Budyń waniliowy jest jednym z moich ulubionych słodkich deserów.
Oprócz tego, że posiada mnóstwo witamin to jeszcze się go stosunkowo
prosto robi. Oczywiście można powiedzieć, iż są gotowe budynie dostępne w
sklepach. Jednak nic nie zastąpi zrobionego samodzielnie smacznego
deseru. U mnie w domu często przygotowuje taki domowy budyń waniliowy.
Używam go jako bazę do kremów lub jako samodzielny podwieczorek.
Zajadając się domowym budyniem waniliowym często przypomina mi w smaku
taki jaki robiła dla mnie mama czy babcia. Na mleku z dodatkiem miodu,
bez żadnych ulepszaczy. Nic nie mogło równać się z tym smakiem.
Składniki:
500 ml mleka
80 g miodu
50 g masła
30 g mąki ziemniaczanej(3 łyżki)
30 g cukru waniliowego(3 łyżki lub 1/2 opakowania)
20 g mąki pszennej(2 łyżki)
2 żółtka
sos malinowy do dekoracji
300 ml mleka zagotowujemy z miodem i cukrem waniliowym. W pozostałym zimnym mleku rozpuszczamy obie mąki oraz żółtka. Do gotującego się mleka dodajemy zimną mieszankę. Mieszamy i gotujemy do momentu uzyskania gęstej konsystencji. Przelewamy do pucharków i studzimy. Możemy polać sosem malinowym dla smaku.
Smacznego!
Składniki:
500 ml mleka
80 g miodu
50 g masła
30 g mąki ziemniaczanej(3 łyżki)
30 g cukru waniliowego(3 łyżki lub 1/2 opakowania)
20 g mąki pszennej(2 łyżki)
2 żółtka
sos malinowy do dekoracji
300 ml mleka zagotowujemy z miodem i cukrem waniliowym. W pozostałym zimnym mleku rozpuszczamy obie mąki oraz żółtka. Do gotującego się mleka dodajemy zimną mieszankę. Mieszamy i gotujemy do momentu uzyskania gęstej konsystencji. Przelewamy do pucharków i studzimy. Możemy polać sosem malinowym dla smaku.
Komentarze
Prześlij komentarz