Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Tort Kinder Country (bez pieczenia)

 Moja dzisiejsza propozycja na weekend majowy to pyszny i łatwy Tort Kinder Country. Bazą deseru są biszkopty i serek mascarpone. Ciasto jest łatwe i proste w przygotowaniu. Potrzebujemy dosłownie kilku składników. Moim zdaniem jest to tort na niezwykłe okazje. Sprawdzi się na małe i duże spotkania rodzinne. Polecam ! Składniki: masa jasna 250 g serka mascarpone  100 g cukru pudru 100 g czekolady białej 100 ml śmietany 30% 10 g śmietanfixu masa ciemna 250 g serka mascarpone 100 g cukru pudru 100 g czekolady gorzkiej 100 ml śmietany 30% 10 g śmietanfixu dodatkowo 300 g biszkoptów dowolnych 200 g płatków śniadaniowych z miodem typu "Kangus" 100 g czekolady ciemnej Masa jasna : Zimną śmietanę ubijamy na puch. Dodajemy cukier puder. Dodajemy serek mascarpone. Miksujemy. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Dodajemy do masy. Dodajemy śmietanfix. Miksujemy. Dodajemy 50 g płatków śniadaniowych. Mieszamy. Masa ciemna : Zimną śmietanę ubijamy na puch. Dodajemy cukier puder. Dodaje

Dodatki do żywności na literę „I” i „J”

Przed dodatkami do żywności nie możemy się ustrzec, gdyż znajdziemy je wszędzie. Pełno konserwantów znajdziemy w kosmetykach. Cześć dodatków chemicznych jest zarówno w przemyśle chemicznym jak i spożywczym. Dziś zajmę się dodatkami do żywności na literę „I” i „J”.
Szkodliwe dodatki na literę”I”:
1)Indygotyna(E132): barwnik, występuje w słodyczach, herbatnikach, lodach czy napojach bezalkoholowych butelkowanych, może powodować astmę, reakcje alergiczne.
Mniej szkodliwe dodatki na literę”I”:
1)Inozynian disodowy(E631): wzmacniacz smaku i zapachu, występuje w warzywach konserwowych, nie dla dzieci i osób z chorobami nerek.
2)Inwertaza(E1103): środek pomocniczy, spotkamy go w wyrobach cukierniczych, które mają miękki środek,podejrzewany o wywoływanie poważnych chorób.
3)Izobutan(E943b): gaz nośny, używany jako środek do natłuszczania patelni w sprayu.
Nieszkodliwe dodatki do żywności na literę”I”:
1)Inozynian dipotasowy(E632): wzmacnia smak i zapach.
2)Inozynian wapnia(E633): wzmacnia smak i zapach.
3)Izoaskorbinian sodu(E316)?: przeciwutleniacz, spotkamy go w mrożonych owocach, przetworach, napojach gazowanych.
4)Izomaltoza(E953): zagęstnik, słodzik, występuje w lodach, dżemach i wypiekach.
Nieszkodliwe dodatki na literę”J”:
1)Jabłaczan potasu(E351):regulator kwasowości, występuje w napojach owocowych i bezalkoholowych.
2)Jabłaczan sodu(E350): regulator kwasowości, środek utrzymujący wilgoć, spotkamy go w napojach owocowych i bezalkoholowych.
3)jabłaczan wapnia(E352): utwardzacz, środek bulorujący, występuje w napojach owocowych i bezalkoholowych.

Źródło:Bill Statham,”E213 Tabele dodatków i składników chemicznych czyli wiesz co jesz”, 76-81

Komentarze

Popularne posty

Drukuj