Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Ciasto Ferrero Rocher (bez pieczenia)

Przygotowania do świat czas zacząć. Jednym z elementów tych przygotowani jest ciasto, które uwielbia cała rodzinna. Jednym z nich jest ciasto Ferero Rocher które doskonale wkomponowuje się w atmosferę świat. Ciasto dosyć łatwo przygotować. Czas jego przygotowania nie zajmie nam dużo czasu. To co wyróżnia to ciasto jest wyjątkowa masa czekoladowo-orzechowa oraz pyszne herbatniki. U mnie w domu nie ma świat bez tego wypieku. Polecam ! Składniki: masa czekoladowo-orzechowa 300 ml śmietany 30% 250 g serka mascarpone 150 g kremu czekoladowego 150 g cukru pudru 50 g orzechów laskowych mielonych 10g śmietanfixu dodatkowo 300 g herbatników czekoladowych  Masa czekoladowo-orzechowa : Zimną śmietanę ubijamy na sztywno. Dodajemy cukier puder. Miksujemy. Dodajemy serek mascarpone. Miksujemy. Dodajemy śmietanfix. Miksujemy. Dodajemy krem czekoladowy i orzechy. Miksujemy.  Na kwadratowej formie układamy na dnie herbatniki. Na herbatnikach układamy 1/3 kremu. Na kremie ponownie układamy herbatniki. N

Dodatki do żwyności na literę „G”

Dziś przyjrzę się dodatkom do żywności na literę”G”. Często jest tak, iż nie zastanawiam się co znajduję się w danym produkcie spożywczym. Co jakiś czas widzimy w telewizji kampanie społeczne mające nas uświadomić jakie to szkodliwe rzeczy są dodawane do żywności. Tylko czy one nam pomagają czy bardziej szkodzą? Jak myślicie?
Nie bezpieczne dodatki na literę”G”:
1)Galusan propylu(E310): przeciwutleniacz, występuje w napojach mlecznych, margarynach, maśle orzechowym, oleju sałatkowym, gumach do żucia, może powodować astmę, nie dla małych dzieci.
2)Glikol 1,2- propylenowy(E1520): rozpuszczalnik, środek utrzymujący wilgotność, spotkamy go w wyrobach cukierniczych, produktach czekoladowych, polewy, może powodować kontaktowe zapalenie skóry, suchość skóry, toksyczny dla układu oddechowego, nerwowego i imunnologicznego.
3)Glukonian żelazawy(E579):stabilizator, środek utrwalający kolor, dodatek aromatyczny, występuje w mleku modyfikowanym, produkty diedetyczne, może podrażniać wątrobę, żołądek, przewód pokarmowy.
4)Glutaminian monopotasowy(E622): wzmacniacz smaku i zapachu, występuje w substancjach o niskiej ilości sodu.
5) Glutaminian monosodowy(E621): wzmacniacz smaku i zapachu, występuje w zupach z torebki, makarony smakowe, kotlety sojowe, żelatyna, armaty, sosy sojowe, może powodować dolegliwości brzuszne, oddechowe, mdłości, astmę, zawroty głowy.
dodatki mniej szkodliwe na literę”G”:
1)Galusan dodecylu(E312): przeciwutleniacz, występuje w napojach mlecznych, olejach, margarynach, może powodować reakcje alergiczne, podrażnienia skóry i żołądka.
2)Galusan oktylu(E311): przeciwutleniacz, spotkamy go w margarynach, sosach do pieczeni, olejach do sałaty, serkach do smarowania, może powodować reakcje alergiczne, podrażnienia żołądka.
3)Glukonian wapnia(E578):środek buforujący i maskujący, występuje w konserwach, mlekach modyfikowanych, środek przeciwpieniący do kawy w proszku, może podrażniać żołądek, problemy z sercem.
4)Glutaminian monoamonowy(E624): wzmacnia smak i zapach, występuje w substancjach o niskiej zawartości sodu, może wywołać reakcje alergiczne.
5)Guanylan disodowy(E627): wzmacnia smak i zapach, w zupach, sosach, konserwach, nie zalecany dzieciom oraz chorym na nerki.
6)Guma arabska(E414): zagęstnik, stsbilizator, substancja żelująca, w wyrobach cukierniczych, galaretkach, polewach, gumach do żucia, może wywołać astmę, pokrzywkę, katar sienny.
7)Guma karaya(E416): zagęstnik, stabilizator, w lodach, deserach mlecznych mrożonych, może spowodować astmę, katar sienny, pokrzywkę.
8)Guma konjec(E425): zagęstnik, emulgator, substancja żelująca, w zupach, majonezach, dżemach, lizakach, może powodować problemy z żołądkiem.
9)Guma tragakantowa(E413): zagęstnik, emulgator, w sosach, lukierach, wyrobach cukierniczych, galaretkach owocowych, mało reakcji szkodliwych dla zdrowia.
Nieszkodliwe dodatki na literę”G”:
1)Gamma-tokoferol(E308):przeciwutleniacz, w napojach mlecznych, margarynach, oleje do sałatki.
2)Glicerol(E422):rozpuszczalnik, środek utrzymujący wilgoć, emulgator, w suszonych owocach, gumy do żuci, wypieki.
3)Glicyna i jej sól sodowa(E640):wzmacnia smak i zapach, rozpuszczalnik, używany do maskowania posmaku sacharyny.
4)Glukonian potasu(E577):rozpuszczalnik, środek maskujący i buforujący, w wodzie sodowej.
5)Guanylan dipotasowy(E628): wzmacnia smak i zapach, w warzywach konserwowych.
6)Guanylan wapnia(E629): wzmacnia smak i zapach.
7)Guma gellan(E418):zagęstnik, stabilizator, substancja żelująca, w produktach spożywczych.
8)Guma guar(E412):zagęstnik, stabilizator, w dżemach, kaszach, galeretkah, napojach gazowanych, polewach.
9)Guma ksantanowa(E415):zagęstnik, stabilizator, emulgator, w glaretkach, słodyczach, kaszach, sosach do sałatek.
10)guma tara(E417):zagęstnik, stabilizator, w lodach, sosach, wypiekach.

Źródło:Bill Statham,”E213 Tabele dodatków i składników chemicznych czyli wiesz co jesz”, s. 64-74.

Komentarze

Popularne posty

Drukuj