Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Tort Kinder Country (bez pieczenia)

 Moja dzisiejsza propozycja na weekend majowy to pyszny i łatwy Tort Kinder Country. Bazą deseru są biszkopty i serek mascarpone. Ciasto jest łatwe i proste w przygotowaniu. Potrzebujemy dosłownie kilku składników. Moim zdaniem jest to tort na niezwykłe okazje. Sprawdzi się na małe i duże spotkania rodzinne. Polecam ! Składniki: masa jasna 250 g serka mascarpone  100 g cukru pudru 100 g czekolady białej 100 ml śmietany 30% 10 g śmietanfixu masa ciemna 250 g serka mascarpone 100 g cukru pudru 100 g czekolady gorzkiej 100 ml śmietany 30% 10 g śmietanfixu dodatkowo 300 g biszkoptów dowolnych 200 g płatków śniadaniowych z miodem typu "Kangus" 100 g czekolady ciemnej Masa jasna : Zimną śmietanę ubijamy na puch. Dodajemy cukier puder. Dodajemy serek mascarpone. Miksujemy. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Dodajemy do masy. Dodajemy śmietanfix. Miksujemy. Dodajemy 50 g płatków śniadaniowych. Mieszamy. Masa ciemna : Zimną śmietanę ubijamy na puch. Dodajemy cukier puder. Dodaje

Domowy blok czekoladowy

Domowy blok czekoladowy kojarzy mi się ze smutnymi i szarymi latami PRL-u. Jest to jedno z najprostrzych deserów, składające się praktycznie z czterech składników: kakała, mleka w proszku, cukru i tłuszczu. Blok czekoladowy z czasów PRL był twardy, słodki i smakiem miał przypominać czekoladę. Mój domowy blok czekoladowy stanowi swoistą współczesną interpretację tego przepisu. W jednej z mich starych książek kucharskich znalazłam przepis na domowy blok czekoladowy przy okazji świat oraz rodzinnych uroczystościach.
Składniki:
300 g mleka w proszku
200 g herbatników( 2 paczki)
200 g masła
200 g cukru
150 ml wody
30 g kakao( 3 łyżki)
Herbatniki kruszymy na drobne kawałki. Cukier zalewamy wodą. Podgrzewamy do momentu powstania syropu. Dodajemy masło, pokrojone w kawałki. Mieszamy do całkowitego rozpuszczenia. Dodajemy kakao. mieszamy do momentu rozpuszczenia i połączenia z pozostałymi składnikami. Studzimy. Do przestudzonej masy dodajemy mleko w proszku. Mieszamy. Dodajemy pokruszone herbatniki. Całość mieszamy. Formę keksową wykładamy folią spożywczą. Nakładamy masę. Całość studzimy. Następnie wkładamy do lodówki na 24 godziny do całkowitego stężenia. Domowy blok czekoladowy powinien być dosyć sztywny po wyjęciu z formy.
blok czekoladowy, czekolada, domowy blok czekoladowy
Smacznego!

Komentarze

Popularne posty

Drukuj