Czekoladowe ozdoby na ciasto i torty- porady,informacje

Półki sklepowe uginają się pod gotowymi ozdobami do ciast. Jednak nic nie sprawia takiej przyjemności jak przygotowanie takiej ozdoby samemu. Początkowo wydaje się to trudne jednak z czasem jest to łatwiejsze. Aby czekoladowe ozdoby przypominały te sklepowe należy kilka prostych reguł i przepisów.
Czy do stworzenia czekoladowych ozdób potrzeba specjalnych urządzeń czy figur? Nie koniecznie. Oczywiście możemy zaopatrzyć się w specjalistyczne figury i pomocne, jednak tak naprawdę czesto wystarczy papier do pieczenia i szpryca cukiernicza.
Czy jest to czasochłonne? Nie, czas przygotowania zajmuje mniej niż 30 minut.
Czy jest to trudne? Nie, wystarczą podstawowe umiejętności.
Podstawowy przepis na czekoladowe ozdoby:
Składniki
100 g czekolady
Czekoladę rozpuszczamy. Studzimy. Jeszcze ciepłą cienkim strumieniem wylewamy na papier do pieczenia. Możemy tworzyć litery, esy floresy itp. Studzimy, a następnie chłodizmy w lodóce 15 minut. Ostrożnie oklejamy od papieru do pieczenia. Układamy na ciecie.
Czekoladowe ozdoby z temperowanej czekolady:
Składniki
200 g czekolady gorzkiej
woda
miska
ew. termometr
75% podanej czekolady roztapiamy w kąpieli wodnej.25% zostawiamy do temperowania. Do ciepłej czekolady dodajemy kawałki odłożonej czekolady. Mieszamy do momentu,aż drobinki się roztopią w czekoladzie, a czekolada . Następnie tak przygotowaną czekoladę lekko podgrzewamy. Tak przygotowaną czekoladą możemy polać ciasto czy zrobić pralinki. Tak przygotowane ozdoby chłodzimy i ostrożnie odrywamy od papieru i układamy na cieście.
Czekoladowe ozdoby na bazie masła:
Składniki
200 g czekolady
50 g masła
Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej. Dodajemy masło. Całość roztapiamy, aż składniki się połączą. Studzimy. Z przygotowanej tworzymy fantazyjne ozdoby. Studzimy i chłodzimy. Ostrożnie odrywamy i układamy na cieście.
Czekoladowe ozdoby na bazie śmietany:
200 g czekolady
50 ml śmietany 30-36%
Śmietanę lekko podgrzewamy, uważamy aby się nie zważyła. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. W trakcie rozpuszczania dodajemy ciepłą śmietanę. Łączy ze sobą. Studzimy. tworzymy wzory. Chłodzimy. Gotowe wzory układamy na cieście.
Uwagi:
1) Ozdoby muszą być dobrze schłodzone przed nałożeniem, gdyż inaczej się rozpuszczą.
2) Możemy na bazie czekolady przygotowywać liście itp, ale te liście muszą być wyparzone i umyte.

czekolada, ozdoby, ozdoby z czekolady

Komentarze