Większość z nas z pewnością odpowie, że tak. Niestety nie umiemy już uzasadnić dlaczego jest nie zdrowy.
Zacznijmy jednak od początku. Syrop glukozowo-fruktozowy powstaje z kukurydzy przetworzonej na skrobię, która poprzez dodanie enzymów zmienia się w syrop. Stosunek glukozy i fruktozy może się różnić jednak najbardziej popularny stosunek to 55% dla glukozy, 42% dla fruktozy, 3% dla pozostałych cukrów.
Czy syrop glukozowo-fruktozowy szkodzi zdrowiu?
Tak, dietetycy i lekarze obwiniają go o wzrost poziomu cukru we krwi. Powoduje również wahania odczuwania głodu i sytości. Sprzyja nadwadze, chorobą wątroby, nadciśnieniu tętniczemu. Są to jednak puste kalorie. Ważne jest, aby jak najmniej spożywać tego niezdrowego cukru, gdyż zdrową alternatywą są słodkie owoce oraz świeżo wyciskane soki.
Gdzie znajdziemy syrop glukozowo-fruktozowy?
Obecnie w większości produktów znajdziemy syrop glukozowo-fruktozowy, a w szczególności w:
- jogurtach owocowych;
- lodach;
- napojach gazowanych i sokach owocowych;
- syropy dla dorosłych i dla dzieci;
- w musztardach;
- w pieczywie paczkowanym;
- dżemach, keczupach;
- gotowych marynatach i sosach;
- batonach, czekoladach;
- ciastach i ciasteczkach;
Czy możemy jednak bronić się przed tym szkodliwym cukrem?
Tak powinniśmy czytać etykiety na produktach. Po drugie jeść świeże owoce oraz pić soki świeżo wyciskane. Unikać jogurtów owocowych, a wybierać jogurty naturalne. Pić wodę gazowaną zamiast smakowych czy słodkich napojów.
Mimo coraz większej świadomości ciężko nam jednak całkowicie zrezygnować z tego syropu. Trudno również nie kupować niektórych produktów jak płatki czy pieczywo. Próbujmy jednak zwracać uwagę na produkty, które wkładamy do koszyka.
Źródło:
https://www.sante.pl/wiadomosci/pokaz/syrop-glukozowy-z-czym-to-sie-je
http://natemat.pl/46117,odpowiedzialny-za-tycie-slodki-i-bardziej-zdradziecki-niz-cukier-syrop-glukozowo-fruktozowy-jest-wszędzie
http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/czy-syrop-glukozowo-fruktozowy-jest-niezdrowy_42453.html
http://dziecisawazne.pl/syrop-glukozowo-fruktozowy-czyli-slodki-smak-chorob/
Zacznijmy jednak od początku. Syrop glukozowo-fruktozowy powstaje z kukurydzy przetworzonej na skrobię, która poprzez dodanie enzymów zmienia się w syrop. Stosunek glukozy i fruktozy może się różnić jednak najbardziej popularny stosunek to 55% dla glukozy, 42% dla fruktozy, 3% dla pozostałych cukrów.
Czy syrop glukozowo-fruktozowy szkodzi zdrowiu?
Tak, dietetycy i lekarze obwiniają go o wzrost poziomu cukru we krwi. Powoduje również wahania odczuwania głodu i sytości. Sprzyja nadwadze, chorobą wątroby, nadciśnieniu tętniczemu. Są to jednak puste kalorie. Ważne jest, aby jak najmniej spożywać tego niezdrowego cukru, gdyż zdrową alternatywą są słodkie owoce oraz świeżo wyciskane soki.
Gdzie znajdziemy syrop glukozowo-fruktozowy?
Obecnie w większości produktów znajdziemy syrop glukozowo-fruktozowy, a w szczególności w:
- jogurtach owocowych;
- lodach;
- napojach gazowanych i sokach owocowych;
- syropy dla dorosłych i dla dzieci;
- w musztardach;
- w pieczywie paczkowanym;
- dżemach, keczupach;
- gotowych marynatach i sosach;
- batonach, czekoladach;
- ciastach i ciasteczkach;
Czy możemy jednak bronić się przed tym szkodliwym cukrem?
Tak powinniśmy czytać etykiety na produktach. Po drugie jeść świeże owoce oraz pić soki świeżo wyciskane. Unikać jogurtów owocowych, a wybierać jogurty naturalne. Pić wodę gazowaną zamiast smakowych czy słodkich napojów.
Mimo coraz większej świadomości ciężko nam jednak całkowicie zrezygnować z tego syropu. Trudno również nie kupować niektórych produktów jak płatki czy pieczywo. Próbujmy jednak zwracać uwagę na produkty, które wkładamy do koszyka.
Źródło:
https://www.sante.pl/wiadomosci/pokaz/syrop-glukozowy-z-czym-to-sie-je
http://natemat.pl/46117,odpowiedzialny-za-tycie-slodki-i-bardziej-zdradziecki-niz-cukier-syrop-glukozowo-fruktozowy-jest-wszędzie
http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/czy-syrop-glukozowo-fruktozowy-jest-niezdrowy_42453.html
http://dziecisawazne.pl/syrop-glukozowo-fruktozowy-czyli-slodki-smak-chorob/
Komentarze
Prześlij komentarz