Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Ciasto Ferrero Rocher (bez pieczenia)

Przygotowania do świat czas zacząć. Jednym z elementów tych przygotowani jest ciasto, które uwielbia cała rodzinna. Jednym z nich jest ciasto Ferero Rocher które doskonale wkomponowuje się w atmosferę świat. Ciasto dosyć łatwo przygotować. Czas jego przygotowania nie zajmie nam dużo czasu. To co wyróżnia to ciasto jest wyjątkowa masa czekoladowo-orzechowa oraz pyszne herbatniki. U mnie w domu nie ma świat bez tego wypieku. Polecam ! Składniki: masa czekoladowo-orzechowa 300 ml śmietany 30% 250 g serka mascarpone 150 g kremu czekoladowego 150 g cukru pudru 50 g orzechów laskowych mielonych 10g śmietanfixu dodatkowo 300 g herbatników czekoladowych  Masa czekoladowo-orzechowa : Zimną śmietanę ubijamy na sztywno. Dodajemy cukier puder. Miksujemy. Dodajemy serek mascarpone. Miksujemy. Dodajemy śmietanfix. Miksujemy. Dodajemy krem czekoladowy i orzechy. Miksujemy.  Na kwadratowej formie układamy na dnie herbatniki. Na herbatnikach układamy 1/3 kremu. Na kremie ponownie układamy herbatniki. N

Ciasto „Marlenka”

Ciasto „Marlenka” pochodzi z Czech. Można powiedzieć, iż jest to miodownik naszych południowych sąsiadów. Ciasto „Marlenka” niestety jest bardzo czasochłonne i wymaga dużo cierpliwości. Mimo tego warto jednak od czasu do czasu przygotować. Pyszny korzenno-miodowy smak i krem karmelowy sprawiają, iż nikt nie przejdzie obojętnie wobec takiego smakołyku. Ciasto „Marlenka” jest obecnie jednym z popularniejszych. Techniką robienia przypomina nieco polski miodownik lub miodowy przekładaniec. Polecam ciasto „Marlenka” do niedzielnej kawy.
Składniki:
ciasto
1 kg mąki
250 g margaryny
100 g miodu
100 g cukru
20 g sody(2 łyżki)
4 jajka
krem
1 litr mleka
300 g masy kajmakowej(1 opakowanie)
300 g masła
50 g mąki ziemniaczanej(5 łyżek)
40 g mąki pszennej(4 łyżki)
Ciasto: Margarynę, miód i cukier rozpuszczam. Studzę. Mąkę mieszam z sodą. Do mąki dodaje przestudzoną margarynę. mieszam, aż składniki się połączą. Ciasto podziel na 7 części. Każdy placek rozwałkuj cienko na wielkość formy(ja użyłam tortownicy). Placki piecz oddzielnie po 5 minut w 190 stopniach. Wystudź.
Krem: 600 ml mleka zagotuj. W zimnym mleko rozpuść obie mąki. Do gotującego się mleka dodaj mieszankę. Mieszaj do momentu powstania gęstego budyniu. Wystudź. Miękkie masło utrzyj. W trakcie ucierania dodawaj partiami masę kajmakową i zimny budyń.
Jeden placek drobno pokrusz. Pozostałe placki przekładamy kremem. Chłodzimy w lodówce przez 2 godziny. Gotowe!


Smacznego!
Źródło: http://www.mojewypieki.com/post/marlenka

Komentarze

Popularne posty

Drukuj