Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Ciasto Ferrero Rocher (bez pieczenia)

Przygotowania do świat czas zacząć. Jednym z elementów tych przygotowani jest ciasto, które uwielbia cała rodzinna. Jednym z nich jest ciasto Ferero Rocher które doskonale wkomponowuje się w atmosferę świat. Ciasto dosyć łatwo przygotować. Czas jego przygotowania nie zajmie nam dużo czasu. To co wyróżnia to ciasto jest wyjątkowa masa czekoladowo-orzechowa oraz pyszne herbatniki. U mnie w domu nie ma świat bez tego wypieku. Polecam ! Składniki: masa czekoladowo-orzechowa 300 ml śmietany 30% 250 g serka mascarpone 150 g kremu czekoladowego 150 g cukru pudru 50 g orzechów laskowych mielonych 10g śmietanfixu dodatkowo 300 g herbatników czekoladowych  Masa czekoladowo-orzechowa : Zimną śmietanę ubijamy na sztywno. Dodajemy cukier puder. Miksujemy. Dodajemy serek mascarpone. Miksujemy. Dodajemy śmietanfix. Miksujemy. Dodajemy krem czekoladowy i orzechy. Miksujemy.  Na kwadratowej formie układamy na dnie herbatniki. Na herbatnikach układamy 1/3 kremu. Na kremie ponownie układamy herbatniki. N

Dodatki do żywności na literę „E”

Dziś rozwieję wątpliwości co do dodatków do żywności na literę „E”. Jak wiemy nie wszystkie dodatki są dla nas szkodliwe, trzeba je umieć rozróżnić. Polecam moją listę w której wyodrębniłam zarówno szkodliwe jak mniej szkodliwe dodatki.
Szkodliwe dodatki na literę „E”:
1)Enzymatycznie zhydrolizowana karboksymetyloceluloza(E469):zagęstnik, stabilizator, występuje w lodach,zupach, tłustych produktach mięsnych.
2)Erytozyna(E127):barwnik, spotkamy go w herbatnikach, ciastach w proszku, osłonkach kiełbasy, może powodować astmę, nadpopudliwość, trudności w nauce, może niekorzystnie wpływać na wątrobę czy żołądek.
3)Ester etylowy kwasu p-hydroksybenzoesowego(E214):konserwant, spotkamy go w lodach, gumach do żucia, margarynach czy sokach owocowych, może powodować astmę, pokrzywkę, reakcje alergiczne, swędzenie czy łuszczenie się skóry.
4)Ester metylowy kwasu p-hydroksybenzoesowego(E218): konserwant, występuje w galaretkach, dżemach, sokach owocowych, sosach do sałatek, może powodować astmę, pokrzywkę, łuszczenie się skóry.
5)Ester propylowy kwasu p-hydroksybenzoesowego(E216): konserwant, występuje w napojach gazowanych, słodyczach, konserwach, galaretkach, może powodować astmę, pokrzywkę, reakcje alergiczne czy zaczerwienienie skóry.
Mniej szkodliwe dodatki na literę”E”:
1)Estry glicerolu i kalafoni ekstakcyjnej roślinnej(E445): emulgator, stabilizator, spotkamy go w olejkach aromatycznych w napojach gazowanych, baza dla gum do żucia.
2) Estry kwasu monotanowego(E912): środek pokrywający powierzchnię, służy jako warstwa ochronna na owocach.
3) Etylometyloceluloza(E465):zagęstnik, stabilizator, emulgator, występuje w bitej śmietanie w sprayu, tłuszczach roślinnych, deserach lodowych, może powodować problemy trawienne.
Dodatki na literę”E” nieszkodliwe:
1)Ekstrakt Quillaia(E999): dodatek aromatyczny, środek pianotwórczy, spotkamy go w słodyczach, lodach i napojach bezalkoholowych.
2)Ester etylowykwasu beta-apo-8′-karotenowego(E160f): barwnik, występuje w napojach mlecznych z dodatkami smakowymi, przetworzona żywność.
2)Estery kwasów tłuszczowych i glikolu propylenowego(E477): emulgator, środek spulchniający, używany w ciastach i ubijanych deserach kremowych.
3)Estry kwasów tłuszczowych i kwasu askorbinowego(E304): konserwant, przeciwutleniacz, stabilizator, spotkamy go w olejach do sałatek, koncetratach pomidorowych, napoje mleczne.
4)Estry kwasów tłuszczowych i poliglicerolu(E475): zagęstnik i emulgator, dodawany do majonezu, ciast z proszku, polewach, mleczkach do kawy.
5)Estry kwasów tłuszczowych i sacharozy(E473):emulgator i stabilizator, występuje w margarynach, gumach do żucia, czekoladach, majonezach.

Źródło: B.Statham,”E213. Tabele dodatków i składników chemicznych czyli wiesz co jesz”,s. 54-60.

Komentarze

Popularne posty

Drukuj