Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Babka piaskowa z rodzynkami

 Babka piaskowa to ciasto, którego nie trzeba przedstawiać. Proste, pyszne, aromatyczne i szybkie w przygotowaniu. Są wersje dwu-, trzy kolorowe. Moja dzisiejsza propozycja to wypiek z rodzynkami. Równie smaczny , co aromatyczny i mięciutki. Babkę piaskowa z rodzynkami przygotowuje się praktycznie tak samo, jak tradycyjną wersję, lecz dodajemy do niej rodzynki. Moim zdaniem ten wypiek polubią duzi i mali. Doskonałe na przyjęcia w ogrodzie. Polecam ! Składniki: 200 g masła 150 g mąki pszennej 150 g mąki ziemniaczanej 150 g cukru 50 g rodzynek 30 g cukru waniliowego 30 g cukier puder 10 g proszku do pieczenia 4 jajka Rodzynki parzymy wrzącą wodą przez 15 minut. Odcedzamy. Lekko posypujemy mąką pszenną. Białka oddzielamy od białek. Miękkie masło ucieramy na puch z dodatkiem cukru waniliowego i cukru. Dodajemy żółtka. Miksujemy. Dodajemy mąkę pszenną i mąkę ziemniaczaną oraz proszek do pieczenia. Miksujemy. Dodajemy rodzynki. Mieszamy. Białka ubijamy na puch. Dodajemy do ciasta. Blachę kek

Domowy budyń waniliowy

Budyń waniliowy jest jednym z moich ulubionych słodkich deserów. Oprócz tego, że posiada mnóstwo witamin to jeszcze się go stosunkowo prosto robi. Oczywiście można powiedzieć, iż są gotowe budynie dostępne w sklepach. Jednak nic nie zastąpi zrobionego samodzielnie smacznego deseru. U mnie w domu często przygotowuje taki domowy budyń waniliowy. Używam go jako bazę do kremów lub jako samodzielny podwieczorek. Zajadając się domowym budyniem waniliowym często przypomina mi w smaku taki jaki robiła dla mnie mama czy babcia. Na mleku z dodatkiem miodu, bez żadnych ulepszaczy. Nic nie mogło równać się z tym smakiem.
Składniki:
500 ml mleka
80 g miodu
50 g masła
30 g mąki ziemniaczanej(3 łyżki)
30 g cukru waniliowego(3 łyżki lub 1/2 opakowania)
20 g mąki pszennej(2 łyżki)
2 żółtka
sos malinowy do dekoracji
300 ml mleka zagotowujemy z miodem i cukrem waniliowym. W pozostałym zimnym mleku rozpuszczamy obie mąki oraz żółtka. Do gotującego się mleka dodajemy zimną mieszankę. Mieszamy i gotujemy do momentu uzyskania gęstej konsystencji. Przelewamy do pucharków i studzimy. Możemy polać sosem malinowym dla smaku.
budyń waniliowy, budyń, wanilia

Smacznego!

Komentarze

Popularne posty

Drukuj