Dziś poznamy dodatki do żywności na literę „O” i”P”. Jak się okazuje
i w tych przypadkach znajdziemy zarówno szkodliwe jak mniej szkodliwe
substancje dodawane do żywności.
Szkodliwe dodatki do żywności na literę „O”:
1)Ortofenylofenol(E231):konserwant, wykorzystywany w wielu dodatkach do żywności, może powodować mdłości, wymioty, bezdech.
2)Ortofenylofenolan sodu(E232):konserwant, środek grzybobójczy, w
marmoladzie, w produktach zawierających skórki owoców, powoduje wymioty,
podrażnia nos i oczy.
Nieszkodliwe dodatki do żywności na literę „O”:
1)Octan cynku(E650):wzmacnia smak i zapach, w gumach do żucia.
2)Octan izomaślanu sacharozy(E444):emulgator, stabilizator, w napojach cytrynowych.
3)Octan potasu(E261):regulator kwasowości, konserwant, w marynatach, sosach do sałatek.
4)Octan sodu(E262):reguluje kwasowość, konserwant, w dżemach, słodyczach, galaretkach, kaszach.
5)Octan wapnia(E263):środek zakwaszający, utwardzacz, w marynatach, pieczywie, serach, kremach majonezowych.
Szkodliwe dodatki do żywności na literę”P”:
1)Poliwinylopirolidon(PVP)(E1201):stabilizator, środek klarujący,
używany w produkcji piwa, wina i octu winnego, może powodować gazy,
alergie, uczulenie skóry.
2)Poliwinylopolipirolidon(syntetyczny)(E1202):stabilizator, nośnik, klaruje ocet winny i wina musujące.
Mniej szkodliwe dodatki do żywności na literę”P”:
1)Propan(E944):gaz nośny i spulchniający, w produktach w sprayu.
2)Proponian potasu(E283):konserwant, w pieczywie, herbatnikach, makaronach, może wywołać astmę.
3)Proponian sodu(E281):konserwant, występuje w ciastach, mrożonkach, może podrażnić skórę, astma, migreny.
4)Proponian wapnia(E283):konserwant, przeciw pleśniowy, występuje w
pieczywie, czekoladach, serach topionych, może wywołać astmę, migren,
zmęczenie.
5)Przetworzone wodorosty z gatunku Eucheuma(E407a):stabilizator, zagęstnik, w przetworzonej żywności.
Nie szkodliwe dodatki do żywności na literę”P”:
1)Pektyny(E440):zagęstnik, stabilizator, w dżemach, lodach, deserach, galaretkach owocowych.
2)Podtlenek azotu(E942):gaz nośny, w produktach w sprayu.
3)Polidekstroza(E1200):stabilizator i utrzymuje wilgoć, w lodach, jogurtach, wyrobach cukierniczych.
4)Polifosforany(E452):stabilizator i emulgator, w serach topionych, proszkach do pieczenia, produktach mięsnych.
5)Polirycynoleinian poliglicerolu(E476):emulgator, w lukrze, polewach czekoladowych, czekoladach, ciastach w proszku.
Źródło:B.Statham,”E213 tabele dodatków i składników chemicznych czyli wiesz co jesz”,s.110-116.
Komentarze
Prześlij komentarz