Na zakończenie naleśnikowego tygodnia przygotowałam niezwykły tort z
tegoż właśnie ciasta. Jest to moje pierwsze podejście do tego typu
tortu. Sądząc po efektach to udana próba. Łatwość i szybkość wykonania
sprawi, iż nie spędzimy dużo czasu przy kuchni. Rodzina i przyjaciele
będą zachwyceni.
Składniki:
ciasto
500 ml mleka 3,2%
340 g mąki pszennej
30 g cukru( 2,5 łyżki)
2 jaja
1 op. cukru waniliowego
100 ml oleju
20 ml wody gazowanej
1 łyżeczka smalcu
nadzienie
400 g sera twarogowego półtłustego
200 g kremu typu nutella
100 g czekolady gorzkiej
50 g cukru
30 ml śmietany 12%
Mąkę, 1 szklankę mleka, jaja, cukier, cukier waniliowy mieszamy. Najpierw łyżką, następnie miksujemy. Dolewamy kolejną szklankę mleka. Miksujemy, dolewamy olej i wodę gazowaną. Mieszamy wszystkie składniki ręcznie. Patelnię na naleśniki mocno nagrzewamy. Rozpuszczamy 1 łyżeczkę smalcu. Smażymy naleśniki. Ser na nadzienie rozdrabniamy widelcem, dodajemy cukier, śmietanę. Gotowe naleśniki przekładam serem, na zmianę z kremem typu nutella. Takich warstw musimy być 8. Gdy tort gotowy polewamy go roztopiona gorzką czekoladą. Nadaje się od razu do kosztowania.
Smacznego!
Składniki:
ciasto
500 ml mleka 3,2%
340 g mąki pszennej
30 g cukru( 2,5 łyżki)
2 jaja
1 op. cukru waniliowego
100 ml oleju
20 ml wody gazowanej
1 łyżeczka smalcu
nadzienie
400 g sera twarogowego półtłustego
200 g kremu typu nutella
100 g czekolady gorzkiej
50 g cukru
30 ml śmietany 12%
Mąkę, 1 szklankę mleka, jaja, cukier, cukier waniliowy mieszamy. Najpierw łyżką, następnie miksujemy. Dolewamy kolejną szklankę mleka. Miksujemy, dolewamy olej i wodę gazowaną. Mieszamy wszystkie składniki ręcznie. Patelnię na naleśniki mocno nagrzewamy. Rozpuszczamy 1 łyżeczkę smalcu. Smażymy naleśniki. Ser na nadzienie rozdrabniamy widelcem, dodajemy cukier, śmietanę. Gotowe naleśniki przekładam serem, na zmianę z kremem typu nutella. Takich warstw musimy być 8. Gdy tort gotowy polewamy go roztopiona gorzką czekoladą. Nadaje się od razu do kosztowania.
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz