w prostokątnej formie. Płaty ciasta studzimy. Krem budyniowy : 500 ml mleka zagotowujemy z cukrem. W pozostałym mleku rozpuszczamy budynie, mąki i żółtka. Dodajemy mieszank

Ciasto „Marlenka”

Ciasto „Marlenka” pochodzi z Czech. Można powiedzieć, iż jest to miodownik naszych południowych sąsiadów. Ciasto „Marlenka” niestety jest bardzo czasochłonne i wymaga dużo cierpliwości. Mimo tego warto jednak od czasu do czasu przygotować. Pyszny korzenno-miodowy smak i krem karmelowy sprawiają, iż nikt nie przejdzie obojętnie wobec takiego smakołyku. Ciasto „Marlenka” jest obecnie jednym z popularniejszych. Techniką robienia przypomina nieco polski miodownik lub miodowy przekładaniec. Polecam ciasto „Marlenka” do niedzielnej kawy.
Składniki:
ciasto
1 kg mąki
250 g margaryny
100 g miodu
100 g cukru
20 g sody(2 łyżki)
4 jajka
krem
1 litr mleka
300 g masy kajmakowej(1 opakowanie)
300 g masła
50 g mąki ziemniaczanej(5 łyżek)
40 g mąki pszennej(4 łyżki)
Ciasto: Margarynę, miód i cukier rozpuszczam. Studzę. Mąkę mieszam z sodą. Do mąki dodaje przestudzoną margarynę. mieszam, aż składniki się połączą. Ciasto podziel na 7 części. Każdy placek rozwałkuj cienko na wielkość formy(ja użyłam tortownicy). Placki piecz oddzielnie po 5 minut w 190 stopniach. Wystudź.
Krem: 600 ml mleka zagotuj. W zimnym mleko rozpuść obie mąki. Do gotującego się mleka dodaj mieszankę. Mieszaj do momentu powstania gęstego budyniu. Wystudź. Miękkie masło utrzyj. W trakcie ucierania dodawaj partiami masę kajmakową i zimny budyń.
Jeden placek drobno pokrusz. Pozostałe placki przekładamy kremem. Chłodzimy w lodówce przez 2 godziny. Gotowe!
Smacznego!
Źródło: http://www.mojewypieki.com/post/marlenka

Komentarze

Popularne posty

Drukuj