Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Tort Kinder Country (bez pieczenia)

 Moja dzisiejsza propozycja na weekend majowy to pyszny i łatwy Tort Kinder Country. Bazą deseru są biszkopty i serek mascarpone. Ciasto jest łatwe i proste w przygotowaniu. Potrzebujemy dosłownie kilku składników. Moim zdaniem jest to tort na niezwykłe okazje. Sprawdzi się na małe i duże spotkania rodzinne. Polecam ! Składniki: masa jasna 250 g serka mascarpone  100 g cukru pudru 100 g czekolady białej 100 ml śmietany 30% 10 g śmietanfixu masa ciemna 250 g serka mascarpone 100 g cukru pudru 100 g czekolady gorzkiej 100 ml śmietany 30% 10 g śmietanfixu dodatkowo 300 g biszkoptów dowolnych 200 g płatków śniadaniowych z miodem typu "Kangus" 100 g czekolady ciemnej Masa jasna : Zimną śmietanę ubijamy na puch. Dodajemy cukier puder. Dodajemy serek mascarpone. Miksujemy. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Dodajemy do masy. Dodajemy śmietanfix. Miksujemy. Dodajemy 50 g płatków śniadaniowych. Mieszamy. Masa ciemna : Zimną śmietanę ubijamy na puch. Dodajemy cukier puder. Dodaje

Deser „owocowa radość”

Nie zwykle uniwersalny deser, do którego można dodać dowolne ulubione owoce. Łączy w sobie słodkość truskawek i kwaśność jogurtu. Dodatkowo jest to wzbogacone bitą śmietaną. Ten deser powinien spodobać się dzieciom, które nie lubią jogurtu, ani owoców, gdyż tak podany na pewno je zachęci chociaż do spróbowania. Zapraszam do spróbowania deseru „owocowa radość”.
Składniki:
250 ml jogurtu greckiego
250 ml śmietanki 30%
200 g truskawek(ew. dowolnych owoców)
80 g cukru pudru
40 g cukru
60 ml wody
20 g żelatyny
Z jogurtu greckiego odkładam jedną łyżkę. Żelatynę zalewam 40 ml wody i dostawiam do stężenia. Truskawki myję, cześć odkładam i kroję na mniejsze kawałki. Pozostałe truskawki zasypuję cukrem i 20 ml wody. Zagotowuję do momentu, aż puszczą sok. Miksuję. Do jogurtu greckiego dodaję 60 g cukru pudru oraz truskawki, mieszam. Żelatynę podgrzewam z jedną łyżką jogurtu. Wlewam do reszty jogurtu z truskawkami. Przelewam do szklanek lub kieliszków. Zostawiam w lodówce do stężenia przez 30 minut. Śmietankę schładzam przez 15 minut w zamrażarce. Miksuję, pod koniec dodaje 20 g cukru pudru. Na stężały jogurt nakładam mus truskawkowy, a następnie bitą śmietanę.
deser, owoce, deser z owocami
Smacznego!

Komentarze

Popularne posty

Drukuj