Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Ciasto Ferrero Rocher (bez pieczenia)

Przygotowania do świat czas zacząć. Jednym z elementów tych przygotowani jest ciasto, które uwielbia cała rodzinna. Jednym z nich jest ciasto Ferero Rocher które doskonale wkomponowuje się w atmosferę świat. Ciasto dosyć łatwo przygotować. Czas jego przygotowania nie zajmie nam dużo czasu. To co wyróżnia to ciasto jest wyjątkowa masa czekoladowo-orzechowa oraz pyszne herbatniki. U mnie w domu nie ma świat bez tego wypieku. Polecam ! Składniki: masa czekoladowo-orzechowa 300 ml śmietany 30% 250 g serka mascarpone 150 g kremu czekoladowego 150 g cukru pudru 50 g orzechów laskowych mielonych 10g śmietanfixu dodatkowo 300 g herbatników czekoladowych  Masa czekoladowo-orzechowa : Zimną śmietanę ubijamy na sztywno. Dodajemy cukier puder. Miksujemy. Dodajemy serek mascarpone. Miksujemy. Dodajemy śmietanfix. Miksujemy. Dodajemy krem czekoladowy i orzechy. Miksujemy.  Na kwadratowej formie układamy na dnie herbatniki. Na herbatnikach układamy 1/3 kremu. Na kremie ponownie układamy herbatniki. N

Deser „Truskawkowy zawrót głowy”

Jest to deser dla wszystkich miłośników truskawek. Pełen słodyczy oraz zarazem kwasowości. Tworząc go chciałam pokazać możliwości jakie dają truskawki w deserach oraz uchwycić trochę lata. Deser wygląda na niepozorny, ale zachwyci domowników. Pierwsze próby zrobienia tego przysmaku miały miejsce w Dzień Matki. Okazały się sukcesem. Teraz pora na was?
Składniki:
380 ml jogurtu greckiego
200 ml śmietanki 30% lub 36%
150 g truskawek
40 g cukru
40 g wody
30 g żelatyny(ok. 3 łyżek)
20 g cukru pudru
Z jogurtu odkładam jedna łyżkę. Żelatynę rozpuszczam w wodzie. Śmietankę chłodzę w zamrażarce. Truskawki myje i połowę z nich kroję na cząstki. Odlewam sok. Truskawki dzielę na pół. Jogurt mieszam z 20 g cukru i połową pokrojonych truskawek. Żelatynę podgrzewam, dodaje jedna łyżkę jogurtu. dodaję do pozostałego jogurtu. Przelewam do pucharków i odstawiam do lodówki na 30 minut. Pozostałe truskawki podgrzewam z cukrem i miksuję. Miksuję śmietanę, dodaję cukier. Do śmietany dodaję mus truskawkowy. Stężały jogurt polewam sokiem z truskawek. Wkładam do lodówki na 10 minut. Po 10 minutach układam śmietanę z musem na jogurt i sok. Chłodzę w lodówce.
deser, truskawki, deser truskawkowy
Smacznego!

Komentarze

Popularne posty

Drukuj