Dodatki do żywności na literę”F”

Na temat dodatków do żywności słyszymy coraz częściej złe rzeczy, a nie dobre. Zapewne wiecie, iż różnego rodzaju barwniki, konserwanty wpływają na nasze zdrowie w większym lub mniejszym stopniu. Aby wam pomóc dziś przedstawię listę dodatków na literę „F”. Mam nadzieję że wam ta lista pomoże.
Mniej szkodliwe dodatki na literę”F”:
1)Fosforan diskrobiowy(E1412): zagęstnik, stabilizator, spotkamy go w deserach błyskawicznych, budyniach błyskawicznych, zupach w proszku, sosy, nie wskazane dla niemowląt.
2) Fosforan glinowo-sodowy(E541): emulgator, regulator kwasowości, występuje w mąkach oraz serach, nie wskazany dla chorych na serce i nerki.
3)Fosforan monoskrobiowy(E1410): zagęstnik, stabilizator, spotkamy go w różnych produktach spożywczych, nie zalecane dla niemowląt.
4) Fosforowany fosforan diskrobiowy(E1413):zagęstnik, stabilizator, występuje w jogurtach, lodach, nie zalecany dla niemowląt.

Nie szkodliwe dodatki do żywności na literę”F”:
1)Fosfatydy amonu(E442): emulgator, stabilizator, spotkamy go w pieczywie, czekoladzie, olejach do smażenia.
2)Fosforany magnezu(E343): regulator kwasowości, środek przeciwzbrylający, występuje w mleku z proszku, mleko zagęszczone.
3) Fosforany potasu(E340):regulator kwasowości, stabilizator, używany przy produkcji szampana, mrożone produkty na bazie jajek.
4)Fosforany sodu(E339): regulator kwasowości, emulgator, występuje w serkach do smarowania, pierogi, makarony.
5)Fosforany wapnia(E341):środek maskujący, środek buforujący, występuje w przyprawach, mąki pełnoziarniste, produkty mączne.

Źródło: Bill Statham, „E213 tabele dodatków i składników chemicznych czyli wiesz co jesz”, s.60-63

Komentarze