Jest to deser dla wszystkich miłośników truskawek. Pełen słodyczy
oraz zarazem kwasowości. Tworząc go chciałam pokazać możliwości jakie
dają truskawki w deserach oraz uchwycić trochę lata. Deser wygląda na
niepozorny, ale zachwyci domowników. Pierwsze próby zrobienia tego
przysmaku miały miejsce w Dzień Matki. Okazały się sukcesem. Teraz pora
na was?
Składniki:
380 ml jogurtu greckiego
200 ml śmietanki 30% lub 36%
150 g truskawek
40 g cukru
40 g wody
30 g żelatyny(ok. 3 łyżek)
20 g cukru pudru
Z jogurtu odkładam jedna łyżkę. Żelatynę rozpuszczam w wodzie. Śmietankę chłodzę w zamrażarce. Truskawki myje i połowę z nich kroję na cząstki. Odlewam sok. Truskawki dzielę na pół. Jogurt mieszam z 20 g cukru i połową pokrojonych truskawek. Żelatynę podgrzewam, dodaje jedna łyżkę jogurtu. dodaję do pozostałego jogurtu. Przelewam do pucharków i odstawiam do lodówki na 30 minut. Pozostałe truskawki podgrzewam z cukrem i miksuję. Miksuję śmietanę, dodaję cukier. Do śmietany dodaję mus truskawkowy. Stężały jogurt polewam sokiem z truskawek. Wkładam do lodówki na 10 minut. Po 10 minutach układam śmietanę z musem na jogurt i sok. Chłodzę w lodówce.
Smacznego!
Składniki:
380 ml jogurtu greckiego
200 ml śmietanki 30% lub 36%
150 g truskawek
40 g cukru
40 g wody
30 g żelatyny(ok. 3 łyżek)
20 g cukru pudru
Z jogurtu odkładam jedna łyżkę. Żelatynę rozpuszczam w wodzie. Śmietankę chłodzę w zamrażarce. Truskawki myje i połowę z nich kroję na cząstki. Odlewam sok. Truskawki dzielę na pół. Jogurt mieszam z 20 g cukru i połową pokrojonych truskawek. Żelatynę podgrzewam, dodaje jedna łyżkę jogurtu. dodaję do pozostałego jogurtu. Przelewam do pucharków i odstawiam do lodówki na 30 minut. Pozostałe truskawki podgrzewam z cukrem i miksuję. Miksuję śmietanę, dodaję cukier. Do śmietany dodaję mus truskawkowy. Stężały jogurt polewam sokiem z truskawek. Wkładam do lodówki na 10 minut. Po 10 minutach układam śmietanę z musem na jogurt i sok. Chłodzę w lodówce.
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz