Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Ciasto Ferrero Rocher (bez pieczenia)

Przygotowania do świat czas zacząć. Jednym z elementów tych przygotowani jest ciasto, które uwielbia cała rodzinna. Jednym z nich jest ciasto Ferero Rocher które doskonale wkomponowuje się w atmosferę świat. Ciasto dosyć łatwo przygotować. Czas jego przygotowania nie zajmie nam dużo czasu. To co wyróżnia to ciasto jest wyjątkowa masa czekoladowo-orzechowa oraz pyszne herbatniki. U mnie w domu nie ma świat bez tego wypieku. Polecam ! Składniki: masa czekoladowo-orzechowa 300 ml śmietany 30% 250 g serka mascarpone 150 g kremu czekoladowego 150 g cukru pudru 50 g orzechów laskowych mielonych 10g śmietanfixu dodatkowo 300 g herbatników czekoladowych  Masa czekoladowo-orzechowa : Zimną śmietanę ubijamy na sztywno. Dodajemy cukier puder. Miksujemy. Dodajemy serek mascarpone. Miksujemy. Dodajemy śmietanfix. Miksujemy. Dodajemy krem czekoladowy i orzechy. Miksujemy.  Na kwadratowej formie układamy na dnie herbatniki. Na herbatnikach układamy 1/3 kremu. Na kremie ponownie układamy herbatniki. N

Ciasto Wiewiórka(z jabłkami i orzechami)

Ciasto Wiewiórka jest pysznym, wilgotnym wypiekiem. O sukcesie ciasta Wiewiórka świadczy prostota wykonania, niezwykłe połączenie jabłek i orzechów oraz pyszny biszkopt. Pierwszy raz z tym wypiekiem zetknęłam się czytając książkę Ewy Wachowicz „Ciasta”. Już na pierwszy rzut oka ciasto Wiewiórka zachęcało do zrobienia. Jednak nie byłam bym sobą, gdybym nie przerobiła tego przepisu i nie dodała nic od siebie. W efekcie powstało przepyszne ciasto z najlepszymi polskimi dodatkami oraz nutą piernika. Dodam, że zniknęło bardzo szybko ze stołu.
Składniki:
360 g mąki(2 szklanki)
120 g cukru(3/4 szklanki)
100 g masła
90 g orzechów włoskich( 1/2 szklanki)
50 g miodu(2 łyżki)
10 g kakao(1 łyżka)
10 g przyprawy do piernika(1 łyżka)
4 g proszku do pieczenia(1 łyżeczka)
4 g sody oczyszczonej(1 łyżeczka)
4 jaja
3 jabłka(średnie)
ew. cukier puder do dekoracji
Jabłka obieramy ze skórki, kroimy na kostki. Orzechy mielimy w blenderze.
Jaja ubijamy w misce z cukrem i miodem. Masło roztapiamy w garnku, studzimy. Do ubitych jajek dodajemy mąkę, proszek do pieczenia, sodę, kakao oraz przyprawę do piernika. Wszystko miksujemy. Wlewamy powoli wystudzone masło. Ponownie miksujemy.
Jabłka oraz zmielone orzechy dodajemy do ciasta. Mieszamy całość. Ciasto przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej masłem i obsypanej bułką Pieczemy w 180 stopniach przez 30-45 minut(do tzw. suchego patyczka) Studzimy. Możemy wystudzone ciasto posypać cukrem pudrem.
ciasto wiewiórka, ciasto z jabkami, ciasto z orzechami
Smacznego !
Źródło: E. Wachowicz,” Ciasta”, s. 11-12

Komentarze

Popularne posty

Drukuj