Dodatki do żywności „B”-mniej szkodliwe

Jak wiemy dodatki do żywności zaczynają się od liter alfabetu. Wcześniej zostały omówione te zaczynające się na literę „a” oraz szkodliwe na literę”B”. Dziś przedstawię dodatki do żywności mniej szkodliwe, ale cały czas z grupy rozpoczynającej się na literę”B”.
1)Bentonit(E558): używany w miodach pitnych, do barwienia wina. Spotkamy go również w kremach do twarzy. Może powodować zatykanie się porów skóry.
2)Beta-apo-8′-karotenl(E160e): barwnik, spotkamy go serkach do smarowania, serkach topionych, sosach sałatkowych.
3)Beta-cyklodekstryna(E459):stabilizator, środek pomocniczy, używany w przetworzonej żywności, spotkamy go również w pastach do zębów.
4)Betanina(E162):barwnik, spotkamy go w deserach, dżemach, galaretkach oraz kosmetykach.
5)Butan(E943a):rozpuszczalnik, służy do chłodzenia w kosmetykach z aerozolem.

Źródło:Bill Statham, „E213 tabela dodatków i składników chemicznych czyli wiesz co jesz”, s.38-43.

Komentarze