Codziennie jesteśmy zasypywani informacjami o szkodliwości dodatków
do żywności. Współcześnie jednak nie sposób od niej uciec. Aby ułatwić
wam i sobie rozeznanie w tym trudnym zagadnieniu jakim są dodatki do
żywności przygotowałam listę tych że dodatków w żywności mama nadzieję,
że wam pomagam swoimi artykułami
Najbardziej szkodliwe dodatki na literę „C”:
1) Czerń brylantowa PN: barwnik, spotkamy w ciastach w proszku,
jogurtach pitnych, ajerkoniakach, sosach brązowych; może wywoływać
astmę, nadpobudliwość, może wpływać szkodliwie na nerki i żołądek.
2) Czerwień 2G: barwnik, spotkamy w kiełbasach, mięsach mielonych i
wyrobach z gotowego mięsa mielonego, wywołuje astmę, nadpobudliwość, nie
dla osób uczulonych na aspirynę.
3) Czerwień Allura AC: barwnik, ciasta w proszku, galaretki w proszku,
płatki zbożowe, kasze, herbatniki czekoladowe, wywołuje: astmę,
nadpobudliwość, katar sienny, reakcje alergiczne; stosowany również do
produkcji szminek.
4) Czerwień koszenilowa A: barwnik, występuje w ciastach w proszku,
galaretkach w proszku, polewach gotowych, powoduje: astmę, katar sienny.
5) Czerwień litolowa BK: barwnik, spotkamy w jadalnych powłokach serów
typu edam, powoduje astmę, pokrzywkę, katar sienny, bezsenność,
nadpobudliwość.
Mniej szkodliwe dodatki do żywności na literę „C”:
1)Chlorek cyny(E512):przeciwutleniacz, środek utrwalający kolor,
występuje w konserwowych szparagach, konserwowe soki owocowe, może
podrażniać skórę.
2) Chlorek potasu(E508): regulator kwasowości, spotkamy w żywności o
obniżonej zawartości sodu, może powodować wrzody żołądka, nie dla małych
dzieci.
3)Celuloza(E460): stabilizator, środek wypełniający, środek wiążący,
występuje w ciastach,sosach, zupach, lody, dżemy, herbatniki.
4)Chlorek magnezu(E511): rozpuszczalnik, regulator kwasowości, występuje w mleku modyfikowanym, gazowane napoje bezalkoholowe.
5)Chlorek wapnia(E509): regulator kwasowości, środek maskujący, występuje w twarogach, galaretkach, pomidory konserwowe.
6)Chlorofil i jego pochodne(E140): barwnik, spotkamy go w zupach, sosach, lodach, olej sojowy, napoje mleczne fermentowane.
7)Cytrynian triamonu(E380): regulator kwasowości, występuje w dużej ilości produktów m.i.n w serkach topionych.
8)Cytrynian trietylowy(E1505): zagęstnik, środek maskujący, nadaje
aromat „wędzony”, spotkamy go w przetworzonych białkach jajek.
9) Cytrynian potasu(E332): regulator kwasowości, stabilizator,
przeciwutleniacz, spotkamy go w wyrobach cukierniczych, galaretkach,
konserwy.
10)Cytrynian sodu(E331): emulgator, regulator kwasowości, występuje w
mleku modyfikowanym dla niemowląt, twarogach, lody, mleko zagęszczone,
dżemy, galaretki owocowe.
11)Cytrynian wapnia(E333): stabilizator, spotkamy go w wyrobach cukierniczych, dżemach, galaretkach.
Źródło:Bill Statham. „E213 Tabele dodatków i składników chemicznych czyli wiesz, co jesz?”, s. 44-50
Komentarze
Prześlij komentarz