Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Tort Kinder Country (bez pieczenia)

 Moja dzisiejsza propozycja na weekend majowy to pyszny i łatwy Tort Kinder Country. Bazą deseru są biszkopty i serek mascarpone. Ciasto jest łatwe i proste w przygotowaniu. Potrzebujemy dosłownie kilku składników. Moim zdaniem jest to tort na niezwykłe okazje. Sprawdzi się na małe i duże spotkania rodzinne. Polecam ! Składniki: masa jasna 250 g serka mascarpone  100 g cukru pudru 100 g czekolady białej 100 ml śmietany 30% 10 g śmietanfixu masa ciemna 250 g serka mascarpone 100 g cukru pudru 100 g czekolady gorzkiej 100 ml śmietany 30% 10 g śmietanfixu dodatkowo 300 g biszkoptów dowolnych 200 g płatków śniadaniowych z miodem typu "Kangus" 100 g czekolady ciemnej Masa jasna : Zimną śmietanę ubijamy na puch. Dodajemy cukier puder. Dodajemy serek mascarpone. Miksujemy. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Dodajemy do masy. Dodajemy śmietanfix. Miksujemy. Dodajemy 50 g płatków śniadaniowych. Mieszamy. Masa ciemna : Zimną śmietanę ubijamy na puch. Dodajemy cukier puder. Dodaje

Dodatki do żywności na literę „L”

Dziś zajmiemy się dodatkami do żywności na literę „L”. Nie jest to długa lista, jak w przypadku dodatków na „K”.
Mniej szkodliwe dodatki na literę”L”:
1)Lizozym(E1105): konserwant, używany w produkcji serów, może powodować chroniczne bóle głowy oraz alergie.
nie szkodliwe dodatki do żywności na literę”L”:
1)Laktitol(E966): usztywniacz, słodzik, używany w gumach do żucia i wypiekach.
2)Lakton kwasu glukonowego(E575): reguluje kwasowość, występuje w żelatynie, twarogach, konserwach warzywnych.
3)L-cysteina(E920): ulepszacz smaku i zapachu, poprawia smak kurczaka oraz używany przy produkcji chleba.
4) Lecytyna(E322):stabilizator, emulgator, używany przy produkcji wypieków, czekolad, słodyczy, mleka w proszku.
5)Likopen(E160d):barwnik, występuje w batonikach, jogurtach, napojach gazowanych.
6)Luteina(E161b):barwnik, występuje w przetworzonej żywności i ciastach.

Źródło:B.Statham,”E213 Tabele dodatków i składników chemicznych czyli wiesz co jesz”,s.98-101.

Komentarze

Popularne posty

Drukuj