Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Ciasto Ferrero Rocher (bez pieczenia)

Przygotowania do świat czas zacząć. Jednym z elementów tych przygotowani jest ciasto, które uwielbia cała rodzinna. Jednym z nich jest ciasto Ferero Rocher które doskonale wkomponowuje się w atmosferę świat. Ciasto dosyć łatwo przygotować. Czas jego przygotowania nie zajmie nam dużo czasu. To co wyróżnia to ciasto jest wyjątkowa masa czekoladowo-orzechowa oraz pyszne herbatniki. U mnie w domu nie ma świat bez tego wypieku. Polecam ! Składniki: masa czekoladowo-orzechowa 300 ml śmietany 30% 250 g serka mascarpone 150 g kremu czekoladowego 150 g cukru pudru 50 g orzechów laskowych mielonych 10g śmietanfixu dodatkowo 300 g herbatników czekoladowych  Masa czekoladowo-orzechowa : Zimną śmietanę ubijamy na sztywno. Dodajemy cukier puder. Miksujemy. Dodajemy serek mascarpone. Miksujemy. Dodajemy śmietanfix. Miksujemy. Dodajemy krem czekoladowy i orzechy. Miksujemy.  Na kwadratowej formie układamy na dnie herbatniki. Na herbatnikach układamy 1/3 kremu. Na kremie ponownie układamy herbatniki. N

Dodatki do żywności na literę „D”

Dziś kolejna odsłona serii poświęcona dodatkom do żywności tym mniej lub bardziej szkodliwym dla nas. W tym artykule poruszę temat dodatków do żywności na literę „D”.
Najbardziej szkodliwe dodatki:
1) Disiarczyn potasu(E224): konserwant i przeciwutleniacz. Znajdziemy go w serach i przetworach z sera oraz w zestawach do produkcji wina. Może powodować astmę, pokrzywkę oraz podrażniać żołądek.
2)Disiarczan sodu(E223): konserwant, spotkamy go w pieczywie, produktach mącznych, galaretkach, suszonych owocach i koncentratach pomidorowych.
3)Dwutlenek siarki(E220):konserwant, występuje w suszonych owocach, sokach, żelatynie, marynatach, powoduje astmę, obniżenie ciśnienia, zapalenie oskrzeli.
Dodatki nieco mniej szkodliwe dla zdrowia:
1) Diglutaminian wapnia(E623):wzmacnia smak i zapach, występuje jako substytut soli o niskiej zawartości sodu, może powodować astmę, powinny go unikać osoby uczulone na aspirynę.
2) Dimetylopolisiloksan(E900): jest to środek przeciwpieniący, stosowany w gumach do żucia, kawach rozpuszczalnych, dżemach, syropach.
3) Dwutlenek tytanu(E171): barwnik, spotkamy go w cukiernictwie, słodyczach, gumach do żucia, galaretkach, dżemach, może powodować podrażnienia skóry.
Dodatki nie szkodliwe dla zdrowia:
1)Delta-tokoferol(E309): przeciwutleniacz, dodawany do sałatek, margarynach, napojach mlecznych.
2)Difosforany(E450):stabilizator, substancja spulchniająca, klarująca, maskująca, dodatek do mięs i ryb, proszku do pieczenia, sery topione.
3)Diglutaminian magnezu(E625): wzmacnia smak i zapach, substytu soli o niskiej zawartości sodu.
4)Dwutlenek krzemu(E551): substancja klarująca, wybiel napoje gazowane, substytut soli.
5)Dwutlenek węgla(E290): konserwant, wyroby cukiernicze oraz napoje gazowane.
6)Dwuwęglan dimetylu(E242): konserwant, występuje w napojach owocowych, herbatach błyskawicznych.

Źródło:B. Statham,”E213 Tabele dodatków i składników chemicznych czyli wiesz co jesz”, s.50-54

Komentarze

Popularne posty

Drukuj