Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Ciasto Ferrero Rocher (bez pieczenia)

Przygotowania do świat czas zacząć. Jednym z elementów tych przygotowani jest ciasto, które uwielbia cała rodzinna. Jednym z nich jest ciasto Ferero Rocher które doskonale wkomponowuje się w atmosferę świat. Ciasto dosyć łatwo przygotować. Czas jego przygotowania nie zajmie nam dużo czasu. To co wyróżnia to ciasto jest wyjątkowa masa czekoladowo-orzechowa oraz pyszne herbatniki. U mnie w domu nie ma świat bez tego wypieku. Polecam ! Składniki: masa czekoladowo-orzechowa 300 ml śmietany 30% 250 g serka mascarpone 150 g kremu czekoladowego 150 g cukru pudru 50 g orzechów laskowych mielonych 10g śmietanfixu dodatkowo 300 g herbatników czekoladowych  Masa czekoladowo-orzechowa : Zimną śmietanę ubijamy na sztywno. Dodajemy cukier puder. Miksujemy. Dodajemy serek mascarpone. Miksujemy. Dodajemy śmietanfix. Miksujemy. Dodajemy krem czekoladowy i orzechy. Miksujemy.  Na kwadratowej formie układamy na dnie herbatniki. Na herbatnikach układamy 1/3 kremu. Na kremie ponownie układamy herbatniki. N

Domowa masa kajmakowa

Masa kajmakowa jest wykorzystywana w wielu ciastach i ciasteczkach. Sklepowe masy kajmakowe są dużym ułatwieniem gdy nie mamy czas ani ochoty na zrobienie domowej wersji tego pysznego smakołyku. Ja jednaka zachęcam, gdyż domowa masa kajmakowa jest 100% lepsza niż sklepowa. Domowa masa kajmakowa ma niezwykły mleczny smak i zapach. Sama produkcja powoduje, niż mi od razu cieknie ślinka na myśl o jej przygotowaniu. Sama jednaka też miałam tak jak wy pewnie obawy czy mi się uda, czy będzie idealna, a jak nie czy da się ją jeszcze uratować. Jednak w myśl powiedzenia:”pierwsze koty za płoty” zabrałam się za przygotowanie domowej masy kajmakowej. Efekt o dziwo okazał się całkiem niezły i masę śmiało wykorzystałam w moim przepisie na ciastka”Amoniaczki”. inspirację i motywację czerpałam ze wspaniałego bloga „Olga Smile” Polecam!
Przepis na domową masę kajmakową:
Składniki:
450 ml mleka skondensowanego
50 g masła
Mleko wraz z miękkim masłem zagotowuję w szerokim garnku o grubym dnie. Od momentu zagotowania gotuję około 30 minut na małym ogniu, aż masa zacznie ciemnieć. Gdy masa zacznie zmieniać kolor na ciemny to zdejmuje z ognia(musi być jeszcze lekko płynne). Masę wylewam do pojemnika wyłożonego papierem do pieczenia. Studzę, następnie wkładam do lodówki na minimum 1 godzinę.
kajmak, masa kajmakowa, domowa masa kajmakowa
Smacznego!

Komentarze

Popularne posty

Drukuj