Dziś kolejna odsłona serii poświęcona dodatkom do żywności tym mniej
lub bardziej szkodliwym dla nas. W tym artykule poruszę temat dodatków
do żywności na literę „D”.
Najbardziej szkodliwe dodatki:
1) Disiarczyn potasu(E224): konserwant i przeciwutleniacz. Znajdziemy go w serach i przetworach z sera oraz w zestawach do produkcji wina. Może powodować astmę, pokrzywkę oraz podrażniać żołądek.
2)Disiarczan sodu(E223): konserwant, spotkamy go w pieczywie, produktach mącznych, galaretkach, suszonych owocach i koncentratach pomidorowych.
3)Dwutlenek siarki(E220):konserwant, występuje w suszonych owocach, sokach, żelatynie, marynatach, powoduje astmę, obniżenie ciśnienia, zapalenie oskrzeli.
Dodatki nieco mniej szkodliwe dla zdrowia:
1) Diglutaminian wapnia(E623):wzmacnia smak i zapach, występuje jako substytut soli o niskiej zawartości sodu, może powodować astmę, powinny go unikać osoby uczulone na aspirynę.
2) Dimetylopolisiloksan(E900): jest to środek przeciwpieniący, stosowany w gumach do żucia, kawach rozpuszczalnych, dżemach, syropach.
3) Dwutlenek tytanu(E171): barwnik, spotkamy go w cukiernictwie, słodyczach, gumach do żucia, galaretkach, dżemach, może powodować podrażnienia skóry.
Dodatki nie szkodliwe dla zdrowia:
1)Delta-tokoferol(E309): przeciwutleniacz, dodawany do sałatek, margarynach, napojach mlecznych.
2)Difosforany(E450):stabilizator, substancja spulchniająca, klarująca, maskująca, dodatek do mięs i ryb, proszku do pieczenia, sery topione.
3)Diglutaminian magnezu(E625): wzmacnia smak i zapach, substytu soli o niskiej zawartości sodu.
4)Dwutlenek krzemu(E551): substancja klarująca, wybiel napoje gazowane, substytut soli.
5)Dwutlenek węgla(E290): konserwant, wyroby cukiernicze oraz napoje gazowane.
6)Dwuwęglan dimetylu(E242): konserwant, występuje w napojach owocowych, herbatach błyskawicznych.
Źródło:B. Statham,”E213 Tabele dodatków i składników chemicznych czyli wiesz co jesz”, s.50-54
Najbardziej szkodliwe dodatki:
1) Disiarczyn potasu(E224): konserwant i przeciwutleniacz. Znajdziemy go w serach i przetworach z sera oraz w zestawach do produkcji wina. Może powodować astmę, pokrzywkę oraz podrażniać żołądek.
2)Disiarczan sodu(E223): konserwant, spotkamy go w pieczywie, produktach mącznych, galaretkach, suszonych owocach i koncentratach pomidorowych.
3)Dwutlenek siarki(E220):konserwant, występuje w suszonych owocach, sokach, żelatynie, marynatach, powoduje astmę, obniżenie ciśnienia, zapalenie oskrzeli.
Dodatki nieco mniej szkodliwe dla zdrowia:
1) Diglutaminian wapnia(E623):wzmacnia smak i zapach, występuje jako substytut soli o niskiej zawartości sodu, może powodować astmę, powinny go unikać osoby uczulone na aspirynę.
2) Dimetylopolisiloksan(E900): jest to środek przeciwpieniący, stosowany w gumach do żucia, kawach rozpuszczalnych, dżemach, syropach.
3) Dwutlenek tytanu(E171): barwnik, spotkamy go w cukiernictwie, słodyczach, gumach do żucia, galaretkach, dżemach, może powodować podrażnienia skóry.
Dodatki nie szkodliwe dla zdrowia:
1)Delta-tokoferol(E309): przeciwutleniacz, dodawany do sałatek, margarynach, napojach mlecznych.
2)Difosforany(E450):stabilizator, substancja spulchniająca, klarująca, maskująca, dodatek do mięs i ryb, proszku do pieczenia, sery topione.
3)Diglutaminian magnezu(E625): wzmacnia smak i zapach, substytu soli o niskiej zawartości sodu.
4)Dwutlenek krzemu(E551): substancja klarująca, wybiel napoje gazowane, substytut soli.
5)Dwutlenek węgla(E290): konserwant, wyroby cukiernicze oraz napoje gazowane.
6)Dwuwęglan dimetylu(E242): konserwant, występuje w napojach owocowych, herbatach błyskawicznych.
Źródło:B. Statham,”E213 Tabele dodatków i składników chemicznych czyli wiesz co jesz”, s.50-54
Komentarze
Prześlij komentarz