Dziś rozwieję wątpliwości co do dodatków do żywności na literę „E”.
Jak wiemy nie wszystkie dodatki są dla nas szkodliwe, trzeba je umieć
rozróżnić. Polecam moją listę w której wyodrębniłam zarówno szkodliwe
jak mniej szkodliwe dodatki.
Szkodliwe dodatki na literę „E”:
1)Enzymatycznie zhydrolizowana karboksymetyloceluloza(E469):zagęstnik,
stabilizator, występuje w lodach,zupach, tłustych produktach mięsnych.
2)Erytozyna(E127):barwnik, spotkamy go w herbatnikach, ciastach w
proszku, osłonkach kiełbasy, może powodować astmę, nadpopudliwość,
trudności w nauce, może niekorzystnie wpływać na wątrobę czy żołądek.
3)Ester etylowy kwasu p-hydroksybenzoesowego(E214):konserwant, spotkamy
go w lodach, gumach do żucia, margarynach czy sokach owocowych, może
powodować astmę, pokrzywkę, reakcje alergiczne, swędzenie czy łuszczenie
się skóry.
4)Ester metylowy kwasu p-hydroksybenzoesowego(E218): konserwant,
występuje w galaretkach, dżemach, sokach owocowych, sosach do sałatek,
może powodować astmę, pokrzywkę, łuszczenie się skóry.
5)Ester propylowy kwasu p-hydroksybenzoesowego(E216): konserwant,
występuje w napojach gazowanych, słodyczach, konserwach, galaretkach,
może powodować astmę, pokrzywkę, reakcje alergiczne czy zaczerwienienie
skóry.
Mniej szkodliwe dodatki na literę”E”:
1)Estry glicerolu i kalafoni ekstakcyjnej roślinnej(E445): emulgator,
stabilizator, spotkamy go w olejkach aromatycznych w napojach
gazowanych, baza dla gum do żucia.
2) Estry kwasu monotanowego(E912): środek pokrywający powierzchnię, służy jako warstwa ochronna na owocach.
3) Etylometyloceluloza(E465):zagęstnik, stabilizator, emulgator,
występuje w bitej śmietanie w sprayu, tłuszczach roślinnych, deserach
lodowych, może powodować problemy trawienne.
Dodatki na literę”E” nieszkodliwe:
1)Ekstrakt Quillaia(E999): dodatek aromatyczny, środek pianotwórczy,
spotkamy go w słodyczach, lodach i napojach bezalkoholowych.
2)Ester etylowykwasu beta-apo-8′-karotenowego(E160f): barwnik, występuje
w napojach mlecznych z dodatkami smakowymi, przetworzona żywność.
2)Estery kwasów tłuszczowych i glikolu propylenowego(E477): emulgator,
środek spulchniający, używany w ciastach i ubijanych deserach kremowych.
3)Estry kwasów tłuszczowych i kwasu askorbinowego(E304): konserwant,
przeciwutleniacz, stabilizator, spotkamy go w olejach do sałatek,
koncetratach pomidorowych, napoje mleczne.
4)Estry kwasów tłuszczowych i poliglicerolu(E475): zagęstnik i
emulgator, dodawany do majonezu, ciast z proszku, polewach, mleczkach do
kawy.
5)Estry kwasów tłuszczowych i sacharozy(E473):emulgator i stabilizator,
występuje w margarynach, gumach do żucia, czekoladach, majonezach.
Źródło: B.Statham,”E213. Tabele dodatków i składników chemicznych czyli wiesz co jesz”,s. 54-60.
Komentarze
Prześlij komentarz