Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Ciasto Ferrero Rocher (bez pieczenia)

Przygotowania do świat czas zacząć. Jednym z elementów tych przygotowani jest ciasto, które uwielbia cała rodzinna. Jednym z nich jest ciasto Ferero Rocher które doskonale wkomponowuje się w atmosferę świat. Ciasto dosyć łatwo przygotować. Czas jego przygotowania nie zajmie nam dużo czasu. To co wyróżnia to ciasto jest wyjątkowa masa czekoladowo-orzechowa oraz pyszne herbatniki. U mnie w domu nie ma świat bez tego wypieku. Polecam ! Składniki: masa czekoladowo-orzechowa 300 ml śmietany 30% 250 g serka mascarpone 150 g kremu czekoladowego 150 g cukru pudru 50 g orzechów laskowych mielonych 10g śmietanfixu dodatkowo 300 g herbatników czekoladowych  Masa czekoladowo-orzechowa : Zimną śmietanę ubijamy na sztywno. Dodajemy cukier puder. Miksujemy. Dodajemy serek mascarpone. Miksujemy. Dodajemy śmietanfix. Miksujemy. Dodajemy krem czekoladowy i orzechy. Miksujemy.  Na kwadratowej formie układamy na dnie herbatniki. Na herbatnikach układamy 1/3 kremu. Na kremie ponownie układamy herbatniki. N

Dodatki do żywności na literę „M” i „N”

W przypadku tych dodatków to można powiedzieć, iż dodatki do żywności na literę „M” i „N” dzielą się na bardzo szkodliwe oraz na te nieszkodliwe oraz w bardzo małym stopniu szkodliwe dla organizmu człowieka.
Szkodliwe dodatki do żywności na literę „M”:
1) Mannitol(E421): środek utrzymujący wilgotność oraz substancja słodząca,występuje w gumach do żucia, galaretkach, słodyczach czy dżemach, może powodowa nadpobudliwość, mdłości, wymioty.
2)Monolaurynian polioksyetylenosorbitol (E432): emulgator, stabilizator.
3)Monooleinian polioksytylenosorbitol(E433): stabilizator, emulgator, występuje w lukrach, polewach, lody, majonezy.
4)Monopalmitynian polioksytylenosorbitol(E434): emulgator, spotkamy go w wyrobach cukierniczych, zupach, napojach gazowanych.
5)Monostearynian polioksyetylenosorbitol(E435): emulgator stabilizator, występuje w wyrobach cukierniczych, napojach gazoanych, ciastach, ciastach w proszku.
Mniej szkodliwe dodatki do żywności na literę”M”:
1)Mleczan wapnia(E327):środek buforujący i zakwaszający, występuje w mleku skondensowanym, wyrobach cukierniczych, proszku do pieczenia.
Nieszkodliwe dodatki do żywności na literę”M”:
1)Maltitol, syrop maltitolowy(E965):stabilizator, substancja słodząca, w wyrobach cukierniczych, suszonych owocach.
2)Mączka chleba świętojańskiego(E410):zagęstnik, emulgator, w sosach, lukrach, polewach, wyrobach cukierniczych, marynatach.
3)Metyloceluloza(E461):zagęstnik,emulgator, w zupach, napojach o smaku i zapachu owoców, marynatach, lodach, polewach.
4)Mieszanina tokoferoli(E306):przeciwutleniacz, w olejach, napojach mlecznych, serkach do pieczywa.
5)Mleczan potasu(E326):utrzymuje wilgotność i kwasowość, w herbatach, produktach dla niemowląt, serach, wyrobach cukierniczych.
6)Mleczan sodu(E325):substancja pęczniejąca oraz utrzymująca wilgotność, w herbatach i niewędzonych szynkach.
7)Mleczan żelazowy(E585):utrwala kolor, w dodatkach dietetycznych.
8)Mono-i diglicerydy kwasów tłuszczowych(E471):emulgator, stabilizator, w ciastach, czekoladach w proszku do picia, lodach, budyniach w proszku, margaryny.
9)Mono-i diglicerydy kwasów tłuszczowych estryfikowanych kwasem cytrynowym(E472c):emulgator, produkty dla niemowląt, mleko modyfikowane dla niemowląt.
10)Mono-i diglicerydy kwasów tłuszczowych estryfikowanych kwasem mlekowym(E472b):emulgator, stabilizator, lody, masło orzechowe, bita śmietana.
11)Mono-i diglicerydy kwasów tłuszczowych estryfikowanych kwasem octowym(E472c):emulgator, stabilizator, w lodach, polewach, pieczywie, budyniach i sernikach w proszku.
12)Mono-i diglicerydy kwasów tłuszczowych estryfikowanych kwasem mono- i diecetylowinowym(E472e)emulgator, w pieczywie, czekolady do picia w proszku, sosy do mięs.
13)Mono-i diglicerydy kwasów tłuszczowych estryfikowanych kwasem winowym(E472d):emulgator, stabilizator, w polewach, lodach, budyniach i sernikach w proszku.
14)Mono-i diglicerydy kwasów tłuszczowych estryfikowanych mieszaniną kwasu octowego i winowego(E472f):emulgator i stabilizator, w przetworzonym pieczywie.
15)Monolaurynian sorbitolu(E493):emulgator i stabilizator.
16)Monooleinian sorbitolu(E494):emulgator.
17)Monopalmitynian sorbitolu(E495):emulgator i stabilizator, w ciastach w proszku.
18)Monostearynian sorbitolu(E491):emulgator, środek powlekający i nabłyszczający, w lodach, lukrze, ciastach w proszku.
Szkodliwe dodatki do żywności na literę”N”:
1)Natamycyna(E235):konserwant, otoczka serów oraz wędzone przetwory mięsne.
Mniej szkodliwe dodatki do żywności na literę”N”:
1)Nizyna(E234):konserwant, środek przeciw drobnoustrojowy, w serach topionych, owoce i warzywa konserwowe.
Nieszkodliwe dodatki do żywności na literę”N”:
1)Neohesperydyna DC(E959):wzmacnia smak i zapach, substancja słodząca, w serach, gumach do żucia, przekąskach, sosach.

Źródło:B. Statham”E213 tabele dodatków i składników chemicznych czyli wiesz co jesz”,s.100-110.

Komentarze

Popularne posty

Drukuj