Ciasto „Marlenka” pochodzi z Czech. Można powiedzieć, iż jest to
miodownik naszych południowych sąsiadów. Ciasto „Marlenka” niestety jest
bardzo czasochłonne i wymaga dużo cierpliwości. Mimo tego warto jednak
od czasu do czasu przygotować. Pyszny korzenno-miodowy smak i krem
karmelowy sprawiają, iż nikt nie przejdzie obojętnie wobec takiego
smakołyku. Ciasto „Marlenka” jest obecnie jednym z popularniejszych.
Techniką robienia przypomina nieco polski miodownik lub miodowy
przekładaniec. Polecam ciasto „Marlenka” do niedzielnej kawy.
Składniki:
ciasto
1 kg mąki
250 g margaryny
100 g miodu
100 g cukru
20 g sody(2 łyżki)
4 jajka
krem
1 litr mleka
300 g masy kajmakowej(1 opakowanie)
300 g masła
50 g mąki ziemniaczanej(5 łyżek)
40 g mąki pszennej(4 łyżki)
Ciasto: Margarynę, miód i cukier rozpuszczam. Studzę. Mąkę mieszam z sodą. Do mąki dodaje przestudzoną margarynę. mieszam, aż składniki się połączą. Ciasto podziel na 7 części. Każdy placek rozwałkuj cienko na wielkość formy(ja użyłam tortownicy). Placki piecz oddzielnie po 5 minut w 190 stopniach. Wystudź.
Krem: 600 ml mleka zagotuj. W zimnym mleko rozpuść obie mąki. Do gotującego się mleka dodaj mieszankę. Mieszaj do momentu powstania gęstego budyniu. Wystudź. Miękkie masło utrzyj. W trakcie ucierania dodawaj partiami masę kajmakową i zimny budyń.
Jeden placek drobno pokrusz. Pozostałe placki przekładamy kremem. Chłodzimy w lodówce przez 2 godziny. Gotowe!
Składniki:
ciasto
1 kg mąki
250 g margaryny
100 g miodu
100 g cukru
20 g sody(2 łyżki)
4 jajka
krem
1 litr mleka
300 g masy kajmakowej(1 opakowanie)
300 g masła
50 g mąki ziemniaczanej(5 łyżek)
40 g mąki pszennej(4 łyżki)
Ciasto: Margarynę, miód i cukier rozpuszczam. Studzę. Mąkę mieszam z sodą. Do mąki dodaje przestudzoną margarynę. mieszam, aż składniki się połączą. Ciasto podziel na 7 części. Każdy placek rozwałkuj cienko na wielkość formy(ja użyłam tortownicy). Placki piecz oddzielnie po 5 minut w 190 stopniach. Wystudź.
Krem: 600 ml mleka zagotuj. W zimnym mleko rozpuść obie mąki. Do gotującego się mleka dodaj mieszankę. Mieszaj do momentu powstania gęstego budyniu. Wystudź. Miękkie masło utrzyj. W trakcie ucierania dodawaj partiami masę kajmakową i zimny budyń.
Jeden placek drobno pokrusz. Pozostałe placki przekładamy kremem. Chłodzimy w lodówce przez 2 godziny. Gotowe!
Komentarze
Prześlij komentarz