Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Ciasto Ferrero Rocher (bez pieczenia)

Przygotowania do świat czas zacząć. Jednym z elementów tych przygotowani jest ciasto, które uwielbia cała rodzinna. Jednym z nich jest ciasto Ferero Rocher które doskonale wkomponowuje się w atmosferę świat. Ciasto dosyć łatwo przygotować. Czas jego przygotowania nie zajmie nam dużo czasu. To co wyróżnia to ciasto jest wyjątkowa masa czekoladowo-orzechowa oraz pyszne herbatniki. U mnie w domu nie ma świat bez tego wypieku. Polecam ! Składniki: masa czekoladowo-orzechowa 300 ml śmietany 30% 250 g serka mascarpone 150 g kremu czekoladowego 150 g cukru pudru 50 g orzechów laskowych mielonych 10g śmietanfixu dodatkowo 300 g herbatników czekoladowych  Masa czekoladowo-orzechowa : Zimną śmietanę ubijamy na sztywno. Dodajemy cukier puder. Miksujemy. Dodajemy serek mascarpone. Miksujemy. Dodajemy śmietanfix. Miksujemy. Dodajemy krem czekoladowy i orzechy. Miksujemy.  Na kwadratowej formie układamy na dnie herbatniki. Na herbatnikach układamy 1/3 kremu. Na kremie ponownie układamy herbatniki. N

Deser „Łasuch”

Deser „Łasuch” ma w sobie tak na prawdę wszystko co powinien mieć dobry deser czyli bitą śmietanę, herbatniki oraz dżem wiśniowy. Kontrast kwaśnego i słodkiego w tym przypadku to zaleta, a nie wada. Jest to deser, który pierwszy raz zrobiłam, gdy w domu nie było nic słodkiego. Domownicy domagali się, abym coś jednak przygotowała. Zrobienie tego przysmaku zajmuje około 30 minut.Biorąc pod uwagę, iż w lato trudno piec ze względu na temperatury to ten deser idealnie sprawdzi się również na letnie przyjęcie.

Składniki:
250 ml śmietanki 30% lub 36%
100 g cukru pudru
100 g dżemu wiśniowego lub powideł
100 g herbatników
Śmietanę chłodzimy w zamrażarce 15 minut. Następnie ubijamy śmietanę. W momencie gdy śmietana będzie ubita dodajemy do niej powoli cukier puder. Nie zapominamy, aby cały czas ubijać śmietanę.
Herbatniki kruszymy na mniejsze kawałki.
W pucharku układamy najpierw pokruszone herbatniki, następnie łyżkę dżemy, na końcu bitą śmietanę. Postępujemy tak, również układając drugą taką samą warstwę składników.
Deser chłodzimy przynajmniej 5-10 minut w lodówce.
deser, łasuch, deser łasuch
Smacznego!

Komentarze

Popularne posty

Drukuj