Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Tort Kinder Country (bez pieczenia)

 Moja dzisiejsza propozycja na weekend majowy to pyszny i łatwy Tort Kinder Country. Bazą deseru są biszkopty i serek mascarpone. Ciasto jest łatwe i proste w przygotowaniu. Potrzebujemy dosłownie kilku składników. Moim zdaniem jest to tort na niezwykłe okazje. Sprawdzi się na małe i duże spotkania rodzinne. Polecam ! Składniki: masa jasna 250 g serka mascarpone  100 g cukru pudru 100 g czekolady białej 100 ml śmietany 30% 10 g śmietanfixu masa ciemna 250 g serka mascarpone 100 g cukru pudru 100 g czekolady gorzkiej 100 ml śmietany 30% 10 g śmietanfixu dodatkowo 300 g biszkoptów dowolnych 200 g płatków śniadaniowych z miodem typu "Kangus" 100 g czekolady ciemnej Masa jasna : Zimną śmietanę ubijamy na puch. Dodajemy cukier puder. Dodajemy serek mascarpone. Miksujemy. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Dodajemy do masy. Dodajemy śmietanfix. Miksujemy. Dodajemy 50 g płatków śniadaniowych. Mieszamy. Masa ciemna : Zimną śmietanę ubijamy na puch. Dodajemy cukier puder. Dodaje

Dodatki do żywności część II

Dzisiejszy artykuł poświęcony jest dodatkom do żywności zaczynającym się na literę A. Są to konserwanty mniejszy szkodliwe lub wcale nam nie zagrażające.
Dodatki do żywności budzące wątpliwości:
Acetylowana skrobia(E1420): jest to zagęstnik, stabilizator, środek żelujący. Występuje w musztardach, sosach, wyrobach cukierniczych.
Acetylowana skrobia utleniona(E1451):zagęstnik, stabilizator, rozpuszczalnik. Występuje w wyrobach dla niemowląt oraz cukierniczych wyrobach dla dzieci.
Acetylowany adypinian diskrobiowy(E1422): zagęstnik, stabilizator. Występuje w sosach, jogurtach, ciastach w proszku.
Acetylowany fosforan diskrobiowy(E1414): zagęstnik, stabilizator. Występuje w ciastach w proszku, sosach, jogurtach.
Stabilizatory z E1420, 1414,1422,1451 nie powinny być podawane niemowlętom.
Alginian glikolu propylenowego(E405): zagęstnik, stabilizator, substancja żelująca. Występuje w sosach do sałatek, lodach, oranżadach w proszku. Może wywoływać alergie.
Dodatki do żywności bezpieczne:
Andypinian potasu(E357): regulator kwasowości. Występuje w produktach o niskiej zawartości soli.
Andypinian sodu(E356):regulator kwasowości. Występuje w napojach gazowanych, serach topionych, wypiekach.
Agar(E406): zagęstnik, stabilizator, emulgator. Spotkamy go w lodach, deserach, galaretkach, wędlinach.
Alfa-tokoferol(E307): składnik pokarmowy, przeciwutleniacz. Występuje w białym pieczywie, ryżu oraz makaronach.
Alginian amonu(E403): zagęstnik, stabilizator. Spotkamy go w budyniach i deserach w proszku, lodach, jogurtach.
Alginian potasu(E402): zagęstnik, stabilizator. Występuje w jogurtach, lodach, budyniach w proszku.
Alginian sodu(E401): zagęstnik, stabilizator. Występuje w mrożonych deserach, dżemach, galaretkach owocowych.
Alginian wapnia(E404):zagęstnik, stabilizator. Spotkamy go w lodach, serach miękkich, twarogach, deserach błyskawicznych.
Antocjany(E163):barwnik. spotkamy go w napojach gazowanych,lodach, winie, jogurtach, cukierkach.
Argon(E938): gaz do pakowania. Służy do pakowania żywności.
Askorbinian sodu(E301): regulator kwasowości, przeciwutleniacz. Występuje w piwie, mrożonych rybach, ocet winny.
Askorbinian wapnia(E302):stabilizator, konserwant, przeciwutleniacz. Występuje w mleku zagęszczonym, gotowanych i wędzonych przetworach mięsnych.
Azot(E941):gaz do pakowania. Służy do próżniowego pakowania żywności.
Źródło: B. Statham, ” E213 Tabele dodatków i składników chemicznych czyli wiesz co jesz”, s. 26-37.

Komentarze

Popularne posty

Drukuj