Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Babka piaskowa z rodzynkami

 Babka piaskowa to ciasto, którego nie trzeba przedstawiać. Proste, pyszne, aromatyczne i szybkie w przygotowaniu. Są wersje dwu-, trzy kolorowe. Moja dzisiejsza propozycja to wypiek z rodzynkami. Równie smaczny , co aromatyczny i mięciutki. Babkę piaskowa z rodzynkami przygotowuje się praktycznie tak samo, jak tradycyjną wersję, lecz dodajemy do niej rodzynki. Moim zdaniem ten wypiek polubią duzi i mali. Doskonałe na przyjęcia w ogrodzie. Polecam ! Składniki: 200 g masła 150 g mąki pszennej 150 g mąki ziemniaczanej 150 g cukru 50 g rodzynek 30 g cukru waniliowego 30 g cukier puder 10 g proszku do pieczenia 4 jajka Rodzynki parzymy wrzącą wodą przez 15 minut. Odcedzamy. Lekko posypujemy mąką pszenną. Białka oddzielamy od białek. Miękkie masło ucieramy na puch z dodatkiem cukru waniliowego i cukru. Dodajemy żółtka. Miksujemy. Dodajemy mąkę pszenną i mąkę ziemniaczaną oraz proszek do pieczenia. Miksujemy. Dodajemy rodzynki. Mieszamy. Białka ubijamy na puch. Dodajemy do ciasta. Blachę kek

Deser jogurtowo-budyniowy z owocami

Pomysł na ten deser wziął się pewnego letniego popołudnia. Tego samego dnia, pełnego słońca kupiłam zestaw pewnej firmy w którym był kisiel, budyń na zimno oraz miseczka. O ile kisiele szybko zostały wykorzystane do serniczka, to z budyniami miałam problem. Dodam również, iż był to czas kiedy testowałam jogurt grecki na różne sposoby. Po wielu próbach jednak powstał ten deser, którym można zajadać się w pełne słońca dni. Niewątpliwą wadą jest jednak to, iż szybko znika.
UWAGA! Deser jogurtowo-budyniowy można przechowywać w lodówce do 4 godzin od jego przechowywania. Zawiera gotowy budyń na zimno, a on może być wg tego co jest na opakowaniu stać tylko 4 godziny w lodówce !

Składniki:
300 ml mleka
200 g jogurtu greckiego
120 g dżemu wiśniowego(4 łyżki)
50 ml wody(około 3 łyżek)
30 g cukru(3 łyżki)
20 g żelatyny(2 łyżki)
1 kiwi
Z jogurtu greckiego odkładamy jedną łyżkę, resztę mieszamy z cukrem. Żelatynę rozpuszczam w zimnej wodzie. Stężałą żelatynę łączę z łyżką jogurtu. Ostrożnie przelewam do pozostałego jogurtu. Mieszam.
Budyń na zimno przygotowuje wg przepisu na opakowaniu. Odstawiam na chwilę.
Kiwi myję i obieram ze skórki. Kroję na plastry.
Na dnie pucharku układam 2 łyżki dżemu wiśniowego. Następnie budyń. Na budyniu układam jogurt. wkładam na 5 minut do lodówki. Po 5 minutach na jogurcie układam plastry kiwi. Następnie budyń oraz jogurt. Na górze układam plastry kiwi. Całość wstawiam do lodówki na jakieś 30 minut do zastygnięcia. Deser podajemy chłodny.
deser jogurtowy, deser z owocami, deser
Smacznego!

Komentarze

  1. jestem wielkim fanem takich lekkich deserów :) wystarcyz zmienić owoc, dżemik i zupełnie inna odsłona :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty

Drukuj