Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Tort Kinder Country (bez pieczenia)

 Moja dzisiejsza propozycja na weekend majowy to pyszny i łatwy Tort Kinder Country. Bazą deseru są biszkopty i serek mascarpone. Ciasto jest łatwe i proste w przygotowaniu. Potrzebujemy dosłownie kilku składników. Moim zdaniem jest to tort na niezwykłe okazje. Sprawdzi się na małe i duże spotkania rodzinne. Polecam ! Składniki: masa jasna 250 g serka mascarpone  100 g cukru pudru 100 g czekolady białej 100 ml śmietany 30% 10 g śmietanfixu masa ciemna 250 g serka mascarpone 100 g cukru pudru 100 g czekolady gorzkiej 100 ml śmietany 30% 10 g śmietanfixu dodatkowo 300 g biszkoptów dowolnych 200 g płatków śniadaniowych z miodem typu "Kangus" 100 g czekolady ciemnej Masa jasna : Zimną śmietanę ubijamy na puch. Dodajemy cukier puder. Dodajemy serek mascarpone. Miksujemy. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Dodajemy do masy. Dodajemy śmietanfix. Miksujemy. Dodajemy 50 g płatków śniadaniowych. Mieszamy. Masa ciemna : Zimną śmietanę ubijamy na puch. Dodajemy cukier puder. Dodaje

Dodatki do żwyności na literę „G”

Dziś przyjrzę się dodatkom do żywności na literę”G”. Często jest tak, iż nie zastanawiam się co znajduję się w danym produkcie spożywczym. Co jakiś czas widzimy w telewizji kampanie społeczne mające nas uświadomić jakie to szkodliwe rzeczy są dodawane do żywności. Tylko czy one nam pomagają czy bardziej szkodzą? Jak myślicie?
Nie bezpieczne dodatki na literę”G”:
1)Galusan propylu(E310): przeciwutleniacz, występuje w napojach mlecznych, margarynach, maśle orzechowym, oleju sałatkowym, gumach do żucia, może powodować astmę, nie dla małych dzieci.
2)Glikol 1,2- propylenowy(E1520): rozpuszczalnik, środek utrzymujący wilgotność, spotkamy go w wyrobach cukierniczych, produktach czekoladowych, polewy, może powodować kontaktowe zapalenie skóry, suchość skóry, toksyczny dla układu oddechowego, nerwowego i imunnologicznego.
3)Glukonian żelazawy(E579):stabilizator, środek utrwalający kolor, dodatek aromatyczny, występuje w mleku modyfikowanym, produkty diedetyczne, może podrażniać wątrobę, żołądek, przewód pokarmowy.
4)Glutaminian monopotasowy(E622): wzmacniacz smaku i zapachu, występuje w substancjach o niskiej ilości sodu.
5) Glutaminian monosodowy(E621): wzmacniacz smaku i zapachu, występuje w zupach z torebki, makarony smakowe, kotlety sojowe, żelatyna, armaty, sosy sojowe, może powodować dolegliwości brzuszne, oddechowe, mdłości, astmę, zawroty głowy.
dodatki mniej szkodliwe na literę”G”:
1)Galusan dodecylu(E312): przeciwutleniacz, występuje w napojach mlecznych, olejach, margarynach, może powodować reakcje alergiczne, podrażnienia skóry i żołądka.
2)Galusan oktylu(E311): przeciwutleniacz, spotkamy go w margarynach, sosach do pieczeni, olejach do sałaty, serkach do smarowania, może powodować reakcje alergiczne, podrażnienia żołądka.
3)Glukonian wapnia(E578):środek buforujący i maskujący, występuje w konserwach, mlekach modyfikowanych, środek przeciwpieniący do kawy w proszku, może podrażniać żołądek, problemy z sercem.
4)Glutaminian monoamonowy(E624): wzmacnia smak i zapach, występuje w substancjach o niskiej zawartości sodu, może wywołać reakcje alergiczne.
5)Guanylan disodowy(E627): wzmacnia smak i zapach, w zupach, sosach, konserwach, nie zalecany dzieciom oraz chorym na nerki.
6)Guma arabska(E414): zagęstnik, stsbilizator, substancja żelująca, w wyrobach cukierniczych, galaretkach, polewach, gumach do żucia, może wywołać astmę, pokrzywkę, katar sienny.
7)Guma karaya(E416): zagęstnik, stabilizator, w lodach, deserach mlecznych mrożonych, może spowodować astmę, katar sienny, pokrzywkę.
8)Guma konjec(E425): zagęstnik, emulgator, substancja żelująca, w zupach, majonezach, dżemach, lizakach, może powodować problemy z żołądkiem.
9)Guma tragakantowa(E413): zagęstnik, emulgator, w sosach, lukierach, wyrobach cukierniczych, galaretkach owocowych, mało reakcji szkodliwych dla zdrowia.
Nieszkodliwe dodatki na literę”G”:
1)Gamma-tokoferol(E308):przeciwutleniacz, w napojach mlecznych, margarynach, oleje do sałatki.
2)Glicerol(E422):rozpuszczalnik, środek utrzymujący wilgoć, emulgator, w suszonych owocach, gumy do żuci, wypieki.
3)Glicyna i jej sól sodowa(E640):wzmacnia smak i zapach, rozpuszczalnik, używany do maskowania posmaku sacharyny.
4)Glukonian potasu(E577):rozpuszczalnik, środek maskujący i buforujący, w wodzie sodowej.
5)Guanylan dipotasowy(E628): wzmacnia smak i zapach, w warzywach konserwowych.
6)Guanylan wapnia(E629): wzmacnia smak i zapach.
7)Guma gellan(E418):zagęstnik, stabilizator, substancja żelująca, w produktach spożywczych.
8)Guma guar(E412):zagęstnik, stabilizator, w dżemach, kaszach, galeretkah, napojach gazowanych, polewach.
9)Guma ksantanowa(E415):zagęstnik, stabilizator, emulgator, w glaretkach, słodyczach, kaszach, sosach do sałatek.
10)guma tara(E417):zagęstnik, stabilizator, w lodach, sosach, wypiekach.

Źródło:Bill Statham,”E213 Tabele dodatków i składników chemicznych czyli wiesz co jesz”, s. 64-74.

Komentarze

Popularne posty

Drukuj