Czy już znacie moc witamin w czerwonych warzywach i owocach?

Gdy przyszło lato, to na straganach zaroiło się od czerwonych warzyw i owoców. Ale czy wiemy co w sobie zawierają?
Są bogatym źródłem przeciwutleniaczy oraz działają przeciw zapalnie. Zawierają błonnik oraz witaminy z grupy C i E, beta-karoten, potas, wapń i magnez. Osoby chore powinny jeść 4 porcje takich warzyw i owoców. Czerwonych warzyw nie powinny jeść osoby na diecie, chore na nerki lub wątrobę. Powszechne jest również ze uczulają.
Do tej grupy zaliczymy:
1) truskawki: maja niewiele kalorii oraz dużo wody. Regulują trawienie, przyspieszają materie. Działają żółciopendnie;
2) brzoskwinie: wskazane dla osób żyjących w ciągłym stresie, nerwowych. Zawierają sporo magnezu, witamin z grupy B. Działają przeciw nowotworowo;
3) pomarańcze: zapobiegają anemii poprzez wytwarzanie kwasu foliowego, poprawiają wzrost. Zalecane są ciężarnym;
4)marchew: zawiera beta-karoten oraz witaminę A. Poprawia wygląd cery oraz skóry, wzrok;
5)pomidory: zawierają dużo potasu, obniżają ciśnienie, zapobiegają obrzękom;
6) papryka: zalecane są palaczom. Zawierają witaminę A,D,B12, wapń, żelazo;
7) maliny: zawierają błonnik, potas, żelazo, wapń;
8) arbuz: zawiera dużo wody, jest moczopędny;
9) jabłka czerwone: zawierają błonnik, witaminę C oraz potas;
10) winogrona czerwone: posiadają witaminę B, C i karoten, zwalczają wolne rodniki;
11) czereśnie: zawierają wapń, jod, źelazo, witaminy A,B,C;
12) porzeczki czerwone: działają antybakteryjnie;
13) grejfrut: pomaga w chorobach dziąseł, przeciwgrzybicznie, pobudza apetyt;
14) granat: zawiera witaminy A,B,C, E,D i beta-karoten, odmładza.

W środku lata powinniśmy jak najwięcej jeść takich owoców, gdyż w zimę będziemy mieli do dyspozycji tylko mrożone, a trzeba pamiętać, iż mrożonki tracą w pewnym stopniu swoje wartości poprzez wstępną obróbkę.
Źródło:
http://idealnaja.pl/czerwone-owoce-ich-wlasciwosci/
Poradnik domowy, nr. 7/2016

Komentarze