Dziś przyjrzę się dodatkom do żywności
na literę”G”. Często jest tak, iż nie zastanawiam się co znajduję się w
danym produkcie spożywczym. Co jakiś czas widzimy w telewizji kampanie
społeczne mające nas uświadomić jakie to szkodliwe rzeczy są dodawane do
żywności. Tylko czy one nam pomagają czy bardziej szkodzą? Jak
myślicie?
Nie bezpieczne dodatki na literę”G”:
1)Galusan propylu(E310): przeciwutleniacz, występuje w napojach
mlecznych, margarynach, maśle orzechowym, oleju sałatkowym, gumach do
żucia, może powodować astmę, nie dla małych dzieci.
2)Glikol 1,2- propylenowy(E1520): rozpuszczalnik, środek utrzymujący
wilgotność, spotkamy go w wyrobach cukierniczych, produktach
czekoladowych, polewy, może powodować kontaktowe zapalenie skóry,
suchość skóry, toksyczny dla układu oddechowego, nerwowego i
imunnologicznego.
3)Glukonian żelazawy(E579):stabilizator, środek utrwalający kolor,
dodatek aromatyczny, występuje w mleku modyfikowanym, produkty
diedetyczne, może podrażniać wątrobę, żołądek, przewód pokarmowy.
4)Glutaminian monopotasowy(E622): wzmacniacz smaku i zapachu, występuje w substancjach o niskiej ilości sodu.
5) Glutaminian monosodowy(E621): wzmacniacz smaku i zapachu, występuje w
zupach z torebki, makarony smakowe, kotlety sojowe, żelatyna, armaty,
sosy sojowe, może powodować dolegliwości brzuszne, oddechowe, mdłości,
astmę, zawroty głowy.
dodatki mniej szkodliwe na literę”G”:
1)Galusan dodecylu(E312): przeciwutleniacz, występuje w napojach
mlecznych, olejach, margarynach, może powodować reakcje alergiczne,
podrażnienia skóry i żołądka.
2)Galusan oktylu(E311): przeciwutleniacz, spotkamy go w margarynach,
sosach do pieczeni, olejach do sałaty, serkach do smarowania, może
powodować reakcje alergiczne, podrażnienia żołądka.
3)Glukonian wapnia(E578):środek buforujący i maskujący, występuje w
konserwach, mlekach modyfikowanych, środek przeciwpieniący do kawy w
proszku, może podrażniać żołądek, problemy z sercem.
4)Glutaminian monoamonowy(E624): wzmacnia smak i zapach, występuje w
substancjach o niskiej zawartości sodu, może wywołać reakcje alergiczne.
5)Guanylan disodowy(E627): wzmacnia smak i zapach, w zupach, sosach, konserwach, nie zalecany dzieciom oraz chorym na nerki.
6)Guma arabska(E414): zagęstnik, stsbilizator, substancja żelująca, w
wyrobach cukierniczych, galaretkach, polewach, gumach do żucia, może
wywołać astmę, pokrzywkę, katar sienny.
7)Guma karaya(E416): zagęstnik, stabilizator, w lodach, deserach
mlecznych mrożonych, może spowodować astmę, katar sienny, pokrzywkę.
8)Guma konjec(E425): zagęstnik, emulgator, substancja żelująca, w
zupach, majonezach, dżemach, lizakach, może powodować problemy z
żołądkiem.
9)Guma tragakantowa(E413): zagęstnik, emulgator, w sosach, lukierach,
wyrobach cukierniczych, galaretkach owocowych, mało reakcji szkodliwych
dla zdrowia.
Nieszkodliwe dodatki na literę”G”:
1)Gamma-tokoferol(E308):przeciwutleniacz, w napojach mlecznych, margarynach, oleje do sałatki.
2)Glicerol(E422):rozpuszczalnik, środek utrzymujący wilgoć, emulgator, w suszonych owocach, gumy do żuci, wypieki.
3)Glicyna i jej sól sodowa(E640):wzmacnia smak i zapach, rozpuszczalnik, używany do maskowania posmaku sacharyny.
4)Glukonian potasu(E577):rozpuszczalnik, środek maskujący i buforujący, w wodzie sodowej.
5)Guanylan dipotasowy(E628): wzmacnia smak i zapach, w warzywach konserwowych.
6)Guanylan wapnia(E629): wzmacnia smak i zapach.
7)Guma gellan(E418):zagęstnik, stabilizator, substancja żelująca, w produktach spożywczych.
8)Guma guar(E412):zagęstnik, stabilizator, w dżemach, kaszach, galeretkah, napojach gazowanych, polewach.
9)Guma ksantanowa(E415):zagęstnik, stabilizator, emulgator, w glaretkach, słodyczach, kaszach, sosach do sałatek.
10)guma tara(E417):zagęstnik, stabilizator, w lodach, sosach, wypiekach.
Źródło:Bill Statham,”E213 Tabele dodatków i składników chemicznych czyli wiesz co jesz”, s. 64-74.
Komentarze
Prześlij komentarz