Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Ciasto Ferrero Rocher (bez pieczenia)

Przygotowania do świat czas zacząć. Jednym z elementów tych przygotowani jest ciasto, które uwielbia cała rodzinna. Jednym z nich jest ciasto Ferero Rocher które doskonale wkomponowuje się w atmosferę świat. Ciasto dosyć łatwo przygotować. Czas jego przygotowania nie zajmie nam dużo czasu. To co wyróżnia to ciasto jest wyjątkowa masa czekoladowo-orzechowa oraz pyszne herbatniki. U mnie w domu nie ma świat bez tego wypieku. Polecam ! Składniki: masa czekoladowo-orzechowa 300 ml śmietany 30% 250 g serka mascarpone 150 g kremu czekoladowego 150 g cukru pudru 50 g orzechów laskowych mielonych 10g śmietanfixu dodatkowo 300 g herbatników czekoladowych  Masa czekoladowo-orzechowa : Zimną śmietanę ubijamy na sztywno. Dodajemy cukier puder. Miksujemy. Dodajemy serek mascarpone. Miksujemy. Dodajemy śmietanfix. Miksujemy. Dodajemy krem czekoladowy i orzechy. Miksujemy.  Na kwadratowej formie układamy na dnie herbatniki. Na herbatnikach układamy 1/3 kremu. Na kremie ponownie układamy herbatniki. N

Dodatki do żywności na literę „T” i „U”

Dziś przedstawię dodatki do żywności na literę”T” i „U”.
Szkodliwe dodatki do żywności na literę „T”:
1)Tartrazyna(E102):barwnik,w wyrobach cukierniczych, krakersach, marynaty, marcepan, polewy do deserów, dżemy, kasze, może powodować astmę, katar sienny, pokrzywkę, bóle głowy.
2)Tetraboran sodu(E285):konserwant, w mięsie importowanym z USA.
3)Tristearynian polioksyetylenosorbitolu(E436):emulgator, w lodach, mrożonych deserach, lukrze i nadzieniach do ciast.
Mniej szkodliwe dodatki do żywności na literę”T”:
1)Tlenek węgla(E529):emulgator, rodek usztywniający, w budyniach w proszku, produktach mącznych, zupy, groszek konserwowy.
2)Tlenki i wodorotlenki żelaza(E172):barwnik, w pastach i kremach z krewetek i łososia, ciastach w proszku.
Nie szkodliwe dodatki na literę”T”:
1)Taumatyna(E957):wzmacnia smak i zapach, w gumach do żucia, przyprawy japońskie.
2)Termoutleniony olej sojowy z mono- i diglicerydami kwasów tłuszczowych(E479b):emulgator, w margarynach.
3)Tlen(E948):gaz do pakowania, w produkcji jabłecznika.
4)Tlenek magnezu(E530):utwardzacz, środek przeciwzbrylujący, w groszku konserwowym, w mrożonych produktach mlecznych.
5)Trifosforany(E451):emulgator, stabilizator, w serach topionych, przetworach mięsnych i rybnych, proszek do pieczenia.
6)Trioctan glicerolu(E1518):rozpuszczalnik, stanilizator, pokrywa warzywa i owoce.
7)Tristearynian sorbitolu(E492):emulgator,w czekoladzie z dodatkami, ciasta w proszku, polewy na bazie oleju.
Szkodliwe dodatki do żywności na literę”U”:
1)Uwodniony krzemian magnezu(E533b):środek przeciwzbrylujący, w czekoladach, przyprawach, wyrobach cukierniczych.
Mniej szkodliwe dodatki do żywności na literę”U”:
1)Utleniony wosk polietylenowy(E914):utrzymuje wilgo, tworzy warstwę ochronną na warzywach i owocach.

Źródło:Bill Statham, „E213 Tabele dodatków i składników chemicznych czyli wiesz co jesz”,s. 128-135.

Komentarze

Popularne posty

Drukuj