Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Życzenia świąteczne

 Z okazji nadchodzących świąt Wielkanocnych składam wszystkim życzenia zdrowych :) radosnych świąt :) oraz mokrego dyngusa :)  życzy autorka bloga

Domowy krem budyniowy

Krem budyniowy jest jednym z najpopularniejszych dodatków do tortów. Jego wyjątkowość polega na dosyć gęstej konsystencji oraz na bardzo waniliowym smaku. Domowy krem budyniowy stanowi na pewno zdrową alternatywę dla tego typu kremów w proszku dostępnych w sklepach. Receptura domowego kremu budyniowego jest prosta wiec nawet niedoświadczony cukiernik sobie poradzić. Krem budyniowy może stanowić doskonałą bazę dla owocowych kremów opartych na bazie budyniu. Jak często robicie kochani takie typu kremy?
Składnik:
750 ml mleka
360 g maki( 1 szklanka mąki pszennej + 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej)
300 g masła
100 g cukru
30 g cukru waniliowego(1 opakowanie lub 2-3 łyżki domowego cukru waniliowego)
3 żołtka
500 ml mleka zagotowujemy wraz z cukrem i cukrem waniliowym. W 150 ml zimnego mleka rozpuszczamy obie mąki oraz żółtka. Do gotującego się mleka wlewamy masę mąki i żółtek. Mieszamy do momentu, aż masa będzie gęsta (powinna przypominać budyń). Studzimy.
Miękkie masło miksujemy z wystudzoną masą budyniową. Przed posmarowaniem ciasta możemy masę włożyć na 10 minut do lodówki(chłodną masą lepiej smarować ciasto lub torty).Gotową masa możemy przekładać torty, ciasta biszkoptowe.
domowy krem budyniowy, krem, budyń, krem budyniowy
Smacznego!

Komentarze

Popularne posty

Drukuj