Wiosna się zaczyna. Drzewa i krzewy powoli zdobią listki czy pąki
kwiatów. Niedługo zaczniemy spotykać się naszych ogrodach czy na
spacerach. Aby umilić czas spędzony na świeżym powietrzu zachęcam do
spróbowania drożdżowych bułeczek z cynamonem. Są one pożywne, dodają
energii. Dodatek cynamonu sprawia, iż bułeczki nabierają nieco
orientalnego smaku. Bułeczki drożdżowe z cynamonem będą idealne na
przyjecie na świeżym powietrzu dla małych dzieci. Zasmakują wszystkim.
Zachęcam do spróbowania drożdżowych bułeczek z cynamonem.
Składniki:
400 mąki
200 ml mleka
120 g masła
50 g cukru
30 g cukru waniliowego(1 opakowanie)
30 g cynamonu(3 łyżki)
25 g świeżych drożdży
20 g cukru brązowego
1 białko
cukier puder do dekoracji
Przygotowujemy rozczyn.Drożdże rozgniatamy w metalowym naczyniu z jedną łyżką cukru, jedną łyżką mleka(letniego) oraz dwoma łyżkami mąki pszennej. Przygrywamy ściereczką, odkładamy w ciepłe miejsce, aby urosły.
W misce mieszamy pozostałą mąkę, rozczyn, letnie mleko, 100 g miękkiego masło. Całość wyrabiamy mikserem na gładką kulkę. Przykrywamy ściereczką. Odkładamy w ciepłe miejsce by urosło.
Wyrośnięte ciasto wałkujemy. 20 g masła roztapiamy. Studzimy. Ciasto smarujemy masłem, posypujemy cukrem i cynamonem. Rolujemy. Następnie kroimy na pięciocentymetrowe paski. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Bułeczki lekko spłaszczamy. Smarujemy białkiem i posypujemy brązowym cukrem. Pieczemy w 190 stopniach przez 25 minut. Muszą się zarumienić. Studzimy. Możemy posypać cukrem pudrem.
Smacznego!
Źródło: A. Starmach, „Pyszne na każdą okazję”,s. 112-115.
Składniki:
400 mąki
200 ml mleka
120 g masła
50 g cukru
30 g cukru waniliowego(1 opakowanie)
30 g cynamonu(3 łyżki)
25 g świeżych drożdży
20 g cukru brązowego
1 białko
cukier puder do dekoracji
Przygotowujemy rozczyn.Drożdże rozgniatamy w metalowym naczyniu z jedną łyżką cukru, jedną łyżką mleka(letniego) oraz dwoma łyżkami mąki pszennej. Przygrywamy ściereczką, odkładamy w ciepłe miejsce, aby urosły.
W misce mieszamy pozostałą mąkę, rozczyn, letnie mleko, 100 g miękkiego masło. Całość wyrabiamy mikserem na gładką kulkę. Przykrywamy ściereczką. Odkładamy w ciepłe miejsce by urosło.
Wyrośnięte ciasto wałkujemy. 20 g masła roztapiamy. Studzimy. Ciasto smarujemy masłem, posypujemy cukrem i cynamonem. Rolujemy. Następnie kroimy na pięciocentymetrowe paski. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Bułeczki lekko spłaszczamy. Smarujemy białkiem i posypujemy brązowym cukrem. Pieczemy w 190 stopniach przez 25 minut. Muszą się zarumienić. Studzimy. Możemy posypać cukrem pudrem.
Smacznego!
Źródło: A. Starmach, „Pyszne na każdą okazję”,s. 112-115.
Komentarze
Prześlij komentarz