Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Tort Kinder Country (bez pieczenia)

 Moja dzisiejsza propozycja na weekend majowy to pyszny i łatwy Tort Kinder Country. Bazą deseru są biszkopty i serek mascarpone. Ciasto jest łatwe i proste w przygotowaniu. Potrzebujemy dosłownie kilku składników. Moim zdaniem jest to tort na niezwykłe okazje. Sprawdzi się na małe i duże spotkania rodzinne. Polecam ! Składniki: masa jasna 250 g serka mascarpone  100 g cukru pudru 100 g czekolady białej 100 ml śmietany 30% 10 g śmietanfixu masa ciemna 250 g serka mascarpone 100 g cukru pudru 100 g czekolady gorzkiej 100 ml śmietany 30% 10 g śmietanfixu dodatkowo 300 g biszkoptów dowolnych 200 g płatków śniadaniowych z miodem typu "Kangus" 100 g czekolady ciemnej Masa jasna : Zimną śmietanę ubijamy na puch. Dodajemy cukier puder. Dodajemy serek mascarpone. Miksujemy. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Dodajemy do masy. Dodajemy śmietanfix. Miksujemy. Dodajemy 50 g płatków śniadaniowych. Mieszamy. Masa ciemna : Zimną śmietanę ubijamy na puch. Dodajemy cukier puder. Dodaje

Domowe herbatniki z czekoladą

Domowe herbatniki z czekoladą są jednymi z moich ulubionych ciasteczek. Kruche ciastka z czekoladą smakiem nie odbiegają od znanej nam sklepowej wersji tych herbatników. Domowe herbatniki z czekoladą mogą tworzyć doskonałą bazę do różnych wypieków, zarówno na ciepło jak i na zimno. Domowe ciasta z herbatnikami skradną nam serca, gdyż będziemy mieli pewność, że są bez żadnych niezdrowych dodatków. Są szybką, nie drogą, a zarazem smaczną alternatywą dla herbatników kupowanych w sklepie.
Składniki:

300 g mąki
125 g miękkiego masła
100 g czekolady
50 g śmietany 12%(koło 5 łyżek)
30 g cukru pudru(3 łyżki)
Wszystkie składniki połącz ze sobą. Uformuj kulę. Wstaw do zamrażarki na 30 minut. Po wyjęciu z zamrażarki podziel ciasto na dwie części. Każdą część rozwałkuj na grubość około 3 mm. Pamiętaj o podsypywaniu mąką. Ciasto pokrój na podłużne pasy, następnie w poprzek( powinien powstać mały prostokącik). Ciastka układamy w odstępach na blaszce pokrytej papierem do pieczenia. Pieczemy około 10 minut w 180 stopniach. Studzimy. Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej. Maczamy w czekoladzie wystudzone herbatniki.
herbatniki, domowe herbatniki, czekolada

Smacznego!
 Źródło:
http://www.mojewypieki.com/post/herbatniki-petit-beurre

Komentarze

Popularne posty

Drukuj