Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Ciasto Ferrero Rocher (bez pieczenia)

Przygotowania do świat czas zacząć. Jednym z elementów tych przygotowani jest ciasto, które uwielbia cała rodzinna. Jednym z nich jest ciasto Ferero Rocher które doskonale wkomponowuje się w atmosferę świat. Ciasto dosyć łatwo przygotować. Czas jego przygotowania nie zajmie nam dużo czasu. To co wyróżnia to ciasto jest wyjątkowa masa czekoladowo-orzechowa oraz pyszne herbatniki. U mnie w domu nie ma świat bez tego wypieku. Polecam ! Składniki: masa czekoladowo-orzechowa 300 ml śmietany 30% 250 g serka mascarpone 150 g kremu czekoladowego 150 g cukru pudru 50 g orzechów laskowych mielonych 10g śmietanfixu dodatkowo 300 g herbatników czekoladowych  Masa czekoladowo-orzechowa : Zimną śmietanę ubijamy na sztywno. Dodajemy cukier puder. Miksujemy. Dodajemy serek mascarpone. Miksujemy. Dodajemy śmietanfix. Miksujemy. Dodajemy krem czekoladowy i orzechy. Miksujemy.  Na kwadratowej formie układamy na dnie herbatniki. Na herbatnikach układamy 1/3 kremu. Na kremie ponownie układamy herbatniki. N

Dodatki do żywności na literę”H”

Dziś zajmę się dodatkami do żywności na literę”H”. Często nie zdajemy sobie sprawy, ze szkodliwości konserwantów i barwników.
Szkodliwe dodatki:
1)Heksametylenoczteroamina(E239): konserwant, dodawany do serów Provolone, może powodować problemy żołądkowe.
Mniej szkodliwe dodatki:
1)Hydroksypropylofosforan(E1442):stabilizator, zagęstnik, emulgator, występuje w ciastach w proszku, sosach, mrożonych deserach.
2)Hydroksypropoloskrobia(E1440):zagęstnik, stabilizator, występuje w sosach, jogurtach, marynaty, ciasta w proszku.
Nieszkodliwe dodatki:
1)Hel(E939):gaz do pakowania, gaz nośny.
2)Hydroksypropyloceluloza(E463):zagęstnik, wypełniacz, emulgator, środek przeciwzbrylujący, występuje w śmietanach UHT, odtłuszczona śmietana.
3)Hydroksypropylometyloceluloza(E464):emulgator, zagęstnik, stabilizator, substancja żelująca,występuje w lukierze, polewach, lodach, mleku modyfikowanym dla niemowląt, marynaty, zupy.

Źródło:Bill Statham, „E123 Tabele dodatków i składników chemicznych czyli wiesz co jesz”,s.74-77.

Komentarze

Popularne posty

Drukuj