Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Babka piaskowa z rodzynkami

 Babka piaskowa to ciasto, którego nie trzeba przedstawiać. Proste, pyszne, aromatyczne i szybkie w przygotowaniu. Są wersje dwu-, trzy kolorowe. Moja dzisiejsza propozycja to wypiek z rodzynkami. Równie smaczny , co aromatyczny i mięciutki. Babkę piaskowa z rodzynkami przygotowuje się praktycznie tak samo, jak tradycyjną wersję, lecz dodajemy do niej rodzynki. Moim zdaniem ten wypiek polubią duzi i mali. Doskonałe na przyjęcia w ogrodzie. Polecam ! Składniki: 200 g masła 150 g mąki pszennej 150 g mąki ziemniaczanej 150 g cukru 50 g rodzynek 30 g cukru waniliowego 30 g cukier puder 10 g proszku do pieczenia 4 jajka Rodzynki parzymy wrzącą wodą przez 15 minut. Odcedzamy. Lekko posypujemy mąką pszenną. Białka oddzielamy od białek. Miękkie masło ucieramy na puch z dodatkiem cukru waniliowego i cukru. Dodajemy żółtka. Miksujemy. Dodajemy mąkę pszenną i mąkę ziemniaczaną oraz proszek do pieczenia. Miksujemy. Dodajemy rodzynki. Mieszamy. Białka ubijamy na puch. Dodajemy do ciasta. Blachę kek

Ciasto „Stefanka”

Ciasto „Stefanka” to ciasto pełne korzennego smaku, masy grysikowej przełożone kwaskowatymi powidłami. jest to jedno z moich ulubionych ciast, wobec, których nie potrafię przejść obojętnie. Ciasto „Stefanka” smakiem przypomina znane w Polsce miodowniki czy ciasta czeskie. Dla mnie jednaka jest to wyjątkowy wypiek i jedyny w swoim rodzaju. Swoją wyjątkowość ciasto „Stefanka” zawdzięcza kremowej masie powstałej na bazie kaszy manny. Dla tych, którzy się obawiają – kasza manna jest nie wyczuwalna. Moim zdaniem jest to idealne ciasto na święta lub jesienne popołudnie. Polecam nie tylko miłośnikom miodowników.
Składniki:
ciasto
500 g mąki(2,5 szklanki)
200 g masła
100 g cukru pudru(1/2 szklanki)
40 g miodu(4 łyżki)
20 ml mleka(2 łyżki)
10 g sody(1 łyżeczka)
2 jajka
krem grysikowy
700 ml mleka
450 g powideł(1 opakowanie)
200 g masła
100 g cukru
60 g kaszy manny(6 łyżek)
polewa czekoladowa
200 g czekolady gorzkiej
50 g masła
20 ml mleka(2 łyżki)
ciasto: Mąkę,sodę oraz cukier puder mieszamy. Mleko, miód oraz masło rozpuścić w garnku. Wystudzić. Do mąki dodać jajka oraz wystudzoną mieszankę tłuszczową. Wszystko razem połączyć, zagnieść ciasto. Ciasto chłodzimy w lodówce przez 30 minut. Gotowe ciasto podzielić na trzy części. Pojedynczo rozwałkować na wielkość formy( u mnie był to prostokąt). Pieczemy każdy z blatów przez 15 minut w 180 stopniach. Studzimy.
krem: 500 ml mleka zagotować z cukrem. Kaszę manną mieszamy w 200 ml zimnego masła. Do gotującego się mleka dodajemy kaszę. Mieszamy, ponownie zagotowujemy. Mieszamy do uzyskania bardzo gęstej masy. Studzimy. Miękkie masło ucieramy z zimną kasza manną.
Blaty ciasta smarujemy powidłami, na które smarujemy krem. Czekoladę rozpuszczam w kąpieli wodnej wraz z masłem i mlekiem. Polewam nią ciasto.
Uwaga ! Aby ciasto lepiej smakowało należy chłodzić w lodówce przynajmniej całą noc. Ciasto najlepiej smakuje po kilku dniach.
ciasto stefanka
Smacznego!

Komentarze

  1. Pysznie wyszło, polecam! Najsmaczniejsze było na trzeci dzień, kiedy ciasto dobrze zmiękło :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty

Drukuj