Pierwsze było jajko czy kura? Często
jako dziecko słyszałam to pytanie. Jajko jest niezdrowe ! Jajko zawiera
cholesterol ! Takie i podobne hasła przez dłuższy czas nas zasypywały.
Ile w nich prawdy postaram się rozwiać w tym artykule.
Jajko kojarzy nam się jednoznacznie z Wielkanocą. Obecnie Instytut
Żywności i Żywienia proponuje spożywać jedno jajko dziennie również to
ukryte chociażby w naleśnikach. WHO dopuszcza natomiast spożywanie do 10
jajek tygodniowo.
Jajko jest skarbnicą witamin. Zawiera białko, aminokwasy, witamin z
A,K,D,E oraz B2 i B12. Jajko zawiera również fosfor, magnez, żelazo,
cynk. Żółtko jajek zawiera beta-karoten, który chroni oczy przed
szkodliwym promieniowaniem UV. Jajko zawiera tylko 5 g „złego” tłuszczu.
Do niedawna uważano, że jajko zawiera dużą ilość złego cholesterolu.
Jak się jednak okazało ma go tylko 200 mg oraz żółtko jaj zawiera
lecytynę, która rozbija „Zły” cholesterol.
UWAGA ! Jajka są drugim po mleku produktem, który uczula. Mitem jest, iż ugotowane białko ulega denaturacji.
Jajka należy krótko smażyć, gdyż tracą swoje wartości odżywcze. Jedno
jajko dostarcza: około 80 kcal, zawiera 6 g tłuszczu, białko to 8 g,
Wit. B2 to 0,24 mg, Wit. D to 1,3 mcg, Wapń to 50 mg, Wit.A to 80 mcg,
Żelazo to 1,7 mg.
Podział jaj na klasy:
A:jajko świeże,nieuszkodzona skorupka, wysokość komory powietrznej nie powinna przekroczyć 6 mm.
A-Ekstra: jaja pakowane nie później niż 7 dni, wysokość komory nie powinna przekroczyć 4 mm.
B:jajka drugiej kategorii, wysokość komory nie powinna przekroczyć 9 mm.
C:jajka dla przemysłu.
Podział jajek na wagę w kategorii A:
XL:bardzo duże, od 73 g
L: duże, między 63 a 73 g
M: średnie, między 53 a 63 g
S: małe, poniżej 53 g
Tajemnice kodu na jajkach:
Pierwsza cyfra oznacza rodzaj chowu. Wyróżniamy:
0: chów ekologiczny
1: kura żyje w kurniku, korzysta z wybiegu
2: kura hodowana w zamknięciu, ale może poruszać się po hali
3: kura przebywa tylko w hali
Następnie znajduje się kraj z którego pochodzi jajko oraz numer identyfikujący województwo, z którego pochodzi dana ferma.
Następnie podana jest liczba przypisana konkretnemu powiatowi.
Szczegółowe dane odnośnie powiatów znajdziemy na stronie Głównego Urzędu
Statystycznego. Następną liczbą oznacza zakres i rodzaj działalności .
Ostatnia liczba to numer producenta.
Inne rodzaje jaj:
1) jajo strusie: waży ponad 1,5 kg, zawiera dużo wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, magnez i żelazo.
2) jajko kacze: waży 70 g, są bardziej tłuste. Tylko do wypieków.
3) jajo gęsie: waży 140 g, podobne składniki co kurze, posiadają więcej tłuszczów. Można wykorzystać do ciast.
4) jajko przepiórcze: waży 12 g, bardziej wartościowe niż kurze, bogate w cynk, miedź, żelazo.
Jajko dostarcza nam wielu cennych składników odżywczych. Delektujmy się
nimi podczas świat Wielkanocnych. A to co było pierwsze: jajko czy kura
to chyba się nie dowiemy.
Źródło:http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/Jajko-zrodlo-bialka-skarbnica-witamin_39098.html
https://pl.wikipedia.org/wiki/Jajko_(kulinaria)
http://gospodarkapodkarpacka.pl/news/view/2020/co-oznaczaja-kody-na-jajkach
„Pani domu”s. 30-31.
Komentarze
Prześlij komentarz