Ciasto Pleśniak jest jednym z moich ulubionych, gdyż łączy w
sobie wilgotność ciasta kruchego oraz kwaśny smak konfitur.Ciasto
pleśniak u mnie w domu podaje się podczas komunii oraz przyjazdu
wyjątkowych gości. Pleśniak tak naprawdę kojarzy mi się ze smakiem
prostego, smacznego, a zarazem niezwykłego ciasta. Ciasto Pleśniak
zasmakuje, każdemu, kto lubi poczuć smak wsi na swoim talerzu.
Składniki:
400 g mąki
200 g masła
200 g dżemu wiśniowego
100 g cukru pudru(1/2 szklanki)
20 g kakao(2 łyżki)
10 g proszku do pieczenia(1 łyżeczka)
10 g mąki ziemniaczanej(1 łyżka)
5 jajek
Z mąki, masła, cukru pudru oraz 5 żółtek zagniatamy kruche ciasto. Dzielimy je na trzy części. Do jednej dodajemy kakao. Ciasto wkładamy do lodówki na 1 godzinę do schłodzenia.
Jasne ciasto wałkujemy na wielkość formy do pieczenia(wyłożonej papierem do pieczenia). Następnie smarujemy dżemem wiśniowym, na który ścieramy ciasto kakaowe.
Z białek ubijamy pianę. Dodajemy mąkę ziemniaczaną. Krótko miksujemy. Pianę z białek układamy na ciemne ciasto. Na pianę ścieramy ostatnie jasne ciasto. Całość pieczemy przez 60 minut w 180 stopniach.
Smacznego!
Składniki:
400 g mąki
200 g masła
200 g dżemu wiśniowego
100 g cukru pudru(1/2 szklanki)
20 g kakao(2 łyżki)
10 g proszku do pieczenia(1 łyżeczka)
10 g mąki ziemniaczanej(1 łyżka)
5 jajek
Z mąki, masła, cukru pudru oraz 5 żółtek zagniatamy kruche ciasto. Dzielimy je na trzy części. Do jednej dodajemy kakao. Ciasto wkładamy do lodówki na 1 godzinę do schłodzenia.
Jasne ciasto wałkujemy na wielkość formy do pieczenia(wyłożonej papierem do pieczenia). Następnie smarujemy dżemem wiśniowym, na który ścieramy ciasto kakaowe.
Z białek ubijamy pianę. Dodajemy mąkę ziemniaczaną. Krótko miksujemy. Pianę z białek układamy na ciemne ciasto. Na pianę ścieramy ostatnie jasne ciasto. Całość pieczemy przez 60 minut w 180 stopniach.
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz