Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Ciasto Ferrero Rocher (bez pieczenia)

Przygotowania do świat czas zacząć. Jednym z elementów tych przygotowani jest ciasto, które uwielbia cała rodzinna. Jednym z nich jest ciasto Ferero Rocher które doskonale wkomponowuje się w atmosferę świat. Ciasto dosyć łatwo przygotować. Czas jego przygotowania nie zajmie nam dużo czasu. To co wyróżnia to ciasto jest wyjątkowa masa czekoladowo-orzechowa oraz pyszne herbatniki. U mnie w domu nie ma świat bez tego wypieku. Polecam ! Składniki: masa czekoladowo-orzechowa 300 ml śmietany 30% 250 g serka mascarpone 150 g kremu czekoladowego 150 g cukru pudru 50 g orzechów laskowych mielonych 10g śmietanfixu dodatkowo 300 g herbatników czekoladowych  Masa czekoladowo-orzechowa : Zimną śmietanę ubijamy na sztywno. Dodajemy cukier puder. Miksujemy. Dodajemy serek mascarpone. Miksujemy. Dodajemy śmietanfix. Miksujemy. Dodajemy krem czekoladowy i orzechy. Miksujemy.  Na kwadratowej formie układamy na dnie herbatniki. Na herbatnikach układamy 1/3 kremu. Na kremie ponownie układamy herbatniki. N

Dodatki do żywności na literę”R” i „S”

Dziś zapoznamy się z dodatkami do żywności rozpoczynającymi się na litery „R” i „S”.
Nie szkodliwe dodatki do żywności na literę”R”:
1)Ryboflawina, fdosforan-5-ryboflawiny(E101):barwnik, spotkamy go w płatkach, kakao, maśle orzechowym, kawie.
Szkodliwe dodatki do żywności na literę”S”:
1)Sacharyna i jej sole(E954):substancja słodząca, w napojach bezalkoholowych, może powodować mdłości, bóle głowy, nie zalecana dzieciom.
2)Siarczyn sodu(E221):konserwant, w suszonych i mrożonych owocach, może powodować astmę, wysypkę, mdłości.
3)Siarczyn wapnia(E226):konserwant i utwardzacz, w owocach i warzywach konserwowych, może powodowa astm, podrażniać skórę.
4)Sól aspartamu-acesulfamu(E962):substancja słodząca, w czekoladzie, budyniach w proszku, gumach do żucia.
5)Sól sodowa p-hydroksybenzoesan etylu(E215):konserwant, może powodować astmę.
6)Sól sodowa p-hydroksybenzoesan metylu(E219):konserwant, może powodować astmę.
7)Sól sodowa p-hydroksybenzoesan propylu(E217):konserwant, może powodować astmę.
8)Sól wapniowo-disodowa kwasu etylenodiaminotetractowego(E385):konserwant, środek maskujący, w napojach bezalkoholowych, piwie, margarynach, może powodowa dolegliwości jelitowe, zakłóca równowagę mineralną.
Dodatki do żywnosci mniej szkodliwe na literę”S”:
1)Siarczan glinowo-amonowy(E523):stabilizator, środek buforujcy, w przemyśle młynarskim i zbożowym, może powodować biegunki.
2)Siarczan glinowo-potasowy(E522):środek buforujący, utwardzacz, w serach, mąkach,zbożach,w dużych dawkach może powodować pieczenie w gardle.
3)Siarczan glinowo-sodowy(E5210:środek buforujący, utwardzacz,w kaszach, mąkach, zbożach, może lekko uczulać.
4)Siarczan glinu(E520):modyfikator, w słodkich marynatach, może powodować reakcje alergiczne.
5)Siarczan sodu(E514):reguluje kwasowość, konserwant, w herbatnikach, tuńczyku oraz jako baza gumy do żucia, nie dla osób z dysfunkcją nerek i wątroby.
6)Skrobia utleniona(E1404):zagęstnik, stabilizator, wyroby cukiernicze, ciasta w proszku do gofrów i naleśników.
7)Sorbinian potasu(E202):konserwant, w pieczywie, sernikach, czekoladzie, może powodować reakcje alergiczne, astmę, drażnić skórę.
8)Sorbinian wapnia(E203):konserwant, w pieczywie,twarogu, sernikach, syropie czekoladowym, może powodować reakcje alergiczne, astmę.
9)Sorbitol (E420):słodzik i pomaga utrzymać wilgoć, w wyrobach cukierniczych, gumach, suszonych owocach, powoduje wzdęcia, biegunki.
10)Sól sodowa karboksymetylocelulozy usieciowana (E468): środek wiążący, słodzik.
11)Sól sodowa oktenylobursztynianu skrobiowego(E1450):zagęstnik, stabilizator, w sosach do sałatek, białych napojach gazowanych.
12)Srebro(E174):barwnik, w dekoracjach ciast, w „srebrynych”drażetkach.
13)Stearynian polioksyetylenu(E431):emulgator, zapobiega pienieniu się,w mrożonych deserach i przetworzonej żywności.
14)Sukraloza(E955):słodzik, w deserach,dżemach, marmoladach.
nieszkodliwe dodatki do żywności na literę”S”:
1)Sacharogliceryda(E474):emulgator i stabilizator, w kakale, czekoladach mlecznych, jogurtach do picia, gumach do żucia.
2)Siarczan amoniaku(E517):stabilizator, dodatek do mąki, w produktach z pączków, wypiekach.
3)Siarczan wapnia(E516):utwardzacz, w produktach mlecznych, proszek do pieczenia, pomidory konserwowe.
4)Siarczan potasu(E515):reguluje kwasowość, w przemyśle piwowarskim, tam gdzie jest niska zawartość sodu.
5)Sole magnezowe kwasów tłuszczowych(E470b):emulgator, stabilizator, w mrożonych frytkach i ciastach w proszku.
6)sole sodowe, potasowe, wapniowe kwasów tłuszczowych(E470a):emulgator, stabilizator,w mrożonych frytkach i ciastach w proszku.
7)Stearyoilomleczan sodu(E481):emulgator, stabilizator, w herbatnikach, lukierze, nadzieniach ciast.
8)Stearyoilomleczan wapnia(E482):emulgator, stabilizator, w herbatnikach,koncentracie pomidorowym.
9)Szelak(E904):substancja która nabłyszcza, w woskowanych owocach, słodyczach.

Źródło:Bil Statham,”E213 Tabele dodatków i składników chemicznych czyli wiesz co jesz”,s.116-129.

Komentarze

Popularne posty

Drukuj