Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Tort Kinder Country (bez pieczenia)

 Moja dzisiejsza propozycja na weekend majowy to pyszny i łatwy Tort Kinder Country. Bazą deseru są biszkopty i serek mascarpone. Ciasto jest łatwe i proste w przygotowaniu. Potrzebujemy dosłownie kilku składników. Moim zdaniem jest to tort na niezwykłe okazje. Sprawdzi się na małe i duże spotkania rodzinne. Polecam ! Składniki: masa jasna 250 g serka mascarpone  100 g cukru pudru 100 g czekolady białej 100 ml śmietany 30% 10 g śmietanfixu masa ciemna 250 g serka mascarpone 100 g cukru pudru 100 g czekolady gorzkiej 100 ml śmietany 30% 10 g śmietanfixu dodatkowo 300 g biszkoptów dowolnych 200 g płatków śniadaniowych z miodem typu "Kangus" 100 g czekolady ciemnej Masa jasna : Zimną śmietanę ubijamy na puch. Dodajemy cukier puder. Dodajemy serek mascarpone. Miksujemy. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Dodajemy do masy. Dodajemy śmietanfix. Miksujemy. Dodajemy 50 g płatków śniadaniowych. Mieszamy. Masa ciemna : Zimną śmietanę ubijamy na puch. Dodajemy cukier puder. Dodaje

Cukier-informacje, rodzaje,zastosowanie

Cukier jest jednym z podstawowych dodatków do ciast, dań głównych czy wyszukanych przepisów. Nie kiedy cukier potrafi podkreślić smak potraw, dodać aromatu lub całkiem zmienić jego smak.
Czym jednak jest cukier? Są to węglowodany, które powinny stanowić tylko 50 do 65% w diecie. Cukry po strawieniu dodają organizmowi energii. Występują w produktach zbożowych i jako cukry proste. Utleniają również kwasy tłuszczowe.
Jak cukier wpływa na zdrowie? Podstawowym hormonem, który pomaga regulować poziom glukozy(glukoza to produkt powstają z procesu wchłaniania się cukrów w organiżmie). Nadmiar węglowodanów może powodować:
- wzrost insuliny,
- częste uczucie głodu,
-brak stabilnego poziomu glukozy;
-wzrost wagi,
-kłopoty żołądkowe;
-większą chęć na słodycze.
Cukier biały nie posiada żadnych wartości odżywczych. Cukry brązowe, trzcinowe oraz nierafinowane nie wiele różnią się od cukru białego- posiadają nie wielką ilość składników mineralnych.
Cukier rafinowany czy nierafinowany? Proces rafinowania polega na mechanicznym oddzieleniu kryształów melasy od kryształów cukrów. Procesowi rafinowania najczęściej poddawany jest cukier biały.
Proces nierafinowania polega na nie oddzielaniu melasy od kryształów cukru. Cukier brązowy jest produktem, który nie jest poddawany procesowi rafinowania. Z stąd jego charakterystyczny brązowy kolor.
Rodzaje cukrów:
1) występujące naturalnie:
a) D-glukoza: łatwo rozpuszcza się w tkankach. jest to biały, drobno krystaliczny cukier. Występuje w winogronach i miodzie.
b) Fruktoza: bardziej słodki od glukozy, jest to biały i krystaliczny cukier. Występuje w owocach, miodzie.
c) Sacharoza: dobrze rozpuszcza się w wodzie. Występuje w owocach, trzcinie cukrowej, burakach cukrowych,warzywach9marchew).
d) Laktoza: cukier mleczny, który występuje w mleku ssaków.
e) Miód: produkt produkowany przez pszczoły. Ma działanie lecznicze.
2) występujące jako dodatek do żywności:
a)”cukier biały, buraczany lub trzcinowy,
b)cukier inwertowany
c)melasa
d)syrop klonowy,
e)syropy wysokofruktozowe,
f)dekstroza.
g)skrobia gelatynizowana”(Źródło:http://polki.pl/dieta-i-fitness/zdrowe-odzywianie,cukry-rodzaje-i-wplyw-na-zdrowie,10401311,artykul.html)
Rodzaje cukrów, które dodaje się do wypieków:
1) cukry buraczane:
a)cukier biały kryształ(używany do ciast, herbat),
b)cukier drobny(używany do ucierania ciast,kremów lub posypywania wypieków),
c)cukier rafinada(używany do słodzenia lub dekoracji ciast- duże kryształy),
d)cukier puder(używany do jako posypka lub lukier, dobry do pieczenia gdyż nie zmienia struktury ciasta-bardzo drobny),
e)cukier w kostkach(używany do słodzenia,w formie kostki),
f)cukier kandyzowany(używany do produkcji likierów, gdyż nie zmienia jego kształtów lub słodzenia herbaty, ma kształt małych kryształów),
g)cukier kandyzowany bursztynowy( używany do słodzenia, ma lekko karmelowy smak, kształt drobnych kryształów),
h) głowa cukru(cukier w kształcie stożka).
2)Cukry trzcinowe:
a)cukier Demerara(smak karmelowy, w formie kryształów, z rejonu Afryki Południowej);
b) Cukier Demerara w kostkach( smak karmelowy zamknięty w formie kostki),
c)Cukier Muscovado(ciemny, lepki, posiada charakterystyczny smak melasy, dobry do dań wytrawnych i słodkich),
d)Cukier Light Muscovado(odmiana cukru jak powyżej tylko bardziej jasny),
e)Cukier Turbinado (częściowo rafinowany,ma łagodny smak).
Parę produktów będących dobrą alternatywą cukru:
1)stewia: Pochodzi z Ameryki Południowej.
2)ksylitol: powstaje z kory brzozy,mniej kaloryczny od cukru, szerokie zastosowanie w kuchni.
3)syrop klonowy: mniej kaloryczny, możemy nim słodzić naleśniki, placki.
4)syrop daktylowy: bogaty w minerały, dobry do słodzenia wypieków.
5)melasa:mniej kaloryczny, zawiera składniki mineralne, dobry do deserów, pieczywa.
6)miód: bogaty w składniki mineralne, nie może być jednak rozpuszczany w dużej temperaturze.
7)erytrylol:występuje w niektórych owocach, dobry dla osób na diecie i cukrzyków.

Źródło:http://storeko.pl/blog/2013/05/06/cukier-cukrowi-nie-rowny-wybierz-najlepszy-dla-siebie/
http://polki.pl/dieta-i-fitness/zdrowe-odzywianie,cukry-rodzaje-i-wplyw-na-zdrowie,10401311,artykul.html
https://www.diamant.pl/rodzaje-cukru
http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/zasady-zywienia/czym-zastapic-cukier-lista-zdrowych-zamiennikow-cukru_43683.html

Komentarze

Popularne posty

Drukuj