Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Tort Kinder Country (bez pieczenia)

 Moja dzisiejsza propozycja na weekend majowy to pyszny i łatwy Tort Kinder Country. Bazą deseru są biszkopty i serek mascarpone. Ciasto jest łatwe i proste w przygotowaniu. Potrzebujemy dosłownie kilku składników. Moim zdaniem jest to tort na niezwykłe okazje. Sprawdzi się na małe i duże spotkania rodzinne. Polecam ! Składniki: masa jasna 250 g serka mascarpone  100 g cukru pudru 100 g czekolady białej 100 ml śmietany 30% 10 g śmietanfixu masa ciemna 250 g serka mascarpone 100 g cukru pudru 100 g czekolady gorzkiej 100 ml śmietany 30% 10 g śmietanfixu dodatkowo 300 g biszkoptów dowolnych 200 g płatków śniadaniowych z miodem typu "Kangus" 100 g czekolady ciemnej Masa jasna : Zimną śmietanę ubijamy na puch. Dodajemy cukier puder. Dodajemy serek mascarpone. Miksujemy. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Dodajemy do masy. Dodajemy śmietanfix. Miksujemy. Dodajemy 50 g płatków śniadaniowych. Mieszamy. Masa ciemna : Zimną śmietanę ubijamy na puch. Dodajemy cukier puder. Dodaje

Domowe Faworki

Domowe faworki to obowiązkowy punkt każdego karnawału. U mnie w domu robimy wspólnie co roku. Domowe faworki powinny być cienkie, chrupiące i mocno posypane cukrem pudrem. Faworki domowe są na pewno lepsze niż od sklepowych. Wiemy co do nich dodajemy, a w sklepowych niestety nie wiemy co jest dodane. Na koniec karnawału delektujmy się tymi pysznymi smakołykami, gdyż dopiero za rok znów je zjemy.
Składniki:
800 g smalcu
540 g mąki
250 g śmietany 12%
10 g proszku do pieczenia
2 łyżki spirytusu
sól
6 żółtek
cukier puder do dekoracji
Wszystkie składniki na ciasto łączymy ze sobą. 400 g smalcu rozgrzewamy. Ciasto cienko rozwałkowujemy. Radełkiem wycinamy paski. W paskach wycinamy środek i przekładamy ciasto przez siebie. Smażymy z obu stron na rumiano. Osączamy i studzimy. Posypujemy cukrem pudrem.
Smacznego!

Komentarze

Popularne posty

Drukuj