Domowa masa kajmakowa

Masa kajmakowa jest wykorzystywana w wielu ciastach i ciasteczkach. Sklepowe masy kajmakowe są dużym ułatwieniem gdy nie mamy czas ani ochoty na zrobienie domowej wersji tego pysznego smakołyku. Ja jednaka zachęcam, gdyż domowa masa kajmakowa jest 100% lepsza niż sklepowa. Domowa masa kajmakowa ma niezwykły mleczny smak i zapach. Sama produkcja powoduje, niż mi od razu cieknie ślinka na myśl o jej przygotowaniu. Sama jednaka też miałam tak jak wy pewnie obawy czy mi się uda, czy będzie idealna, a jak nie czy da się ją jeszcze uratować. Jednak w myśl powiedzenia:”pierwsze koty za płoty” zabrałam się za przygotowanie domowej masy kajmakowej. Efekt o dziwo okazał się całkiem niezły i masę śmiało wykorzystałam w moim przepisie na ciastka”Amoniaczki”. inspirację i motywację czerpałam ze wspaniałego bloga „Olga Smile” Polecam!
Przepis na domową masę kajmakową:
Składniki:
450 ml mleka skondensowanego
50 g masła
Mleko wraz z miękkim masłem zagotowuję w szerokim garnku o grubym dnie. Od momentu zagotowania gotuję około 30 minut na małym ogniu, aż masa zacznie ciemnieć. Gdy masa zacznie zmieniać kolor na ciemny to zdejmuje z ognia(musi być jeszcze lekko płynne). Masę wylewam do pojemnika wyłożonego papierem do pieczenia. Studzę, następnie wkładam do lodówki na minimum 1 godzinę.
kajmak, masa kajmakowa, domowa masa kajmakowa
Smacznego!

Komentarze