Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Tort Kinder Country (bez pieczenia)

 Moja dzisiejsza propozycja na weekend majowy to pyszny i łatwy Tort Kinder Country. Bazą deseru są biszkopty i serek mascarpone. Ciasto jest łatwe i proste w przygotowaniu. Potrzebujemy dosłownie kilku składników. Moim zdaniem jest to tort na niezwykłe okazje. Sprawdzi się na małe i duże spotkania rodzinne. Polecam ! Składniki: masa jasna 250 g serka mascarpone  100 g cukru pudru 100 g czekolady białej 100 ml śmietany 30% 10 g śmietanfixu masa ciemna 250 g serka mascarpone 100 g cukru pudru 100 g czekolady gorzkiej 100 ml śmietany 30% 10 g śmietanfixu dodatkowo 300 g biszkoptów dowolnych 200 g płatków śniadaniowych z miodem typu "Kangus" 100 g czekolady ciemnej Masa jasna : Zimną śmietanę ubijamy na puch. Dodajemy cukier puder. Dodajemy serek mascarpone. Miksujemy. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Dodajemy do masy. Dodajemy śmietanfix. Miksujemy. Dodajemy 50 g płatków śniadaniowych. Mieszamy. Masa ciemna : Zimną śmietanę ubijamy na puch. Dodajemy cukier puder. Dodaje

Deser „Łasuch”

Deser „Łasuch” ma w sobie tak na prawdę wszystko co powinien mieć dobry deser czyli bitą śmietanę, herbatniki oraz dżem wiśniowy. Kontrast kwaśnego i słodkiego w tym przypadku to zaleta, a nie wada. Jest to deser, który pierwszy raz zrobiłam, gdy w domu nie było nic słodkiego. Domownicy domagali się, abym coś jednak przygotowała. Zrobienie tego przysmaku zajmuje około 30 minut.Biorąc pod uwagę, iż w lato trudno piec ze względu na temperatury to ten deser idealnie sprawdzi się również na letnie przyjęcie.

Składniki:
250 ml śmietanki 30% lub 36%
100 g cukru pudru
100 g dżemu wiśniowego lub powideł
100 g herbatników
Śmietanę chłodzimy w zamrażarce 15 minut. Następnie ubijamy śmietanę. W momencie gdy śmietana będzie ubita dodajemy do niej powoli cukier puder. Nie zapominamy, aby cały czas ubijać śmietanę.
Herbatniki kruszymy na mniejsze kawałki.
W pucharku układamy najpierw pokruszone herbatniki, następnie łyżkę dżemy, na końcu bitą śmietanę. Postępujemy tak, również układając drugą taką samą warstwę składników.
Deser chłodzimy przynajmniej 5-10 minut w lodówce.
deser, łasuch, deser łasuch
Smacznego!

Komentarze

Popularne posty

Drukuj