Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Tort Kinder Country (bez pieczenia)

 Moja dzisiejsza propozycja na weekend majowy to pyszny i łatwy Tort Kinder Country. Bazą deseru są biszkopty i serek mascarpone. Ciasto jest łatwe i proste w przygotowaniu. Potrzebujemy dosłownie kilku składników. Moim zdaniem jest to tort na niezwykłe okazje. Sprawdzi się na małe i duże spotkania rodzinne. Polecam ! Składniki: masa jasna 250 g serka mascarpone  100 g cukru pudru 100 g czekolady białej 100 ml śmietany 30% 10 g śmietanfixu masa ciemna 250 g serka mascarpone 100 g cukru pudru 100 g czekolady gorzkiej 100 ml śmietany 30% 10 g śmietanfixu dodatkowo 300 g biszkoptów dowolnych 200 g płatków śniadaniowych z miodem typu "Kangus" 100 g czekolady ciemnej Masa jasna : Zimną śmietanę ubijamy na puch. Dodajemy cukier puder. Dodajemy serek mascarpone. Miksujemy. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Dodajemy do masy. Dodajemy śmietanfix. Miksujemy. Dodajemy 50 g płatków śniadaniowych. Mieszamy. Masa ciemna : Zimną śmietanę ubijamy na puch. Dodajemy cukier puder. Dodaje

Czy syrop glukozowo-fruktozowy jest szkodliwy ?



Większość z nas z pewnością odpowie, że tak. Niestety nie umiemy już uzasadnić dlaczego jest nie zdrowy.
Zacznijmy jednak od początku. Syrop glukozowo-fruktozowy powstaje z kukurydzy przetworzonej na skrobię, która poprzez dodanie enzymów zmienia się w syrop. Stosunek glukozy i fruktozy może się różnić jednak najbardziej popularny stosunek to 55% dla glukozy, 42% dla fruktozy, 3% dla pozostałych cukrów.
Czy syrop glukozowo-fruktozowy szkodzi zdrowiu?
Tak, dietetycy i lekarze obwiniają go o wzrost poziomu cukru we krwi. Powoduje również wahania odczuwania głodu i sytości. Sprzyja nadwadze, chorobą wątroby, nadciśnieniu tętniczemu. Są to jednak puste kalorie. Ważne jest, aby jak najmniej spożywać tego niezdrowego cukru, gdyż zdrową alternatywą są słodkie owoce oraz świeżo wyciskane soki.
Gdzie znajdziemy syrop glukozowo-fruktozowy?
Obecnie w większości produktów znajdziemy syrop glukozowo-fruktozowy, a w szczególności w:
- jogurtach owocowych;
- lodach;
- napojach gazowanych i sokach owocowych;
- syropy dla dorosłych i dla dzieci;
- w musztardach;
- w pieczywie paczkowanym;
- dżemach, keczupach;
- gotowych marynatach i sosach;
- batonach, czekoladach;
- ciastach i ciasteczkach;
Czy możemy jednak bronić się przed tym szkodliwym cukrem?
Tak powinniśmy czytać etykiety na produktach. Po drugie jeść świeże owoce oraz pić soki świeżo wyciskane. Unikać jogurtów owocowych, a wybierać jogurty naturalne. Pić wodę gazowaną zamiast smakowych czy słodkich napojów.
Mimo coraz większej świadomości ciężko nam jednak całkowicie zrezygnować z tego syropu. Trudno również nie kupować niektórych produktów jak płatki czy pieczywo. Próbujmy jednak zwracać uwagę na produkty, które wkładamy do koszyka.
Źródło:

https://www.sante.pl/wiadomosci/pokaz/syrop-glukozowy-z-czym-to-sie-je
http://natemat.pl/46117,odpowiedzialny-za-tycie-slodki-i-bardziej-zdradziecki-niz-cukier-syrop-glukozowo-fruktozowy-jest-wszędzie
http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/czy-syrop-glukozowo-fruktozowy-jest-niezdrowy_42453.html
http://dziecisawazne.pl/syrop-glukozowo-fruktozowy-czyli-slodki-smak-chorob/

Komentarze

Popularne posty

Drukuj