Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Ciasto Ferrero Rocher (bez pieczenia)

Przygotowania do świat czas zacząć. Jednym z elementów tych przygotowani jest ciasto, które uwielbia cała rodzinna. Jednym z nich jest ciasto Ferero Rocher które doskonale wkomponowuje się w atmosferę świat. Ciasto dosyć łatwo przygotować. Czas jego przygotowania nie zajmie nam dużo czasu. To co wyróżnia to ciasto jest wyjątkowa masa czekoladowo-orzechowa oraz pyszne herbatniki. U mnie w domu nie ma świat bez tego wypieku. Polecam ! Składniki: masa czekoladowo-orzechowa 300 ml śmietany 30% 250 g serka mascarpone 150 g kremu czekoladowego 150 g cukru pudru 50 g orzechów laskowych mielonych 10g śmietanfixu dodatkowo 300 g herbatników czekoladowych  Masa czekoladowo-orzechowa : Zimną śmietanę ubijamy na sztywno. Dodajemy cukier puder. Miksujemy. Dodajemy serek mascarpone. Miksujemy. Dodajemy śmietanfix. Miksujemy. Dodajemy krem czekoladowy i orzechy. Miksujemy.  Na kwadratowej formie układamy na dnie herbatniki. Na herbatnikach układamy 1/3 kremu. Na kremie ponownie układamy herbatniki. N

Dodatki do żywności część II

Dzisiejszy artykuł poświęcony jest dodatkom do żywności zaczynającym się na literę A. Są to konserwanty mniejszy szkodliwe lub wcale nam nie zagrażające.
Dodatki do żywności budzące wątpliwości:
Acetylowana skrobia(E1420): jest to zagęstnik, stabilizator, środek żelujący. Występuje w musztardach, sosach, wyrobach cukierniczych.
Acetylowana skrobia utleniona(E1451):zagęstnik, stabilizator, rozpuszczalnik. Występuje w wyrobach dla niemowląt oraz cukierniczych wyrobach dla dzieci.
Acetylowany adypinian diskrobiowy(E1422): zagęstnik, stabilizator. Występuje w sosach, jogurtach, ciastach w proszku.
Acetylowany fosforan diskrobiowy(E1414): zagęstnik, stabilizator. Występuje w ciastach w proszku, sosach, jogurtach.
Stabilizatory z E1420, 1414,1422,1451 nie powinny być podawane niemowlętom.
Alginian glikolu propylenowego(E405): zagęstnik, stabilizator, substancja żelująca. Występuje w sosach do sałatek, lodach, oranżadach w proszku. Może wywoływać alergie.
Dodatki do żywności bezpieczne:
Andypinian potasu(E357): regulator kwasowości. Występuje w produktach o niskiej zawartości soli.
Andypinian sodu(E356):regulator kwasowości. Występuje w napojach gazowanych, serach topionych, wypiekach.
Agar(E406): zagęstnik, stabilizator, emulgator. Spotkamy go w lodach, deserach, galaretkach, wędlinach.
Alfa-tokoferol(E307): składnik pokarmowy, przeciwutleniacz. Występuje w białym pieczywie, ryżu oraz makaronach.
Alginian amonu(E403): zagęstnik, stabilizator. Spotkamy go w budyniach i deserach w proszku, lodach, jogurtach.
Alginian potasu(E402): zagęstnik, stabilizator. Występuje w jogurtach, lodach, budyniach w proszku.
Alginian sodu(E401): zagęstnik, stabilizator. Występuje w mrożonych deserach, dżemach, galaretkach owocowych.
Alginian wapnia(E404):zagęstnik, stabilizator. Spotkamy go w lodach, serach miękkich, twarogach, deserach błyskawicznych.
Antocjany(E163):barwnik. spotkamy go w napojach gazowanych,lodach, winie, jogurtach, cukierkach.
Argon(E938): gaz do pakowania. Służy do pakowania żywności.
Askorbinian sodu(E301): regulator kwasowości, przeciwutleniacz. Występuje w piwie, mrożonych rybach, ocet winny.
Askorbinian wapnia(E302):stabilizator, konserwant, przeciwutleniacz. Występuje w mleku zagęszczonym, gotowanych i wędzonych przetworach mięsnych.
Azot(E941):gaz do pakowania. Służy do próżniowego pakowania żywności.
Źródło: B. Statham, ” E213 Tabele dodatków i składników chemicznych czyli wiesz co jesz”, s. 26-37.

Komentarze

Popularne posty

Drukuj