Dziś zajmę się dodatkami do żywności na literę”H”. Często nie zdajemy sobie sprawy, ze szkodliwości konserwantów i barwników.
Szkodliwe dodatki:
1)Heksametylenoczteroamina(E239): konserwant, dodawany do serów Provolone, może powodować problemy żołądkowe.
Mniej szkodliwe dodatki:
1)Hydroksypropylofosforan(E1442):stabilizator, zagęstnik, emulgator, występuje w ciastach w proszku, sosach, mrożonych deserach.
2)Hydroksypropoloskrobia(E1440):zagęstnik, stabilizator, występuje w sosach, jogurtach, marynaty, ciasta w proszku.
Nieszkodliwe dodatki:
1)Hel(E939):gaz do pakowania, gaz nośny.
2)Hydroksypropyloceluloza(E463):zagęstnik, wypełniacz, emulgator, środek przeciwzbrylujący, występuje w śmietanach UHT, odtłuszczona śmietana.
3)Hydroksypropylometyloceluloza(E464):emulgator, zagęstnik, stabilizator, substancja żelująca,występuje w lukierze, polewach, lodach, mleku modyfikowanym dla niemowląt, marynaty, zupy.
Źródło:Bill Statham, „E123 Tabele dodatków i składników chemicznych czyli wiesz co jesz”,s.74-77.
Szkodliwe dodatki:
1)Heksametylenoczteroamina(E239): konserwant, dodawany do serów Provolone, może powodować problemy żołądkowe.
Mniej szkodliwe dodatki:
1)Hydroksypropylofosforan(E1442):stabilizator, zagęstnik, emulgator, występuje w ciastach w proszku, sosach, mrożonych deserach.
2)Hydroksypropoloskrobia(E1440):zagęstnik, stabilizator, występuje w sosach, jogurtach, marynaty, ciasta w proszku.
Nieszkodliwe dodatki:
1)Hel(E939):gaz do pakowania, gaz nośny.
2)Hydroksypropyloceluloza(E463):zagęstnik, wypełniacz, emulgator, środek przeciwzbrylujący, występuje w śmietanach UHT, odtłuszczona śmietana.
3)Hydroksypropylometyloceluloza(E464):emulgator, zagęstnik, stabilizator, substancja żelująca,występuje w lukierze, polewach, lodach, mleku modyfikowanym dla niemowląt, marynaty, zupy.
Źródło:Bill Statham, „E123 Tabele dodatków i składników chemicznych czyli wiesz co jesz”,s.74-77.
Komentarze
Prześlij komentarz