Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Babka piaskowa z rodzynkami

 Babka piaskowa to ciasto, którego nie trzeba przedstawiać. Proste, pyszne, aromatyczne i szybkie w przygotowaniu. Są wersje dwu-, trzy kolorowe. Moja dzisiejsza propozycja to wypiek z rodzynkami. Równie smaczny , co aromatyczny i mięciutki. Babkę piaskowa z rodzynkami przygotowuje się praktycznie tak samo, jak tradycyjną wersję, lecz dodajemy do niej rodzynki. Moim zdaniem ten wypiek polubią duzi i mali. Doskonałe na przyjęcia w ogrodzie. Polecam ! Składniki: 200 g masła 150 g mąki pszennej 150 g mąki ziemniaczanej 150 g cukru 50 g rodzynek 30 g cukru waniliowego 30 g cukier puder 10 g proszku do pieczenia 4 jajka Rodzynki parzymy wrzącą wodą przez 15 minut. Odcedzamy. Lekko posypujemy mąką pszenną. Białka oddzielamy od białek. Miękkie masło ucieramy na puch z dodatkiem cukru waniliowego i cukru. Dodajemy żółtka. Miksujemy. Dodajemy mąkę pszenną i mąkę ziemniaczaną oraz proszek do pieczenia. Miksujemy. Dodajemy rodzynki. Mieszamy. Białka ubijamy na puch. Dodajemy do ciasta. Blachę kek

Domowa galaretka truskawkowa

Często nie zdajemy sobie sprawy ile sztucznych dodatków znajduje się w prostej galaretce ze sklepu. Pełno w nich barwników, ulepszaczy smaku i konserwantów. Dobra alternatywą jest zrobienie prostej domowej galaretki, której zrobienie zajmuje około 20 minut. Pełno w niej kawałków owoców(możemy również zmiksować jeśli lubicie). Polecam zwłaszcza w pochmurne jesienne dni.
Składniki:
200 g truskawek(świeże lub mrożone)
60 ml wody(tyle, aby przykryła żelatynę)
24 g żelatyny( 3 łyżki)
20 g cukru
Truskawki myjemy, wkładamy do garnka z wodą. Dodajemy cukier. Krótko gotujemy. Studzimy. Miksujemy
Żelatynę zalewamy wodą, czekamy, aż spęcznieje. Następnie namoczoną żelatynę lekko podgrzewamy.
Zmiksowane owoce łączymy z rozpuszczoną żelatyną. Przelewamy do pucharków. Odstawiamy do lodówki na około 1 godzinę, aby stężało. Podajemy chłodne.
galaretka truskawkowa, galaretka, domowa galaretka truskawkowa
Smacznego!

Komentarze

Popularne posty

Drukuj