Przed dodatkami do żywności nie możemy się ustrzec, gdyż znajdziemy
je wszędzie. Pełno konserwantów znajdziemy w kosmetykach. Cześć dodatków
chemicznych jest zarówno w przemyśle chemicznym jak i spożywczym. Dziś
zajmę się dodatkami do żywności na literę „I” i „J”.
Szkodliwe dodatki na literę”I”:
1)Indygotyna(E132): barwnik, występuje w słodyczach, herbatnikach, lodach czy napojach bezalkoholowych butelkowanych, może powodować astmę, reakcje alergiczne.
Mniej szkodliwe dodatki na literę”I”:
1)Inozynian disodowy(E631): wzmacniacz smaku i zapachu, występuje w warzywach konserwowych, nie dla dzieci i osób z chorobami nerek.
2)Inwertaza(E1103): środek pomocniczy, spotkamy go w wyrobach cukierniczych, które mają miękki środek,podejrzewany o wywoływanie poważnych chorób.
3)Izobutan(E943b): gaz nośny, używany jako środek do natłuszczania patelni w sprayu.
Nieszkodliwe dodatki do żywności na literę”I”:
1)Inozynian dipotasowy(E632): wzmacnia smak i zapach.
2)Inozynian wapnia(E633): wzmacnia smak i zapach.
3)Izoaskorbinian sodu(E316)?: przeciwutleniacz, spotkamy go w mrożonych owocach, przetworach, napojach gazowanych.
4)Izomaltoza(E953): zagęstnik, słodzik, występuje w lodach, dżemach i wypiekach.
Nieszkodliwe dodatki na literę”J”:
1)Jabłaczan potasu(E351):regulator kwasowości, występuje w napojach owocowych i bezalkoholowych.
2)Jabłaczan sodu(E350): regulator kwasowości, środek utrzymujący wilgoć, spotkamy go w napojach owocowych i bezalkoholowych.
3)jabłaczan wapnia(E352): utwardzacz, środek bulorujący, występuje w napojach owocowych i bezalkoholowych.
Źródło:Bill Statham,”E213 Tabele dodatków i składników chemicznych czyli wiesz co jesz”, 76-81
Szkodliwe dodatki na literę”I”:
1)Indygotyna(E132): barwnik, występuje w słodyczach, herbatnikach, lodach czy napojach bezalkoholowych butelkowanych, może powodować astmę, reakcje alergiczne.
Mniej szkodliwe dodatki na literę”I”:
1)Inozynian disodowy(E631): wzmacniacz smaku i zapachu, występuje w warzywach konserwowych, nie dla dzieci i osób z chorobami nerek.
2)Inwertaza(E1103): środek pomocniczy, spotkamy go w wyrobach cukierniczych, które mają miękki środek,podejrzewany o wywoływanie poważnych chorób.
3)Izobutan(E943b): gaz nośny, używany jako środek do natłuszczania patelni w sprayu.
Nieszkodliwe dodatki do żywności na literę”I”:
1)Inozynian dipotasowy(E632): wzmacnia smak i zapach.
2)Inozynian wapnia(E633): wzmacnia smak i zapach.
3)Izoaskorbinian sodu(E316)?: przeciwutleniacz, spotkamy go w mrożonych owocach, przetworach, napojach gazowanych.
4)Izomaltoza(E953): zagęstnik, słodzik, występuje w lodach, dżemach i wypiekach.
Nieszkodliwe dodatki na literę”J”:
1)Jabłaczan potasu(E351):regulator kwasowości, występuje w napojach owocowych i bezalkoholowych.
2)Jabłaczan sodu(E350): regulator kwasowości, środek utrzymujący wilgoć, spotkamy go w napojach owocowych i bezalkoholowych.
3)jabłaczan wapnia(E352): utwardzacz, środek bulorujący, występuje w napojach owocowych i bezalkoholowych.
Źródło:Bill Statham,”E213 Tabele dodatków i składników chemicznych czyli wiesz co jesz”, 76-81
Komentarze
Prześlij komentarz