Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Ciasto Ferrero Rocher (bez pieczenia)

Przygotowania do świat czas zacząć. Jednym z elementów tych przygotowani jest ciasto, które uwielbia cała rodzinna. Jednym z nich jest ciasto Ferero Rocher które doskonale wkomponowuje się w atmosferę świat. Ciasto dosyć łatwo przygotować. Czas jego przygotowania nie zajmie nam dużo czasu. To co wyróżnia to ciasto jest wyjątkowa masa czekoladowo-orzechowa oraz pyszne herbatniki. U mnie w domu nie ma świat bez tego wypieku. Polecam ! Składniki: masa czekoladowo-orzechowa 300 ml śmietany 30% 250 g serka mascarpone 150 g kremu czekoladowego 150 g cukru pudru 50 g orzechów laskowych mielonych 10g śmietanfixu dodatkowo 300 g herbatników czekoladowych  Masa czekoladowo-orzechowa : Zimną śmietanę ubijamy na sztywno. Dodajemy cukier puder. Miksujemy. Dodajemy serek mascarpone. Miksujemy. Dodajemy śmietanfix. Miksujemy. Dodajemy krem czekoladowy i orzechy. Miksujemy.  Na kwadratowej formie układamy na dnie herbatniki. Na herbatnikach układamy 1/3 kremu. Na kremie ponownie układamy herbatniki. N

Domowy krem budyniowy

Krem budyniowy jest jednym z najpopularniejszych dodatków do tortów. Jego wyjątkowość polega na dosyć gęstej konsystencji oraz na bardzo waniliowym smaku. Domowy krem budyniowy stanowi na pewno zdrową alternatywę dla tego typu kremów w proszku dostępnych w sklepach. Receptura domowego kremu budyniowego jest prosta wiec nawet niedoświadczony cukiernik sobie poradzić. Krem budyniowy może stanowić doskonałą bazę dla owocowych kremów opartych na bazie budyniu. Jak często robicie kochani takie typu kremy?
Składnik:
750 ml mleka
360 g maki( 1 szklanka mąki pszennej + 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej)
300 g masła
100 g cukru
30 g cukru waniliowego(1 opakowanie lub 2-3 łyżki domowego cukru waniliowego)
3 żołtka
500 ml mleka zagotowujemy wraz z cukrem i cukrem waniliowym. W 150 ml zimnego mleka rozpuszczamy obie mąki oraz żółtka. Do gotującego się mleka wlewamy masę mąki i żółtek. Mieszamy do momentu, aż masa będzie gęsta (powinna przypominać budyń). Studzimy.
Miękkie masło miksujemy z wystudzoną masą budyniową. Przed posmarowaniem ciasta możemy masę włożyć na 10 minut do lodówki(chłodną masą lepiej smarować ciasto lub torty).Gotową masa możemy przekładać torty, ciasta biszkoptowe.


domowy krem budyniowy, krem, budyń, krem budyniowy
Smacznego!

Komentarze

Popularne posty

Drukuj