Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Ciasto Ferrero Rocher (bez pieczenia)

Przygotowania do świat czas zacząć. Jednym z elementów tych przygotowani jest ciasto, które uwielbia cała rodzinna. Jednym z nich jest ciasto Ferero Rocher które doskonale wkomponowuje się w atmosferę świat. Ciasto dosyć łatwo przygotować. Czas jego przygotowania nie zajmie nam dużo czasu. To co wyróżnia to ciasto jest wyjątkowa masa czekoladowo-orzechowa oraz pyszne herbatniki. U mnie w domu nie ma świat bez tego wypieku. Polecam ! Składniki: masa czekoladowo-orzechowa 300 ml śmietany 30% 250 g serka mascarpone 150 g kremu czekoladowego 150 g cukru pudru 50 g orzechów laskowych mielonych 10g śmietanfixu dodatkowo 300 g herbatników czekoladowych  Masa czekoladowo-orzechowa : Zimną śmietanę ubijamy na sztywno. Dodajemy cukier puder. Miksujemy. Dodajemy serek mascarpone. Miksujemy. Dodajemy śmietanfix. Miksujemy. Dodajemy krem czekoladowy i orzechy. Miksujemy.  Na kwadratowej formie układamy na dnie herbatniki. Na herbatnikach układamy 1/3 kremu. Na kremie ponownie układamy herbatniki. N

Dodatki do żywności na literę „I” i „J”

Przed dodatkami do żywności nie możemy się ustrzec, gdyż znajdziemy je wszędzie. Pełno konserwantów znajdziemy w kosmetykach. Cześć dodatków chemicznych jest zarówno w przemyśle chemicznym jak i spożywczym. Dziś zajmę się dodatkami do żywności na literę „I” i „J”.
Szkodliwe dodatki na literę”I”:
1)Indygotyna(E132): barwnik, występuje w słodyczach, herbatnikach, lodach czy napojach bezalkoholowych butelkowanych, może powodować astmę, reakcje alergiczne.
Mniej szkodliwe dodatki na literę”I”:
1)Inozynian disodowy(E631): wzmacniacz smaku i zapachu, występuje w warzywach konserwowych, nie dla dzieci i osób z chorobami nerek.
2)Inwertaza(E1103): środek pomocniczy, spotkamy go w wyrobach cukierniczych, które mają miękki środek,podejrzewany o wywoływanie poważnych chorób.
3)Izobutan(E943b): gaz nośny, używany jako środek do natłuszczania patelni w sprayu.
Nieszkodliwe dodatki do żywności na literę”I”:
1)Inozynian dipotasowy(E632): wzmacnia smak i zapach.
2)Inozynian wapnia(E633): wzmacnia smak i zapach.
3)Izoaskorbinian sodu(E316)?: przeciwutleniacz, spotkamy go w mrożonych owocach, przetworach, napojach gazowanych.
4)Izomaltoza(E953): zagęstnik, słodzik, występuje w lodach, dżemach i wypiekach.
Nieszkodliwe dodatki na literę”J”:
1)Jabłaczan potasu(E351):regulator kwasowości, występuje w napojach owocowych i bezalkoholowych.
2)Jabłaczan sodu(E350): regulator kwasowości, środek utrzymujący wilgoć, spotkamy go w napojach owocowych i bezalkoholowych.
3)jabłaczan wapnia(E352): utwardzacz, środek bulorujący, występuje w napojach owocowych i bezalkoholowych.

Źródło:Bill Statham,”E213 Tabele dodatków i składników chemicznych czyli wiesz co jesz”, 76-81

Komentarze

Popularne posty

Drukuj