Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Ciasto Ferrero Rocher (bez pieczenia)

Przygotowania do świat czas zacząć. Jednym z elementów tych przygotowani jest ciasto, które uwielbia cała rodzinna. Jednym z nich jest ciasto Ferero Rocher które doskonale wkomponowuje się w atmosferę świat. Ciasto dosyć łatwo przygotować. Czas jego przygotowania nie zajmie nam dużo czasu. To co wyróżnia to ciasto jest wyjątkowa masa czekoladowo-orzechowa oraz pyszne herbatniki. U mnie w domu nie ma świat bez tego wypieku. Polecam ! Składniki: masa czekoladowo-orzechowa 300 ml śmietany 30% 250 g serka mascarpone 150 g kremu czekoladowego 150 g cukru pudru 50 g orzechów laskowych mielonych 10g śmietanfixu dodatkowo 300 g herbatników czekoladowych  Masa czekoladowo-orzechowa : Zimną śmietanę ubijamy na sztywno. Dodajemy cukier puder. Miksujemy. Dodajemy serek mascarpone. Miksujemy. Dodajemy śmietanfix. Miksujemy. Dodajemy krem czekoladowy i orzechy. Miksujemy.  Na kwadratowej formie układamy na dnie herbatniki. Na herbatnikach układamy 1/3 kremu. Na kremie ponownie układamy herbatniki. N

Dodatki do żywności rozpoczynające sie na „C”

Codziennie jesteśmy zasypywani informacjami o szkodliwości dodatków do żywności. Współcześnie jednak nie sposób od niej uciec. Aby ułatwić wam i sobie rozeznanie w tym trudnym zagadnieniu jakim są dodatki do żywności przygotowałam listę tych że dodatków w żywności mama nadzieję, że wam pomagam swoimi artykułami :) :)
Najbardziej szkodliwe dodatki na literę „C”:
1) Czerń brylantowa PN: barwnik, spotkamy w ciastach w proszku, jogurtach pitnych, ajerkoniakach, sosach brązowych; może wywoływać astmę, nadpobudliwość, może wpływać szkodliwie na nerki i żołądek.
2) Czerwień 2G: barwnik, spotkamy w kiełbasach, mięsach mielonych i wyrobach z gotowego mięsa mielonego, wywołuje astmę, nadpobudliwość, nie dla osób uczulonych na aspirynę.
3) Czerwień Allura AC: barwnik, ciasta w proszku, galaretki w proszku, płatki zbożowe, kasze, herbatniki czekoladowe, wywołuje: astmę, nadpobudliwość, katar sienny, reakcje alergiczne; stosowany również do produkcji szminek.
4) Czerwień koszenilowa A: barwnik, występuje w ciastach w proszku, galaretkach w proszku, polewach gotowych, powoduje: astmę, katar sienny.
5) Czerwień litolowa BK: barwnik, spotkamy w jadalnych powłokach serów typu edam, powoduje astmę, pokrzywkę, katar sienny, bezsenność, nadpobudliwość.
Mniej szkodliwe dodatki do żywności na literę „C”:
1)Chlorek cyny(E512):przeciwutleniacz, środek utrwalający kolor, występuje w konserwowych szparagach, konserwowe soki owocowe, może podrażniać skórę.
2) Chlorek potasu(E508): regulator kwasowości, spotkamy w żywności o obniżonej zawartości sodu, może powodować wrzody żołądka, nie dla małych dzieci.
3)Celuloza(E460): stabilizator, środek wypełniający, środek wiążący, występuje w ciastach,sosach, zupach, lody, dżemy, herbatniki.
4)Chlorek magnezu(E511): rozpuszczalnik, regulator kwasowości, występuje w mleku modyfikowanym, gazowane napoje bezalkoholowe.
5)Chlorek wapnia(E509): regulator kwasowości, środek maskujący, występuje w twarogach, galaretkach, pomidory konserwowe.
6)Chlorofil i jego pochodne(E140): barwnik, spotkamy go w zupach, sosach, lodach, olej sojowy, napoje mleczne fermentowane.
7)Cytrynian triamonu(E380): regulator kwasowości, występuje w dużej ilości produktów m.i.n w serkach topionych.
8)Cytrynian trietylowy(E1505): zagęstnik, środek maskujący, nadaje aromat „wędzony”, spotkamy go w przetworzonych białkach jajek.
9) Cytrynian potasu(E332): regulator kwasowości, stabilizator, przeciwutleniacz, spotkamy go w wyrobach cukierniczych, galaretkach, konserwy.
10)Cytrynian sodu(E331): emulgator, regulator kwasowości, występuje w mleku modyfikowanym dla niemowląt, twarogach, lody, mleko zagęszczone, dżemy, galaretki owocowe.
11)Cytrynian wapnia(E333): stabilizator, spotkamy go w wyrobach cukierniczych, dżemach, galaretkach.

Źródło:Bill Statham. „E213 Tabele dodatków i składników chemicznych czyli wiesz, co jesz?”, s. 44-50

Komentarze

Popularne posty

Drukuj