Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Ciasto Ferrero Rocher (bez pieczenia)

Przygotowania do świat czas zacząć. Jednym z elementów tych przygotowani jest ciasto, które uwielbia cała rodzinna. Jednym z nich jest ciasto Ferero Rocher które doskonale wkomponowuje się w atmosferę świat. Ciasto dosyć łatwo przygotować. Czas jego przygotowania nie zajmie nam dużo czasu. To co wyróżnia to ciasto jest wyjątkowa masa czekoladowo-orzechowa oraz pyszne herbatniki. U mnie w domu nie ma świat bez tego wypieku. Polecam ! Składniki: masa czekoladowo-orzechowa 300 ml śmietany 30% 250 g serka mascarpone 150 g kremu czekoladowego 150 g cukru pudru 50 g orzechów laskowych mielonych 10g śmietanfixu dodatkowo 300 g herbatników czekoladowych  Masa czekoladowo-orzechowa : Zimną śmietanę ubijamy na sztywno. Dodajemy cukier puder. Miksujemy. Dodajemy serek mascarpone. Miksujemy. Dodajemy śmietanfix. Miksujemy. Dodajemy krem czekoladowy i orzechy. Miksujemy.  Na kwadratowej formie układamy na dnie herbatniki. Na herbatnikach układamy 1/3 kremu. Na kremie ponownie układamy herbatniki. N

Domowy blok czekoladowy

Domowy blok czekoladowy kojarzy mi się ze smutnymi i szarymi latami PRL-u. Jest to jedno z najprostrzych deserów, składające się praktycznie z czterech składników: kakała, mleka w proszku, cukru i tłuszczu. Blok czekoladowy z czasów PRL był twardy, słodki i smakiem miał przypominać czekoladę. Mój domowy blok czekoladowy stanowi swoistą współczesną interpretację tego przepisu. W jednej z mich starych książek kucharskich znalazłam przepis na domowy blok czekoladowy przy okazji świat oraz rodzinnych uroczystościach.
Składniki:
300 g mleka w proszku
200 g herbatników( 2 paczki)
200 g masła
200 g cukru
150 ml wody
30 g kakao( 3 łyżki)
Herbatniki kruszymy na drobne kawałki. Cukier zalewamy wodą. Podgrzewamy do momentu powstania syropu. Dodajemy masło, pokrojone w kawałki. Mieszamy do całkowitego rozpuszczenia. Dodajemy kakao. mieszamy do momentu rozpuszczenia i połączenia z pozostałymi składnikami. Studzimy. Do przestudzonej masy dodajemy mleko w proszku. Mieszamy. Dodajemy pokruszone herbatniki. Całość mieszamy. Formę keksową wykładamy folią spożywczą. Nakładamy masę. Całość studzimy. Następnie wkładamy do lodówki na 24 godziny do całkowitego stężenia. Domowy blok czekoladowy powinien być dosyć sztywny po wyjęciu z formy.
blok czekoladowy, czekolada, domowy blok czekoladowy
Smacznego!

Komentarze

Popularne posty

Drukuj