Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Tort Kinder Country (bez pieczenia)

 Moja dzisiejsza propozycja na weekend majowy to pyszny i łatwy Tort Kinder Country. Bazą deseru są biszkopty i serek mascarpone. Ciasto jest łatwe i proste w przygotowaniu. Potrzebujemy dosłownie kilku składników. Moim zdaniem jest to tort na niezwykłe okazje. Sprawdzi się na małe i duże spotkania rodzinne. Polecam ! Składniki: masa jasna 250 g serka mascarpone  100 g cukru pudru 100 g czekolady białej 100 ml śmietany 30% 10 g śmietanfixu masa ciemna 250 g serka mascarpone 100 g cukru pudru 100 g czekolady gorzkiej 100 ml śmietany 30% 10 g śmietanfixu dodatkowo 300 g biszkoptów dowolnych 200 g płatków śniadaniowych z miodem typu "Kangus" 100 g czekolady ciemnej Masa jasna : Zimną śmietanę ubijamy na puch. Dodajemy cukier puder. Dodajemy serek mascarpone. Miksujemy. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Dodajemy do masy. Dodajemy śmietanfix. Miksujemy. Dodajemy 50 g płatków śniadaniowych. Mieszamy. Masa ciemna : Zimną śmietanę ubijamy na puch. Dodajemy cukier puder. Dodaje

Deser „Truskawkowy zawrót głowy”

Jest to deser dla wszystkich miłośników truskawek. Pełen słodyczy oraz zarazem kwasowości. Tworząc go chciałam pokazać możliwości jakie dają truskawki w deserach oraz uchwycić trochę lata. Deser wygląda na niepozorny, ale zachwyci domowników. Pierwsze próby zrobienia tego przysmaku miały miejsce w Dzień Matki. Okazały się sukcesem. Teraz pora na was?
Składniki:
380 ml jogurtu greckiego
200 ml śmietanki 30% lub 36%
150 g truskawek
40 g cukru
40 g wody
30 g żelatyny(ok. 3 łyżek)
20 g cukru pudru
Z jogurtu odkładam jedna łyżkę. Żelatynę rozpuszczam w wodzie. Śmietankę chłodzę w zamrażarce. Truskawki myje i połowę z nich kroję na cząstki. Odlewam sok. Truskawki dzielę na pół. Jogurt mieszam z 20 g cukru i połową pokrojonych truskawek. Żelatynę podgrzewam, dodaje jedna łyżkę jogurtu. dodaję do pozostałego jogurtu. Przelewam do pucharków i odstawiam do lodówki na 30 minut. Pozostałe truskawki podgrzewam z cukrem i miksuję. Miksuję śmietanę, dodaję cukier. Do śmietany dodaję mus truskawkowy. Stężały jogurt polewam sokiem z truskawek. Wkładam do lodówki na 10 minut. Po 10 minutach układam śmietanę z musem na jogurt i sok. Chłodzę w lodówce.
deser, truskawki, deser truskawkowy
Smacznego!

Komentarze

Popularne posty

Drukuj