Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Tort Kinder Country (bez pieczenia)

 Moja dzisiejsza propozycja na weekend majowy to pyszny i łatwy Tort Kinder Country. Bazą deseru są biszkopty i serek mascarpone. Ciasto jest łatwe i proste w przygotowaniu. Potrzebujemy dosłownie kilku składników. Moim zdaniem jest to tort na niezwykłe okazje. Sprawdzi się na małe i duże spotkania rodzinne. Polecam ! Składniki: masa jasna 250 g serka mascarpone  100 g cukru pudru 100 g czekolady białej 100 ml śmietany 30% 10 g śmietanfixu masa ciemna 250 g serka mascarpone 100 g cukru pudru 100 g czekolady gorzkiej 100 ml śmietany 30% 10 g śmietanfixu dodatkowo 300 g biszkoptów dowolnych 200 g płatków śniadaniowych z miodem typu "Kangus" 100 g czekolady ciemnej Masa jasna : Zimną śmietanę ubijamy na puch. Dodajemy cukier puder. Dodajemy serek mascarpone. Miksujemy. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Dodajemy do masy. Dodajemy śmietanfix. Miksujemy. Dodajemy 50 g płatków śniadaniowych. Mieszamy. Masa ciemna : Zimną śmietanę ubijamy na puch. Dodajemy cukier puder. Dodaje

Ciasto Wuzetka

Ciasto Wuzetka jednoznacznie kojarzy się z Warszawą i słynną trasą Wschód-Zachód. Wypiek ten stał się jednym z symboli stolicy. Proste ciasto czekoladowe przełożone bita śmietaną z polewą czekoladową. Według starej receptury wuzetkę nasącza się ponczem oraz między warstwą bitej śmietany dodaje się powidła. Wokół tego ciasta narosło wiele legend. Do najbardziej znanych należy ta, iż jest to skrót od WZK(wypiek z kremem) oraz, iż było to ciastko podawane w kawiarni przy trasie W-Z. Domniemywa się, iż twórcą tego wypieku jest cukiernik z Grochowa. Nie wiem jednak, która z tych legend jest prawdziwa, za to mam pewność, iż przepis mojej babci na to ciasto jest jedyny w swoim rodzaju. Chcecie się przekonać ?
Składniki:
ciasto
340 g maki pszennej(2 szklanki)
250 ml mleka( 1 szklanka)
220 g cukru(1 szklanka)
125 g margaryny(1/2 kostki)
34 g dżemu lub powideł(2 łyżki)
14 g kakao(2 łyżki)
10 g sody(1 łyżeczka)
2 jaja
krem
500 ml śmietany 30%
250 g masła roślinnego ( 1 małe opakowanie lub 1/2 dużego)
200 g cukru pudru
ew. aromat waniliowy dla smaku
polewa
100 g czekolady gorzkiej
70 g masła
Miękką margarynę ucieramy z cukrem. Dodajemy jaja, nadal ucierając. Następnie dodajemy kakao i dżem. Miksujemy. Dodajemy mąkę i sodę. Ucieramy. Na koniec dodajemy mleko. Krótko miksujemy. Przelewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej masłem i posypanej bułka tartą. Pieczmy w 180 stopniach około 30-40 minut do suchego patyczka. Studzimy.
Śmietanę chłodzimy w zamrażarce przez 15 minut. Następnie miksujemy. Na koniec dodajemy cukier puder i miksujemy ponownie. Miękkie masło ucieramy, dodajemy do ubitej śmietany. Miksujemy do powstania jednolitego kremu. Chłodzimy w lodówce przez 10-15 minut.
Wystudzone ciasto przekrawamy do pół i przekładamy masą śmietanową.
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej z masłem. Polewamy ciasto. Wstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc.
ciasto, ciasto wuzetka, wuzetka
Smacznego !
Źródło: http://www.komplet.pl/artykuly/wuzetka-krolowa-warszawskich-kawiarni/

Komentarze

Popularne posty

Drukuj