Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Ciasto Ferrero Rocher (bez pieczenia)

Przygotowania do świat czas zacząć. Jednym z elementów tych przygotowani jest ciasto, które uwielbia cała rodzinna. Jednym z nich jest ciasto Ferero Rocher które doskonale wkomponowuje się w atmosferę świat. Ciasto dosyć łatwo przygotować. Czas jego przygotowania nie zajmie nam dużo czasu. To co wyróżnia to ciasto jest wyjątkowa masa czekoladowo-orzechowa oraz pyszne herbatniki. U mnie w domu nie ma świat bez tego wypieku. Polecam ! Składniki: masa czekoladowo-orzechowa 300 ml śmietany 30% 250 g serka mascarpone 150 g kremu czekoladowego 150 g cukru pudru 50 g orzechów laskowych mielonych 10g śmietanfixu dodatkowo 300 g herbatników czekoladowych  Masa czekoladowo-orzechowa : Zimną śmietanę ubijamy na sztywno. Dodajemy cukier puder. Miksujemy. Dodajemy serek mascarpone. Miksujemy. Dodajemy śmietanfix. Miksujemy. Dodajemy krem czekoladowy i orzechy. Miksujemy.  Na kwadratowej formie układamy na dnie herbatniki. Na herbatnikach układamy 1/3 kremu. Na kremie ponownie układamy herbatniki. N

Ciasto „Stefanka”

Ciasto „Stefanka” to ciasto pełne korzennego smaku, masy grysikowej przełożone kwaskowatymi powidłami. jest to jedno z moich ulubionych ciast, wobec, których nie potrafię przejść obojętnie. Ciasto „Stefanka” smakiem przypomina znane w Polsce miodowniki czy ciasta czeskie. Dla mnie jednaka jest to wyjątkowy wypiek i jedyny w swoim rodzaju. Swoją wyjątkowość ciasto „Stefanka” zawdzięcza kremowej masie powstałej na bazie kaszy manny. Dla tych, którzy się obawiają – kasza manna jest nie wyczuwalna. Moim zdaniem jest to idealne ciasto na święta lub jesienne popołudnie. Polecam nie tylko miłośnikom miodowników.
Składniki:
ciasto
500 g mąki(2,5 szklanki)
200 g masła
100 g cukru pudru(1/2 szklanki)
40 g miodu(4 łyżki)
20 ml mleka(2 łyżki)
10 g sody(1 łyżeczka)
2 jajka
krem grysikowy
700 ml mleka
450 g powideł(1 opakowanie)
200 g masła
100 g cukru
60 g kaszy manny(6 łyżek)
polewa czekoladowa
200 g czekolady gorzkiej
50 g masła
20 ml mleka(2 łyżki)
ciasto: Mąkę,sodę oraz cukier puder mieszamy. Mleko, miód oraz masło rozpuścić w garnku. Wystudzić. Do mąki dodać jajka oraz wystudzoną mieszankę tłuszczową. Wszystko razem połączyć, zagnieść ciasto. Ciasto chłodzimy w lodówce przez 30 minut. Gotowe ciasto podzielić na trzy części. Pojedynczo rozwałkować na wielkość formy( u mnie był to prostokąt). Pieczemy każdy z blatów przez 15 minut w 180 stopniach. Studzimy.
krem: 500 ml mleka zagotować z cukrem. Kaszę manną mieszamy w 200 ml zimnego masła. Do gotującego się mleka dodajemy kaszę. Mieszamy, ponownie zagotowujemy. Mieszamy do uzyskania bardzo gęstej masy. Studzimy. Miękkie masło ucieramy z zimną kasza manną.
Blaty ciasta smarujemy powidłami, na które smarujemy krem. Czekoladę rozpuszczam w kąpieli wodnej wraz z masłem i mlekiem. Polewam nią ciasto.
Uwaga ! Aby ciasto lepiej smakowało należy chłodzić w lodówce przynajmniej całą noc. Ciasto najlepiej smakuje po kilku dniach.
ciasto stefanka
Smacznego!

Komentarze

  1. Pysznie wyszło, polecam! Najsmaczniejsze było na trzeci dzień, kiedy ciasto dobrze zmiękło :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty

Drukuj