Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Tort Kinder Country (bez pieczenia)

 Moja dzisiejsza propozycja na weekend majowy to pyszny i łatwy Tort Kinder Country. Bazą deseru są biszkopty i serek mascarpone. Ciasto jest łatwe i proste w przygotowaniu. Potrzebujemy dosłownie kilku składników. Moim zdaniem jest to tort na niezwykłe okazje. Sprawdzi się na małe i duże spotkania rodzinne. Polecam ! Składniki: masa jasna 250 g serka mascarpone  100 g cukru pudru 100 g czekolady białej 100 ml śmietany 30% 10 g śmietanfixu masa ciemna 250 g serka mascarpone 100 g cukru pudru 100 g czekolady gorzkiej 100 ml śmietany 30% 10 g śmietanfixu dodatkowo 300 g biszkoptów dowolnych 200 g płatków śniadaniowych z miodem typu "Kangus" 100 g czekolady ciemnej Masa jasna : Zimną śmietanę ubijamy na puch. Dodajemy cukier puder. Dodajemy serek mascarpone. Miksujemy. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Dodajemy do masy. Dodajemy śmietanfix. Miksujemy. Dodajemy 50 g płatków śniadaniowych. Mieszamy. Masa ciemna : Zimną śmietanę ubijamy na puch. Dodajemy cukier puder. Dodaje

Dodatki do żywności na literę”H”

Dziś zajmę się dodatkami do żywności na literę”H”. Często nie zdajemy sobie sprawy, ze szkodliwości konserwantów i barwników.
Szkodliwe dodatki:
1)Heksametylenoczteroamina(E239): konserwant, dodawany do serów Provolone, może powodować problemy żołądkowe.
Mniej szkodliwe dodatki:
1)Hydroksypropylofosforan(E1442):stabilizator, zagęstnik, emulgator, występuje w ciastach w proszku, sosach, mrożonych deserach.
2)Hydroksypropoloskrobia(E1440):zagęstnik, stabilizator, występuje w sosach, jogurtach, marynaty, ciasta w proszku.
Nieszkodliwe dodatki:
1)Hel(E939):gaz do pakowania, gaz nośny.
2)Hydroksypropyloceluloza(E463):zagęstnik, wypełniacz, emulgator, środek przeciwzbrylujący, występuje w śmietanach UHT, odtłuszczona śmietana.
3)Hydroksypropylometyloceluloza(E464):emulgator, zagęstnik, stabilizator, substancja żelująca,występuje w lukierze, polewach, lodach, mleku modyfikowanym dla niemowląt, marynaty, zupy.

Źródło:Bill Statham, „E123 Tabele dodatków i składników chemicznych czyli wiesz co jesz”,s.74-77.

Komentarze

Popularne posty

Drukuj