Ciasto Wuzetka jednoznacznie kojarzy się z Warszawą i słynną trasą
Wschód-Zachód. Wypiek ten stał się jednym z symboli stolicy. Proste
ciasto czekoladowe przełożone bita śmietaną z polewą czekoladową. Według
starej receptury wuzetkę nasącza się ponczem oraz między warstwą bitej
śmietany dodaje się powidła. Wokół tego ciasta narosło wiele legend. Do
najbardziej znanych należy ta, iż jest to skrót od WZK(wypiek z kremem)
oraz, iż było to ciastko podawane w kawiarni przy trasie W-Z. Domniemywa
się, iż twórcą tego wypieku jest cukiernik z Grochowa. Nie wiem jednak,
która z tych legend jest prawdziwa, za to mam pewność, iż przepis mojej
babci na to ciasto jest jedyny w swoim rodzaju. Chcecie się przekonać ?
Składniki:
ciasto
340 g maki pszennej(2 szklanki)
250 ml mleka( 1 szklanka)
220 g cukru(1 szklanka)
125 g margaryny(1/2 kostki)
34 g dżemu lub powideł(2 łyżki)
14 g kakao(2 łyżki)
10 g sody(1 łyżeczka)
2 jaja
krem
500 ml śmietany 30%
250 g masła roślinnego ( 1 małe opakowanie lub 1/2 dużego)
200 g cukru pudru
ew. aromat waniliowy dla smaku
polewa
100 g czekolady gorzkiej
70 g masła
Miękką margarynę ucieramy z cukrem. Dodajemy jaja, nadal ucierając. Następnie dodajemy kakao i dżem. Miksujemy. Dodajemy mąkę i sodę. Ucieramy. Na koniec dodajemy mleko. Krótko miksujemy. Przelewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej masłem i posypanej bułka tartą. Pieczmy w 180 stopniach około 30-40 minut do suchego patyczka. Studzimy.
Śmietanę chłodzimy w zamrażarce przez 15 minut. Następnie miksujemy. Na koniec dodajemy cukier puder i miksujemy ponownie. Miękkie masło ucieramy, dodajemy do ubitej śmietany. Miksujemy do powstania jednolitego kremu. Chłodzimy w lodówce przez 10-15 minut.
Wystudzone ciasto przekrawamy do pół i przekładamy masą śmietanową.
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej z masłem. Polewamy ciasto. Wstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc.
Smacznego !
Źródło: http://www.komplet.pl/artykuly/wuzetka-krolowa-warszawskich-kawiarni/
Składniki:
ciasto
340 g maki pszennej(2 szklanki)
250 ml mleka( 1 szklanka)
220 g cukru(1 szklanka)
125 g margaryny(1/2 kostki)
34 g dżemu lub powideł(2 łyżki)
14 g kakao(2 łyżki)
10 g sody(1 łyżeczka)
2 jaja
krem
500 ml śmietany 30%
250 g masła roślinnego ( 1 małe opakowanie lub 1/2 dużego)
200 g cukru pudru
ew. aromat waniliowy dla smaku
polewa
100 g czekolady gorzkiej
70 g masła
Miękką margarynę ucieramy z cukrem. Dodajemy jaja, nadal ucierając. Następnie dodajemy kakao i dżem. Miksujemy. Dodajemy mąkę i sodę. Ucieramy. Na koniec dodajemy mleko. Krótko miksujemy. Przelewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej masłem i posypanej bułka tartą. Pieczmy w 180 stopniach około 30-40 minut do suchego patyczka. Studzimy.
Śmietanę chłodzimy w zamrażarce przez 15 minut. Następnie miksujemy. Na koniec dodajemy cukier puder i miksujemy ponownie. Miękkie masło ucieramy, dodajemy do ubitej śmietany. Miksujemy do powstania jednolitego kremu. Chłodzimy w lodówce przez 10-15 minut.
Wystudzone ciasto przekrawamy do pół i przekładamy masą śmietanową.
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej z masłem. Polewamy ciasto. Wstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc.
Smacznego !
Źródło: http://www.komplet.pl/artykuly/wuzetka-krolowa-warszawskich-kawiarni/
Komentarze
Prześlij komentarz