Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Tort Kinder Country (bez pieczenia)

 Moja dzisiejsza propozycja na weekend majowy to pyszny i łatwy Tort Kinder Country. Bazą deseru są biszkopty i serek mascarpone. Ciasto jest łatwe i proste w przygotowaniu. Potrzebujemy dosłownie kilku składników. Moim zdaniem jest to tort na niezwykłe okazje. Sprawdzi się na małe i duże spotkania rodzinne. Polecam ! Składniki: masa jasna 250 g serka mascarpone  100 g cukru pudru 100 g czekolady białej 100 ml śmietany 30% 10 g śmietanfixu masa ciemna 250 g serka mascarpone 100 g cukru pudru 100 g czekolady gorzkiej 100 ml śmietany 30% 10 g śmietanfixu dodatkowo 300 g biszkoptów dowolnych 200 g płatków śniadaniowych z miodem typu "Kangus" 100 g czekolady ciemnej Masa jasna : Zimną śmietanę ubijamy na puch. Dodajemy cukier puder. Dodajemy serek mascarpone. Miksujemy. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Dodajemy do masy. Dodajemy śmietanfix. Miksujemy. Dodajemy 50 g płatków śniadaniowych. Mieszamy. Masa ciemna : Zimną śmietanę ubijamy na puch. Dodajemy cukier puder. Dodaje

Ciasto Wiewiórka(z jabłkami i orzechami)

Ciasto Wiewiórka jest pysznym, wilgotnym wypiekiem. O sukcesie ciasta Wiewiórka świadczy prostota wykonania, niezwykłe połączenie jabłek i orzechów oraz pyszny biszkopt. Pierwszy raz z tym wypiekiem zetknęłam się czytając książkę Ewy Wachowicz „Ciasta”. Już na pierwszy rzut oka ciasto Wiewiórka zachęcało do zrobienia. Jednak nie byłam bym sobą, gdybym nie przerobiła tego przepisu i nie dodała nic od siebie. W efekcie powstało przepyszne ciasto z najlepszymi polskimi dodatkami oraz nutą piernika. Dodam, że zniknęło bardzo szybko ze stołu.
Składniki:
360 g mąki(2 szklanki)
120 g cukru(3/4 szklanki)
100 g masła
90 g orzechów włoskich( 1/2 szklanki)
50 g miodu(2 łyżki)
10 g kakao(1 łyżka)
10 g przyprawy do piernika(1 łyżka)
4 g proszku do pieczenia(1 łyżeczka)
4 g sody oczyszczonej(1 łyżeczka)
4 jaja
3 jabłka(średnie)
ew. cukier puder do dekoracji
Jabłka obieramy ze skórki, kroimy na kostki. Orzechy mielimy w blenderze.
Jaja ubijamy w misce z cukrem i miodem. Masło roztapiamy w garnku, studzimy. Do ubitych jajek dodajemy mąkę, proszek do pieczenia, sodę, kakao oraz przyprawę do piernika. Wszystko miksujemy. Wlewamy powoli wystudzone masło. Ponownie miksujemy.
Jabłka oraz zmielone orzechy dodajemy do ciasta. Mieszamy całość. Ciasto przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej masłem i obsypanej bułką Pieczemy w 180 stopniach przez 30-45 minut(do tzw. suchego patyczka) Studzimy. Możemy wystudzone ciasto posypać cukrem pudrem.
ciasto wiewiórka, ciasto z jabkami, ciasto z orzechami
Smacznego !
Źródło: E. Wachowicz,” Ciasta”, s. 11-12

Komentarze

Popularne posty

Drukuj