Domowy blok czekoladowy kojarzy mi się ze smutnymi i szarymi
latami PRL-u. Jest to jedno z najprostrzych deserów, składające się
praktycznie z czterech składników: kakała, mleka w proszku, cukru i
tłuszczu. Blok czekoladowy z czasów PRL był twardy, słodki i smakiem
miał przypominać czekoladę. Mój domowy blok czekoladowy stanowi swoistą
współczesną interpretację tego przepisu. W jednej z mich starych książek
kucharskich znalazłam przepis na domowy blok czekoladowy przy okazji
świat oraz rodzinnych uroczystościach.
Składniki:
300 g mleka w proszku
200 g herbatników( 2 paczki)
200 g masła
200 g cukru
150 ml wody
30 g kakao( 3 łyżki)
Herbatniki kruszymy na drobne kawałki. Cukier zalewamy wodą. Podgrzewamy do momentu powstania syropu. Dodajemy masło, pokrojone w kawałki. Mieszamy do całkowitego rozpuszczenia. Dodajemy kakao. mieszamy do momentu rozpuszczenia i połączenia z pozostałymi składnikami. Studzimy. Do przestudzonej masy dodajemy mleko w proszku. Mieszamy. Dodajemy pokruszone herbatniki. Całość mieszamy. Formę keksową wykładamy folią spożywczą. Nakładamy masę. Całość studzimy. Następnie wkładamy do lodówki na 24 godziny do całkowitego stężenia. Domowy blok czekoladowy powinien być dosyć sztywny po wyjęciu z formy.
Smacznego!
Składniki:
300 g mleka w proszku
200 g herbatników( 2 paczki)
200 g masła
200 g cukru
150 ml wody
30 g kakao( 3 łyżki)
Herbatniki kruszymy na drobne kawałki. Cukier zalewamy wodą. Podgrzewamy do momentu powstania syropu. Dodajemy masło, pokrojone w kawałki. Mieszamy do całkowitego rozpuszczenia. Dodajemy kakao. mieszamy do momentu rozpuszczenia i połączenia z pozostałymi składnikami. Studzimy. Do przestudzonej masy dodajemy mleko w proszku. Mieszamy. Dodajemy pokruszone herbatniki. Całość mieszamy. Formę keksową wykładamy folią spożywczą. Nakładamy masę. Całość studzimy. Następnie wkładamy do lodówki na 24 godziny do całkowitego stężenia. Domowy blok czekoladowy powinien być dosyć sztywny po wyjęciu z formy.
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz