Domowe faworki to obowiązkowy punkt każdego karnawału. U mnie w
domu robimy wspólnie co roku. Domowe faworki powinny być cienkie,
chrupiące i mocno posypane cukrem pudrem. Faworki domowe są na pewno
lepsze niż od sklepowych. Wiemy co do nich dodajemy, a w sklepowych
niestety nie wiemy co jest dodane. Na koniec karnawału delektujmy się
tymi pysznymi smakołykami, gdyż dopiero za rok znów je zjemy.
Składniki:
800 g smalcu
540 g mąki
250 g śmietany 12%
10 g proszku do pieczenia
2 łyżki spirytusu
sól
6 żółtek
cukier puder do dekoracji
Wszystkie składniki na ciasto łączymy ze sobą. 400 g smalcu rozgrzewamy. Ciasto cienko rozwałkowujemy. Radełkiem wycinamy paski. W paskach wycinamy środek i przekładamy ciasto przez siebie. Smażymy z obu stron na rumiano. Osączamy i studzimy. Posypujemy cukrem pudrem.
Smacznego!
Składniki:
800 g smalcu
540 g mąki
250 g śmietany 12%
10 g proszku do pieczenia
2 łyżki spirytusu
sól
6 żółtek
cukier puder do dekoracji
Wszystkie składniki na ciasto łączymy ze sobą. 400 g smalcu rozgrzewamy. Ciasto cienko rozwałkowujemy. Radełkiem wycinamy paski. W paskach wycinamy środek i przekładamy ciasto przez siebie. Smażymy z obu stron na rumiano. Osączamy i studzimy. Posypujemy cukrem pudrem.
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz