Dzisiejszy artykuł poświęcony jest dodatkom do żywności zaczynającym
się na literę A. Są to konserwanty mniejszy szkodliwe lub wcale nam nie
zagrażające.
Dodatki do żywności budzące wątpliwości:
Acetylowana skrobia(E1420): jest to zagęstnik, stabilizator, środek
żelujący. Występuje w musztardach, sosach, wyrobach cukierniczych.
Acetylowana skrobia utleniona(E1451):zagęstnik, stabilizator,
rozpuszczalnik. Występuje w wyrobach dla niemowląt oraz cukierniczych
wyrobach dla dzieci.
Acetylowany adypinian diskrobiowy(E1422): zagęstnik, stabilizator. Występuje w sosach, jogurtach, ciastach w proszku.
Acetylowany fosforan diskrobiowy(E1414): zagęstnik, stabilizator. Występuje w ciastach w proszku, sosach, jogurtach.
Stabilizatory z E1420, 1414,1422,1451 nie powinny być podawane niemowlętom.
Alginian glikolu propylenowego(E405): zagęstnik, stabilizator,
substancja żelująca. Występuje w sosach do sałatek, lodach, oranżadach w
proszku. Może wywoływać alergie.
Dodatki do żywności bezpieczne:
Andypinian potasu(E357): regulator kwasowości. Występuje w produktach o niskiej zawartości soli.
Andypinian sodu(E356):regulator kwasowości. Występuje w napojach gazowanych, serach topionych, wypiekach.
Agar(E406): zagęstnik, stabilizator, emulgator. Spotkamy go w lodach, deserach, galaretkach, wędlinach.
Alfa-tokoferol(E307): składnik pokarmowy, przeciwutleniacz. Występuje w białym pieczywie, ryżu oraz makaronach.
Alginian amonu(E403): zagęstnik, stabilizator. Spotkamy go w budyniach i deserach w proszku, lodach, jogurtach.
Alginian potasu(E402): zagęstnik, stabilizator. Występuje w jogurtach, lodach, budyniach w proszku.
Alginian sodu(E401): zagęstnik, stabilizator. Występuje w mrożonych deserach, dżemach, galaretkach owocowych.
Alginian wapnia(E404):zagęstnik, stabilizator. Spotkamy go w lodach, serach miękkich, twarogach, deserach błyskawicznych.
Antocjany(E163):barwnik. spotkamy go w napojach gazowanych,lodach, winie, jogurtach, cukierkach.
Argon(E938): gaz do pakowania. Służy do pakowania żywności.
Askorbinian sodu(E301): regulator kwasowości, przeciwutleniacz. Występuje w piwie, mrożonych rybach, ocet winny.
Askorbinian wapnia(E302):stabilizator, konserwant, przeciwutleniacz.
Występuje w mleku zagęszczonym, gotowanych i wędzonych przetworach
mięsnych.
Azot(E941):gaz do pakowania. Służy do próżniowego pakowania żywności.
Źródło: B. Statham, ” E213 Tabele dodatków i składników chemicznych czyli wiesz co jesz”, s. 26-37.
Komentarze
Prześlij komentarz