Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Ciasto Ferrero Rocher (bez pieczenia)

Przygotowania do świat czas zacząć. Jednym z elementów tych przygotowani jest ciasto, które uwielbia cała rodzinna. Jednym z nich jest ciasto Ferero Rocher które doskonale wkomponowuje się w atmosferę świat. Ciasto dosyć łatwo przygotować. Czas jego przygotowania nie zajmie nam dużo czasu. To co wyróżnia to ciasto jest wyjątkowa masa czekoladowo-orzechowa oraz pyszne herbatniki. U mnie w domu nie ma świat bez tego wypieku. Polecam ! Składniki: masa czekoladowo-orzechowa 300 ml śmietany 30% 250 g serka mascarpone 150 g kremu czekoladowego 150 g cukru pudru 50 g orzechów laskowych mielonych 10g śmietanfixu dodatkowo 300 g herbatników czekoladowych  Masa czekoladowo-orzechowa : Zimną śmietanę ubijamy na sztywno. Dodajemy cukier puder. Miksujemy. Dodajemy serek mascarpone. Miksujemy. Dodajemy śmietanfix. Miksujemy. Dodajemy krem czekoladowy i orzechy. Miksujemy.  Na kwadratowej formie układamy na dnie herbatniki. Na herbatnikach układamy 1/3 kremu. Na kremie ponownie układamy herbatniki. N

Deser jogurtowo-budyniowy z owocami

Pomysł na ten deser wziął się pewnego letniego popołudnia. Tego samego dnia, pełnego słońca kupiłam zestaw pewnej firmy w którym był kisiel, budyń na zimno oraz miseczka. O ile kisiele szybko zostały wykorzystane do serniczka, to z budyniami miałam problem. Dodam również, iż był to czas kiedy testowałam jogurt grecki na różne sposoby. Po wielu próbach jednak powstał ten deser, którym można zajadać się w pełne słońca dni. Niewątpliwą wadą jest jednak to, iż szybko znika.
UWAGA! Deser jogurtowo-budyniowy można przechowywać w lodówce do 4 godzin od jego przechowywania. Zawiera gotowy budyń na zimno, a on może być wg tego co jest na opakowaniu stać tylko 4 godziny w lodówce !

Składniki:
300 ml mleka
200 g jogurtu greckiego
120 g dżemu wiśniowego(4 łyżki)
50 ml wody(około 3 łyżek)
30 g cukru(3 łyżki)
20 g żelatyny(2 łyżki)
1 kiwi
Z jogurtu greckiego odkładamy jedną łyżkę, resztę mieszamy z cukrem. Żelatynę rozpuszczam w zimnej wodzie. Stężałą żelatynę łączę z łyżką jogurtu. Ostrożnie przelewam do pozostałego jogurtu. Mieszam.
Budyń na zimno przygotowuje wg przepisu na opakowaniu. Odstawiam na chwilę.
Kiwi myję i obieram ze skórki. Kroję na plastry.
Na dnie pucharku układam 2 łyżki dżemu wiśniowego. Następnie budyń. Na budyniu układam jogurt. wkładam na 5 minut do lodówki. Po 5 minutach na jogurcie układam plastry kiwi. Następnie budyń oraz jogurt. Na górze układam plastry kiwi. Całość wstawiam do lodówki na jakieś 30 minut do zastygnięcia. Deser podajemy chłodny.
deser jogurtowy, deser z owocami, deser
Smacznego!

Komentarze

  1. jestem wielkim fanem takich lekkich deserów :) wystarcyz zmienić owoc, dżemik i zupełnie inna odsłona :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty

Drukuj