Czekoladowy tort naleśnikowy

Na zakończenie naleśnikowego tygodnia przygotowałam niezwykły tort z tegoż właśnie ciasta. Jest to moje pierwsze podejście do tego typu tortu. Sądząc po efektach to udana próba. Łatwość i szybkość wykonania sprawi, iż nie spędzimy dużo czasu przy kuchni. Rodzina i przyjaciele będą zachwyceni.
Składniki:
ciasto
500 ml mleka 3,2%
340 g mąki pszennej
30 g cukru( 2,5 łyżki)
2 jaja
1 op. cukru waniliowego
100 ml oleju
20 ml wody gazowanej
1 łyżeczka smalcu
nadzienie
400 g sera twarogowego półtłustego
200 g kremu typu nutella
100 g czekolady gorzkiej
50 g cukru
30 ml śmietany 12%
Mąkę, 1 szklankę mleka, jaja, cukier, cukier waniliowy mieszamy. Najpierw łyżką, następnie miksujemy. Dolewamy kolejną szklankę mleka. Miksujemy, dolewamy olej i wodę gazowaną. Mieszamy wszystkie składniki ręcznie. Patelnię na naleśniki mocno nagrzewamy. Rozpuszczamy 1 łyżeczkę smalcu. Smażymy naleśniki. Ser na nadzienie rozdrabniamy widelcem, dodajemy cukier, śmietanę. Gotowe naleśniki przekładam serem, na zmianę z kremem typu nutella. Takich warstw musimy być 8. Gdy tort gotowy polewamy go roztopiona gorzką czekoladą. Nadaje się od razu do kosztowania.
tort, czekolada, naleśniki, naleśniki na słodko, czekolaodwy tort naleśnikowy
Smacznego!

Komentarze