Dziś tak naprawdę kończę przedstawianie dodatków do żywności, które
rozpoczynają się na konkretne litery. Jednak nadal będę zgłębiać
tajemnice produktów. Jeśli macie jakieś konkretne produkty lub tematy to
piszcie komentarze. Zapraszam również na mojego fanpage gdzie
znajdziecie relacje z Targów Żywieniowych, które odbyły się w Nadarzynie
oraz Foodmagedonu.
Szkodliwe dodatki do żywności na literę”W”:
1)Wodorosiarczan potasu(E228):konserwant, w dżemach i suszonych owocach, może powodować alergie, podrażnienia skórne.
2)Wodorosiarczan sodu(E222):konserwant, w suszonych owocach, demach,
koncentratach pomidorowych, moe wywoła astmę oskrzelową, podrażniać
skórę.
3)Wodorosiarczan wapnia(E227):konserwant, utwardzacz, w warzywach i owocach konserwowych, może powodować astmę.
Mniej szkodliwe dodatki do żywności na literę”W”:
1)Węgiel roślinny(E153):barwnik, w dżemach, żelkach, wyrobach cukierniczych.
2)Węglany potasu(E501):stabilizator, reguluje kwasowość, w produktach cukierniczych i kakaowych.
3)Węglany sodu(E500):reguluje kwasowość, środek przeciwzbrylujący, w
budyniach w proszku, wyrobach cukierniczych, czekoladach, dżemach.
4)Winian stearylu(E483):emulgator, stabilizator, w ciastach.
5)winiany potasu(E336):stabilizator, reguluje kwasowość.
6)Wodorotlenek amonu(E527):reguluje kwasowość, środek zobojętniajcy, w czekoladzie i produktach z kakao.
7)Wodorotlenek potasu(E525):emulgator, substancja zasadowa, w produktach kakaowych.
Dodatki nie szkodliwe na literę”W”:
1)Węglan wapnia(E170):barwnik,w pieczywie, herbatnikach, lodach, ciastach.
2)Węglany amonu(E503):środek zobojętniający i buforujcy, w proszku do pieczenia, kokosie i czekoladach.
3)Węglany magnezu(E504):substancja zasadowa i środek przeciwzbrylujący, w kwaśnej śmietanie, lodach, groszku konserwowym.
4)Winian potasowo-sodowy(E337):reguluje kwasowość, stabilizator, w
wyrobach cukierniczych, dżemach, konserwach, serach, galaretkach
owocowych.
5)Winian wapnia(E354):środek maskujący i regulujący kwasowość, w herbatnikach i sucharach.
6)Winiany sodu(E335):środek maskujący i regulujący kwasowość,w serach, przetworach misnych.
7)Wodorotlenek magnezu(E528):reguluje kwasowość, w produkcji sera, groszek konserwowy.
8)Wodorotlenek sodu(E524):emulgator, w produkcji glazury precli.
9)Wodorotlenek wapnia(E526):utwardzacz, reguluje kwasowość, w przetworach owocowych, mleku modyfikowanym, groszku konserwowym.
10)Wodór(E949):gaz do pakowania, do utwardzania olejów sojowych.
11)Wosk cendelilla(E902):środek powlekający, nabłyszczający, w gumie do żucia.
12)Wosk carnauba(E903):środek powlekający, nabłyszczający,w sosach, sokach owocowych.
13)Wosk mikrokrystaliczny, wosk naftowy(E905):środek powlekający, dekoracje ciast.
14)Wosk pszczeli biały i żółty(E901):środek powlekający i nabłyszczający, w gumach do żucia i wyrobach cukierniczych.
Szkodliwe dodatki na literę”Z”:
1)Zieleń S(E142):barwnik,w sernikach w proszku, groszku konserwowym. może powodować astmę.
nie szkodliwe dodatki na literę”Z”:
1)Złoto(E175):barwnik,zewnętrzne dekoracje na ciasta.
Szkodliwe dodatki na literꔯ”:
1)Żółcian chinolinowa(E104):barwnik, w przetworzonej żywności i napojach gazowanych, może powodować astmę.
2)Żółcian pomarańczowa FCF(E110):barwnik, marcepan, kasze, zupy w proszku, napoje w proszku.
Mniej szkodliwe dodatki na literꔏ”:
1)Żelazocyjanek potasu(E536):barwnik, środek przeciwzbrylujący, w soli i przyprawach.
Nie szkodliwe dodatki do żywności na literꔯ”:
1)Żelazocyjanek sodu(E535):środek przeciwzbrylujący, w soli i przyprawach.
2)Żelazocyjanek wapnia(E538):środek przeciwzbrylujący, w soli i przyprawach.
Źródło:B. Statham, „E213 Tabele dodatków i składników chemicznych czyli wiesz co jesz”,s.134-145.
Komentarze
Prześlij komentarz