Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Ciasto Ferrero Rocher (bez pieczenia)

Przygotowania do świat czas zacząć. Jednym z elementów tych przygotowani jest ciasto, które uwielbia cała rodzinna. Jednym z nich jest ciasto Ferero Rocher które doskonale wkomponowuje się w atmosferę świat. Ciasto dosyć łatwo przygotować. Czas jego przygotowania nie zajmie nam dużo czasu. To co wyróżnia to ciasto jest wyjątkowa masa czekoladowo-orzechowa oraz pyszne herbatniki. U mnie w domu nie ma świat bez tego wypieku. Polecam ! Składniki: masa czekoladowo-orzechowa 300 ml śmietany 30% 250 g serka mascarpone 150 g kremu czekoladowego 150 g cukru pudru 50 g orzechów laskowych mielonych 10g śmietanfixu dodatkowo 300 g herbatników czekoladowych  Masa czekoladowo-orzechowa : Zimną śmietanę ubijamy na sztywno. Dodajemy cukier puder. Miksujemy. Dodajemy serek mascarpone. Miksujemy. Dodajemy śmietanfix. Miksujemy. Dodajemy krem czekoladowy i orzechy. Miksujemy.  Na kwadratowej formie układamy na dnie herbatniki. Na herbatnikach układamy 1/3 kremu. Na kremie ponownie układamy herbatniki. N

Domowa galaretka truskawkowa

Często nie zdajemy sobie sprawy ile sztucznych dodatków znajduje się w prostej galaretce ze sklepu. Pełno w nich barwników, ulepszaczy smaku i konserwantów. Dobra alternatywą jest zrobienie prostej domowej galaretki, której zrobienie zajmuje około 20 minut. Pełno w niej kawałków owoców(możemy również zmiksować jeśli lubicie). Polecam zwłaszcza w pochmurne jesienne dni.
Składniki:
200 g truskawek(świeże lub mrożone)
60 ml wody(tyle, aby przykryła żelatynę)
24 g żelatyny( 3 łyżki)
20 g cukru
Truskawki myjemy, wkładamy do garnka z wodą. Dodajemy cukier. Krótko gotujemy. Studzimy. Miksujemy
Żelatynę zalewamy wodą, czekamy, aż spęcznieje. Następnie namoczoną żelatynę lekko podgrzewamy.
Zmiksowane owoce łączymy z rozpuszczoną żelatyną. Przelewamy do pucharków. Odstawiamy do lodówki na około 1 godzinę, aby stężało. Podajemy chłodne.
galaretka truskawkowa, galaretka, domowa galaretka truskawkowa
Smacznego!

Komentarze

Popularne posty

Drukuj