Często nie zdajemy sobie sprawy ile sztucznych dodatków znajduje się
w prostej galaretce ze sklepu. Pełno w nich barwników, ulepszaczy smaku
i konserwantów. Dobra alternatywą jest zrobienie prostej domowej
galaretki, której zrobienie zajmuje około 20 minut. Pełno w niej
kawałków owoców(możemy również zmiksować jeśli lubicie). Polecam
zwłaszcza w pochmurne jesienne dni.
Składniki:
200 g truskawek(świeże lub mrożone)
60 ml wody(tyle, aby przykryła żelatynę)
24 g żelatyny( 3 łyżki)
20 g cukru
Truskawki myjemy, wkładamy do garnka z wodą. Dodajemy cukier. Krótko gotujemy. Studzimy. Miksujemy
Żelatynę zalewamy wodą, czekamy, aż spęcznieje. Następnie namoczoną żelatynę lekko podgrzewamy.
Zmiksowane owoce łączymy z rozpuszczoną żelatyną. Przelewamy do pucharków. Odstawiamy do lodówki na około 1 godzinę, aby stężało. Podajemy chłodne.
Smacznego!
Składniki:
200 g truskawek(świeże lub mrożone)
60 ml wody(tyle, aby przykryła żelatynę)
24 g żelatyny( 3 łyżki)
20 g cukru
Truskawki myjemy, wkładamy do garnka z wodą. Dodajemy cukier. Krótko gotujemy. Studzimy. Miksujemy
Żelatynę zalewamy wodą, czekamy, aż spęcznieje. Następnie namoczoną żelatynę lekko podgrzewamy.
Zmiksowane owoce łączymy z rozpuszczoną żelatyną. Przelewamy do pucharków. Odstawiamy do lodówki na około 1 godzinę, aby stężało. Podajemy chłodne.
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz