Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Ciasto Ferrero Rocher (bez pieczenia)

Przygotowania do świat czas zacząć. Jednym z elementów tych przygotowani jest ciasto, które uwielbia cała rodzinna. Jednym z nich jest ciasto Ferero Rocher które doskonale wkomponowuje się w atmosferę świat. Ciasto dosyć łatwo przygotować. Czas jego przygotowania nie zajmie nam dużo czasu. To co wyróżnia to ciasto jest wyjątkowa masa czekoladowo-orzechowa oraz pyszne herbatniki. U mnie w domu nie ma świat bez tego wypieku. Polecam ! Składniki: masa czekoladowo-orzechowa 300 ml śmietany 30% 250 g serka mascarpone 150 g kremu czekoladowego 150 g cukru pudru 50 g orzechów laskowych mielonych 10g śmietanfixu dodatkowo 300 g herbatników czekoladowych  Masa czekoladowo-orzechowa : Zimną śmietanę ubijamy na sztywno. Dodajemy cukier puder. Miksujemy. Dodajemy serek mascarpone. Miksujemy. Dodajemy śmietanfix. Miksujemy. Dodajemy krem czekoladowy i orzechy. Miksujemy.  Na kwadratowej formie układamy na dnie herbatniki. Na herbatnikach układamy 1/3 kremu. Na kremie ponownie układamy herbatniki. N

Dodatki do żywności na literę”O” i „P”

Dziś poznamy dodatki do żywności na literę „O” i”P”. Jak się okazuje i w tych przypadkach znajdziemy zarówno szkodliwe jak mniej szkodliwe substancje dodawane do żywności.
Szkodliwe dodatki do żywności na literę „O”:
1)Ortofenylofenol(E231):konserwant, wykorzystywany w wielu dodatkach do żywności, może powodować mdłości, wymioty, bezdech.
2)Ortofenylofenolan sodu(E232):konserwant, środek grzybobójczy, w marmoladzie, w produktach zawierających skórki owoców, powoduje wymioty, podrażnia nos i oczy.
Nieszkodliwe dodatki do żywności na literę „O”:
1)Octan cynku(E650):wzmacnia smak i zapach, w gumach do żucia.
2)Octan izomaślanu sacharozy(E444):emulgator, stabilizator, w napojach cytrynowych.
3)Octan potasu(E261):regulator kwasowości, konserwant, w marynatach, sosach do sałatek.
4)Octan sodu(E262):reguluje kwasowość, konserwant, w dżemach, słodyczach, galaretkach, kaszach.
5)Octan wapnia(E263):środek zakwaszający, utwardzacz, w marynatach, pieczywie, serach, kremach majonezowych.
Szkodliwe dodatki do żywności na literę”P”:
1)Poliwinylopirolidon(PVP)(E1201):stabilizator, środek klarujący, używany w produkcji piwa, wina i octu winnego, może powodować gazy, alergie, uczulenie skóry.
2)Poliwinylopolipirolidon(syntetyczny)(E1202):stabilizator, nośnik, klaruje ocet winny i wina musujące.
Mniej szkodliwe dodatki do żywności na literę”P”:
1)Propan(E944):gaz nośny i spulchniający, w produktach w sprayu.
2)Proponian potasu(E283):konserwant, w pieczywie, herbatnikach, makaronach, może wywołać astmę.
3)Proponian sodu(E281):konserwant, występuje w ciastach, mrożonkach, może podrażnić skórę, astma, migreny.
4)Proponian wapnia(E283):konserwant, przeciw pleśniowy, występuje w pieczywie, czekoladach, serach topionych, może wywołać astmę, migren, zmęczenie.
5)Przetworzone wodorosty z gatunku Eucheuma(E407a):stabilizator, zagęstnik, w przetworzonej żywności.
Nie szkodliwe dodatki do żywności na literę”P”:
1)Pektyny(E440):zagęstnik, stabilizator, w dżemach, lodach, deserach, galaretkach owocowych.
2)Podtlenek azotu(E942):gaz nośny, w produktach w sprayu.
3)Polidekstroza(E1200):stabilizator i utrzymuje wilgoć, w lodach, jogurtach, wyrobach cukierniczych.
4)Polifosforany(E452):stabilizator i emulgator, w serach topionych, proszkach do pieczenia, produktach mięsnych.
5)Polirycynoleinian poliglicerolu(E476):emulgator, w lukrze, polewach czekoladowych, czekoladach, ciastach w proszku.

Źródło:B.Statham,”E213 tabele dodatków i składników chemicznych czyli wiesz co jesz”,s.110-116.

Komentarze

Popularne posty

Drukuj