Nie zwykle uniwersalny deser, do którego można dodać dowolne
ulubione owoce. Łączy w sobie słodkość truskawek i kwaśność jogurtu.
Dodatkowo jest to wzbogacone bitą śmietaną. Ten deser powinien spodobać
się dzieciom, które nie lubią jogurtu, ani owoców, gdyż tak podany na
pewno je zachęci chociaż do spróbowania. Zapraszam do spróbowania deseru
„owocowa radość”.
Składniki:
250 ml jogurtu greckiego
250 ml śmietanki 30%
200 g truskawek(ew. dowolnych owoców)
80 g cukru pudru
40 g cukru
60 ml wody
20 g żelatyny
Z jogurtu greckiego odkładam jedną łyżkę. Żelatynę zalewam 40 ml wody i dostawiam do stężenia. Truskawki myję, cześć odkładam i kroję na mniejsze kawałki. Pozostałe truskawki zasypuję cukrem i 20 ml wody. Zagotowuję do momentu, aż puszczą sok. Miksuję. Do jogurtu greckiego dodaję 60 g cukru pudru oraz truskawki, mieszam. Żelatynę podgrzewam z jedną łyżką jogurtu. Wlewam do reszty jogurtu z truskawkami. Przelewam do szklanek lub kieliszków. Zostawiam w lodówce do stężenia przez 30 minut. Śmietankę schładzam przez 15 minut w zamrażarce. Miksuję, pod koniec dodaje 20 g cukru pudru. Na stężały jogurt nakładam mus truskawkowy, a następnie bitą śmietanę.
Smacznego!
Składniki:
250 ml jogurtu greckiego
250 ml śmietanki 30%
200 g truskawek(ew. dowolnych owoców)
80 g cukru pudru
40 g cukru
60 ml wody
20 g żelatyny
Z jogurtu greckiego odkładam jedną łyżkę. Żelatynę zalewam 40 ml wody i dostawiam do stężenia. Truskawki myję, cześć odkładam i kroję na mniejsze kawałki. Pozostałe truskawki zasypuję cukrem i 20 ml wody. Zagotowuję do momentu, aż puszczą sok. Miksuję. Do jogurtu greckiego dodaję 60 g cukru pudru oraz truskawki, mieszam. Żelatynę podgrzewam z jedną łyżką jogurtu. Wlewam do reszty jogurtu z truskawkami. Przelewam do szklanek lub kieliszków. Zostawiam w lodówce do stężenia przez 30 minut. Śmietankę schładzam przez 15 minut w zamrażarce. Miksuję, pod koniec dodaje 20 g cukru pudru. Na stężały jogurt nakładam mus truskawkowy, a następnie bitą śmietanę.
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz