Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Ciasto Ferrero Rocher (bez pieczenia)

Przygotowania do świat czas zacząć. Jednym z elementów tych przygotowani jest ciasto, które uwielbia cała rodzinna. Jednym z nich jest ciasto Ferero Rocher które doskonale wkomponowuje się w atmosferę świat. Ciasto dosyć łatwo przygotować. Czas jego przygotowania nie zajmie nam dużo czasu. To co wyróżnia to ciasto jest wyjątkowa masa czekoladowo-orzechowa oraz pyszne herbatniki. U mnie w domu nie ma świat bez tego wypieku. Polecam ! Składniki: masa czekoladowo-orzechowa 300 ml śmietany 30% 250 g serka mascarpone 150 g kremu czekoladowego 150 g cukru pudru 50 g orzechów laskowych mielonych 10g śmietanfixu dodatkowo 300 g herbatników czekoladowych  Masa czekoladowo-orzechowa : Zimną śmietanę ubijamy na sztywno. Dodajemy cukier puder. Miksujemy. Dodajemy serek mascarpone. Miksujemy. Dodajemy śmietanfix. Miksujemy. Dodajemy krem czekoladowy i orzechy. Miksujemy.  Na kwadratowej formie układamy na dnie herbatniki. Na herbatnikach układamy 1/3 kremu. Na kremie ponownie układamy herbatniki. N

Drożdżowe bułeczki z cynamonem

Wiosna się zaczyna. Drzewa i krzewy powoli zdobią listki czy pąki kwiatów. Niedługo zaczniemy spotykać się naszych ogrodach czy na spacerach. Aby umilić czas spędzony na świeżym powietrzu zachęcam do spróbowania drożdżowych bułeczek z cynamonem. Są one pożywne, dodają energii. Dodatek cynamonu sprawia, iż bułeczki nabierają nieco orientalnego smaku. Bułeczki drożdżowe z cynamonem będą idealne na przyjecie na świeżym powietrzu dla małych dzieci. Zasmakują wszystkim. Zachęcam do spróbowania drożdżowych bułeczek z cynamonem.
Składniki:
400 mąki
200 ml mleka
120 g masła
50 g cukru
30 g cukru waniliowego(1 opakowanie)
30 g cynamonu(3 łyżki)
25 g świeżych drożdży
20 g cukru brązowego
1 białko
cukier puder do dekoracji
Przygotowujemy rozczyn.Drożdże rozgniatamy w metalowym naczyniu z jedną łyżką cukru, jedną łyżką mleka(letniego) oraz dwoma łyżkami mąki pszennej. Przygrywamy ściereczką, odkładamy w ciepłe miejsce, aby urosły.
W misce mieszamy pozostałą mąkę, rozczyn, letnie mleko, 100 g miękkiego masło. Całość wyrabiamy mikserem na gładką kulkę. Przykrywamy ściereczką. Odkładamy w ciepłe miejsce by urosło.
Wyrośnięte ciasto wałkujemy. 20 g masła roztapiamy. Studzimy. Ciasto smarujemy masłem, posypujemy cukrem i cynamonem. Rolujemy. Następnie kroimy na pięciocentymetrowe paski. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Bułeczki lekko spłaszczamy. Smarujemy białkiem i posypujemy brązowym cukrem. Pieczemy w 190 stopniach przez 25 minut. Muszą się zarumienić. Studzimy. Możemy posypać cukrem pudrem.
drożdżowe bułeczki, cynamon, drożdżowe bułeczki z cynamonem
Smacznego!
Źródło: A. Starmach, „Pyszne na każdą okazję”,s. 112-115.

Komentarze

Popularne posty

Drukuj