Ciasto „Metrowiec” jest to kolejny mój wypiek, który jest w mojej
rodzinnie od lat. Ciasto „Metrowiec” jest szybkim, prostym połączeniem
ciasta biszkoptowego z puszystym kremem.Całość oblana jest polewą
czekoladową. Cały sekret tego ciasta tkwi w sposobie ciecia- po skosie.
Ciasto jest jednak czasochłonne, najlepiej jest zarezerwować sobie dwa
dni na jego przygotowanie(jeśli nie mamy w domu dwóch keksówek). Czas
samego oczekiwania(złożonego) ciasta wynosić całą noc. Zachęconą i
namówiona przez mamę postanowiłam upiec to proste ciasto. Pomyślałam
skoro moja mama i babcia dały radę to i ja mogę. Jak się okazało mój
pierwszy „Metrowiec” był super smaczny. Tata powiedział, iż było bardzo
dobre i smakiem przypominało to pieczone przez babcię Ciasta wyszło
bardzo dużo – mi wyszło prawie dwa duże ciasta. Polecam.
Składniki:
ciasto jasne
200 g mąki(1,5 szklanki + 2 łyżki)
150 g cukru
120 ml oleju
20 g proszku do pieczenia
3 jajka
aromat waniliowy
ciasto ciemne
200 g mąki(1,5 szklanki)
150 g cukru
120 ml oleju
20 g kakao(2 łyżki)
20 g proszku do pieczenia(2 łyżeczki)
3 jajka
krem
500 ml mleka
300 g masła
120 g cukru
60 g proszku budyniowego(1 opakowanie)
30 g cukru waniliowego(1 opakowanie)
20 g mąki ziemniaczanej(2 łyżki)
2 żółtka
polewa czekoladowa
200 g czekolady deserowej
50 g masła
Ciasto jasne: Jajka utrzeć z cukrem. Dodać mąkę oraz proszek do
pieczenia. Miksować. Dodać olej oraz aromat waniliowy. Całość miksować
do połączenia się składników. Ciasto wylewamy do formy keksowej
wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy około 30-40 minut w 180
stopniach. Studzimy.
Ciasto ciemne: Jajka ucieramy z cukrem. Dodajemy mąkę, kakao i proszek
do pieczenia. Miksujemy. Dodajemy olej. Miksujemy do połączenia się
składników. Ciasto wylewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia.
Pieczemy około 30-40 minut w 180 stopniach. Studzimy.
Krem: 300 ml mleka zagotowujemy z cukrem i cukrem waniliowym. W zimnym
mleku mieszamy żółtka, mąkę ziemniaczaną i budyń. Do gotującego się
mleka dodajemy zimne. Mieszamy do momentu zgęstnienia. Studzimy. Miękkie
masło ucieramy. Dodajemy partiami zimny budyń.
Oba ciasta kroimy na kromki około 2-3 centymetrowe.
Układamy na
przemiennie. Poszczególne kromki smarujemy kremem to znaczy jasną kromkę
smarujemy kremem i łączymy ja do ciemnej kromki. Ciemną kromkę
smarujemy kremem i łączymy ją z jasną kromką. Postępujemy tak
do wyczerpania się kromek ciasta. Boki i wierzch ciasta smarujemy
pozostałym kremem. Ciasto wkładamy do lodówki na co najmniej 2 godziny.
Czekolady kroimy na drobne kawałki i rozpuszczamy z masłem nad kąpielą wodną. Polewamy gotowe ciasto. dowolnie ozdabiamy.
Ciasto kroimy pod kątem.
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz