Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Ciasto Ferrero Rocher (bez pieczenia)

Przygotowania do świat czas zacząć. Jednym z elementów tych przygotowani jest ciasto, które uwielbia cała rodzinna. Jednym z nich jest ciasto Ferero Rocher które doskonale wkomponowuje się w atmosferę świat. Ciasto dosyć łatwo przygotować. Czas jego przygotowania nie zajmie nam dużo czasu. To co wyróżnia to ciasto jest wyjątkowa masa czekoladowo-orzechowa oraz pyszne herbatniki. U mnie w domu nie ma świat bez tego wypieku. Polecam ! Składniki: masa czekoladowo-orzechowa 300 ml śmietany 30% 250 g serka mascarpone 150 g kremu czekoladowego 150 g cukru pudru 50 g orzechów laskowych mielonych 10g śmietanfixu dodatkowo 300 g herbatników czekoladowych  Masa czekoladowo-orzechowa : Zimną śmietanę ubijamy na sztywno. Dodajemy cukier puder. Miksujemy. Dodajemy serek mascarpone. Miksujemy. Dodajemy śmietanfix. Miksujemy. Dodajemy krem czekoladowy i orzechy. Miksujemy.  Na kwadratowej formie układamy na dnie herbatniki. Na herbatnikach układamy 1/3 kremu. Na kremie ponownie układamy herbatniki. N

Co TY wiesz o jajku ? czyli garść praktycznych informacji o jajku

Pierwsze było jajko czy kura? Często jako dziecko słyszałam to pytanie. Jajko jest niezdrowe ! Jajko zawiera cholesterol ! Takie i podobne hasła przez dłuższy czas nas zasypywały. Ile w nich prawdy postaram się rozwiać w tym artykule.
Jajko kojarzy nam się jednoznacznie z Wielkanocą. Obecnie Instytut Żywności i Żywienia proponuje spożywać jedno jajko dziennie również to ukryte chociażby w naleśnikach. WHO dopuszcza natomiast spożywanie do 10 jajek tygodniowo.
Jajko jest skarbnicą witamin. Zawiera białko, aminokwasy, witamin z A,K,D,E oraz B2 i B12. Jajko zawiera również fosfor, magnez, żelazo, cynk. Żółtko jajek zawiera beta-karoten, który chroni oczy przed szkodliwym promieniowaniem UV. Jajko zawiera tylko 5 g „złego” tłuszczu. Do niedawna uważano, że jajko zawiera dużą ilość złego cholesterolu. Jak się jednak okazało ma go tylko 200 mg oraz żółtko jaj zawiera lecytynę, która rozbija „Zły” cholesterol.
UWAGA ! Jajka są drugim po mleku produktem, który uczula. Mitem jest, iż ugotowane białko ulega denaturacji.
Jajka należy krótko smażyć, gdyż tracą swoje wartości odżywcze. Jedno jajko dostarcza: około 80 kcal, zawiera 6 g tłuszczu, białko to 8 g, Wit. B2 to 0,24 mg, Wit. D to 1,3 mcg, Wapń to 50 mg, Wit.A to 80 mcg, Żelazo to 1,7 mg.
Podział jaj na klasy:
A:jajko świeże,nieuszkodzona skorupka, wysokość komory powietrznej nie powinna przekroczyć 6 mm.
A-Ekstra: jaja pakowane nie później niż 7 dni, wysokość komory nie powinna przekroczyć 4 mm.
B:jajka drugiej kategorii, wysokość komory nie powinna przekroczyć 9 mm.
C:jajka dla przemysłu.
Podział jajek na wagę w kategorii A:
XL:bardzo duże, od 73 g
L: duże, między 63 a 73 g
M: średnie, między 53 a 63 g
S: małe, poniżej 53 g
Tajemnice kodu na jajkach:
Pierwsza cyfra oznacza rodzaj chowu. Wyróżniamy:
0: chów ekologiczny
1: kura żyje w kurniku, korzysta z wybiegu
2: kura hodowana w zamknięciu, ale może poruszać się po hali
3: kura przebywa tylko w hali
Następnie znajduje się kraj z którego pochodzi jajko oraz numer identyfikujący województwo, z którego pochodzi dana ferma.
Następnie podana jest liczba przypisana konkretnemu powiatowi. Szczegółowe dane odnośnie powiatów znajdziemy na stronie Głównego Urzędu Statystycznego. Następną liczbą oznacza zakres i rodzaj działalności . Ostatnia liczba to numer producenta.
Inne rodzaje jaj:
1) jajo strusie: waży ponad 1,5 kg, zawiera dużo wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, magnez i żelazo.
2) jajko kacze: waży 70 g, są bardziej tłuste. Tylko do wypieków.
3) jajo gęsie: waży 140 g, podobne składniki co kurze, posiadają więcej tłuszczów. Można wykorzystać do ciast.
4) jajko przepiórcze: waży 12 g, bardziej wartościowe niż kurze, bogate w cynk, miedź, żelazo.
Jajko dostarcza nam wielu cennych składników odżywczych. Delektujmy się nimi podczas świat Wielkanocnych. A to co było pierwsze: jajko czy kura to chyba się nie dowiemy.

Źródło:http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/Jajko-zrodlo-bialka-skarbnica-witamin_39098.html
https://pl.wikipedia.org/wiki/Jajko_(kulinaria)
http://gospodarkapodkarpacka.pl/news/view/2020/co-oznaczaja-kody-na-jajkach
„Pani domu”s. 30-31.

Komentarze

Popularne posty

Drukuj