Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Tort Kinder Country (bez pieczenia)

 Moja dzisiejsza propozycja na weekend majowy to pyszny i łatwy Tort Kinder Country. Bazą deseru są biszkopty i serek mascarpone. Ciasto jest łatwe i proste w przygotowaniu. Potrzebujemy dosłownie kilku składników. Moim zdaniem jest to tort na niezwykłe okazje. Sprawdzi się na małe i duże spotkania rodzinne. Polecam ! Składniki: masa jasna 250 g serka mascarpone  100 g cukru pudru 100 g czekolady białej 100 ml śmietany 30% 10 g śmietanfixu masa ciemna 250 g serka mascarpone 100 g cukru pudru 100 g czekolady gorzkiej 100 ml śmietany 30% 10 g śmietanfixu dodatkowo 300 g biszkoptów dowolnych 200 g płatków śniadaniowych z miodem typu "Kangus" 100 g czekolady ciemnej Masa jasna : Zimną śmietanę ubijamy na puch. Dodajemy cukier puder. Dodajemy serek mascarpone. Miksujemy. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Dodajemy do masy. Dodajemy śmietanfix. Miksujemy. Dodajemy 50 g płatków śniadaniowych. Mieszamy. Masa ciemna : Zimną śmietanę ubijamy na puch. Dodajemy cukier puder. Dodaje

Ciasto zebra

Puszyste, wilgotne i przy tym dwu kolorowe czyli ciasto zebra. Ciasto zebra to tak naprawdę połączenie ciasta kakaowego i ciasta waniliowego. Ciasto zebra jest jednym z najbardziej znanych ciast ucieranych. Moja mama mówi zawsze że jest to jej ulubione ciasto. Też się z nią zgadzam. Ciasto zebra jest ciastem uniwersalnym, które robiła już moja babcia. Jest to ciasto, które nigdy nie wyjdzie takie samo. Mam tu na myśli to, iż pasy czarno-białe zawsze stworzą unikatowy wzór. Polecam to niezwykle intrygujące i zarazem mięciutkie ciasto. Zniknie w mgnieniu oka.
Składniki:
400 g mąki pszennej(około 2,5 – 3 szklanek )
200 ml oleju(nie pełna szklanka)
150 g cukru(3/4 szklanki)
40 g cukru waniliowego(1 opakowanie)
20 g kakao(2 łyżki)
20 g proszku do pieczenia(2 łyżeczki)
5 jajek
Jajka ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Dodajemy 370 g mąki oraz proszek do pieczenia. Ucieramy. Dodajemy olej. Krótko miksujemy. Masę dzielimy na dwie równe części. Do jednej dodajemy 3 łyżki mąki. Mieszamy. Do drugiej dodajemy kakao. Mieszamy. Tortownicę smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą. Pierwsze dwie łyżki nalewamy ciasta jasnego, następnie na środku lejemy 2 łyżki ciasta ciemnego. Postępujemy na przemiennie,aż do wyczerpania się obu ciast. Pieczmy w 180 stopniach przez 50 minut. Studzimy. Dowolnie dekorujemy.
ciasto, ciasto zebra, ciasto kakaowe

Smacznego!

Komentarze

Popularne posty

Drukuj