Dodatki do żywności na literę „L”

Dziś zajmiemy się dodatkami do żywności na literę „L”. Nie jest to długa lista, jak w przypadku dodatków na „K”.
Mniej szkodliwe dodatki na literę”L”:
1)Lizozym(E1105): konserwant, używany w produkcji serów, może powodować chroniczne bóle głowy oraz alergie.
nie szkodliwe dodatki do żywności na literę”L”:
1)Laktitol(E966): usztywniacz, słodzik, używany w gumach do żucia i wypiekach.
2)Lakton kwasu glukonowego(E575): reguluje kwasowość, występuje w żelatynie, twarogach, konserwach warzywnych.
3)L-cysteina(E920): ulepszacz smaku i zapachu, poprawia smak kurczaka oraz używany przy produkcji chleba.
4) Lecytyna(E322):stabilizator, emulgator, używany przy produkcji wypieków, czekolad, słodyczy, mleka w proszku.
5)Likopen(E160d):barwnik, występuje w batonikach, jogurtach, napojach gazowanych.
6)Luteina(E161b):barwnik, występuje w przetworzonej żywności i ciastach.

Źródło:B.Statham,”E213 Tabele dodatków i składników chemicznych czyli wiesz co jesz”,s.98-101.

Komentarze