Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Ciasto Ferrero Rocher (bez pieczenia)

Przygotowania do świat czas zacząć. Jednym z elementów tych przygotowani jest ciasto, które uwielbia cała rodzinna. Jednym z nich jest ciasto Ferero Rocher które doskonale wkomponowuje się w atmosferę świat. Ciasto dosyć łatwo przygotować. Czas jego przygotowania nie zajmie nam dużo czasu. To co wyróżnia to ciasto jest wyjątkowa masa czekoladowo-orzechowa oraz pyszne herbatniki. U mnie w domu nie ma świat bez tego wypieku. Polecam ! Składniki: masa czekoladowo-orzechowa 300 ml śmietany 30% 250 g serka mascarpone 150 g kremu czekoladowego 150 g cukru pudru 50 g orzechów laskowych mielonych 10g śmietanfixu dodatkowo 300 g herbatników czekoladowych  Masa czekoladowo-orzechowa : Zimną śmietanę ubijamy na sztywno. Dodajemy cukier puder. Miksujemy. Dodajemy serek mascarpone. Miksujemy. Dodajemy śmietanfix. Miksujemy. Dodajemy krem czekoladowy i orzechy. Miksujemy.  Na kwadratowej formie układamy na dnie herbatniki. Na herbatnikach układamy 1/3 kremu. Na kremie ponownie układamy herbatniki. N

Domowy budyń waniliowy

Budyń waniliowy jest jednym z moich ulubionych słodkich deserów. Oprócz tego, że posiada mnóstwo witamin to jeszcze się go stosunkowo prosto robi. Oczywiście można powiedzieć, iż są gotowe budynie dostępne w sklepach. Jednak nic nie zastąpi zrobionego samodzielnie smacznego deseru. U mnie w domu często przygotowuje taki domowy budyń waniliowy. Używam go jako bazę do kremów lub jako samodzielny podwieczorek. Zajadając się domowym budyniem waniliowym często przypomina mi w smaku taki jaki robiła dla mnie mama czy babcia. Na mleku z dodatkiem miodu, bez żadnych ulepszaczy. Nic nie mogło równać się z tym smakiem.
Składniki:
500 ml mleka
80 g miodu
50 g masła
30 g mąki ziemniaczanej(3 łyżki)
30 g cukru waniliowego(3 łyżki lub 1/2 opakowania)
20 g mąki pszennej(2 łyżki)
2 żółtka
sos malinowy do dekoracji
300 ml mleka zagotowujemy z miodem i cukrem waniliowym. W pozostałym zimnym mleku rozpuszczamy obie mąki oraz żółtka. Do gotującego się mleka dodajemy zimną mieszankę. Mieszamy i gotujemy do momentu uzyskania gęstej konsystencji. Przelewamy do pucharków i studzimy. Możemy polać sosem malinowym dla smaku.
budyń waniliowy, budyń, wanilia

Smacznego!

Komentarze

Popularne posty

Drukuj