Czerwono-biały deser

Z okazji tego, iż ubiegłym roku odbyło się  Euro2016 przygotowałam prosty deser na bazie jogurtu i truskawek. Szybkość i łatwość sprawi, iż nie spędzimy dużo czasu w kuchni. Rozkoszna prostota, która zachwyci każdego.
Składniki:
380 ml jogurtu greckiego
100 g truskawek
80 g cukru
20 g wody(ok. 1 łyżki)
10 g żelatyny(ok. 1 łyżki)
Truskawki myję. Wkładam do małego rondelka i 40 g cukrem. Krótko podgrzewam. Miksuję jeszcze ciepłą masę. Z jogurtu greckiego odkładam jedną łyżkę. Do pozostałego jogurtu dodaje 40 g cukru. Mieszam. W małym rondelku wsypuje 10 g żelatyny(ok. 1 łyżki) oraz wodę. Mieszam i odkładam do napęcznienia. Do napęczniałej żelatyny dodaje 1 łyżkę jogurtu greckiego. Mieszam. Chwilę podgrzewam. Dodaje do pozostałego jogurtu greckiego. Po chwili nalewam jogurt grecki do pucharków. Wkładam do lodówki na 30 minut. Po 30 minutach nakładam na jogurt zmiksowane truskawki. Ponownie chłodzę ok. 20 minut.
deser truskawkowy, deser, deser jogurtowy, jogurt, truskawki
Smacznego!

Komentarze