Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Babka piaskowa z rodzynkami

 Babka piaskowa to ciasto, którego nie trzeba przedstawiać. Proste, pyszne, aromatyczne i szybkie w przygotowaniu. Są wersje dwu-, trzy kolorowe. Moja dzisiejsza propozycja to wypiek z rodzynkami. Równie smaczny , co aromatyczny i mięciutki. Babkę piaskowa z rodzynkami przygotowuje się praktycznie tak samo, jak tradycyjną wersję, lecz dodajemy do niej rodzynki. Moim zdaniem ten wypiek polubią duzi i mali. Doskonałe na przyjęcia w ogrodzie. Polecam ! Składniki: 200 g masła 150 g mąki pszennej 150 g mąki ziemniaczanej 150 g cukru 50 g rodzynek 30 g cukru waniliowego 30 g cukier puder 10 g proszku do pieczenia 4 jajka Rodzynki parzymy wrzącą wodą przez 15 minut. Odcedzamy. Lekko posypujemy mąką pszenną. Białka oddzielamy od białek. Miękkie masło ucieramy na puch z dodatkiem cukru waniliowego i cukru. Dodajemy żółtka. Miksujemy. Dodajemy mąkę pszenną i mąkę ziemniaczaną oraz proszek do pieczenia. Miksujemy. Dodajemy rodzynki. Mieszamy. Białka ubijamy na puch. Dodajemy do ciasta. Blachę kek

Drożdżowe bułeczki z cynamonem

Wiosna się zaczyna. Drzewa i krzewy powoli zdobią listki czy pąki kwiatów. Niedługo zaczniemy spotykać się naszych ogrodach czy na spacerach. Aby umilić czas spędzony na świeżym powietrzu zachęcam do spróbowania drożdżowych bułeczek z cynamonem. Są one pożywne, dodają energii. Dodatek cynamonu sprawia, iż bułeczki nabierają nieco orientalnego smaku. Bułeczki drożdżowe z cynamonem będą idealne na przyjecie na świeżym powietrzu dla małych dzieci. Zasmakują wszystkim. Zachęcam do spróbowania drożdżowych bułeczek z cynamonem.
Składniki:
400 mąki
200 ml mleka
120 g masła
50 g cukru
30 g cukru waniliowego(1 opakowanie)
30 g cynamonu(3 łyżki)
25 g świeżych drożdży
20 g cukru brązowego
1 białko
cukier puder do dekoracji
Przygotowujemy rozczyn.Drożdże rozgniatamy w metalowym naczyniu z jedną łyżką cukru, jedną łyżką mleka(letniego) oraz dwoma łyżkami mąki pszennej. Przygrywamy ściereczką, odkładamy w ciepłe miejsce, aby urosły.
W misce mieszamy pozostałą mąkę, rozczyn, letnie mleko, 100 g miękkiego masło. Całość wyrabiamy mikserem na gładką kulkę. Przykrywamy ściereczką. Odkładamy w ciepłe miejsce by urosło.
Wyrośnięte ciasto wałkujemy. 20 g masła roztapiamy. Studzimy. Ciasto smarujemy masłem, posypujemy cukrem i cynamonem. Rolujemy. Następnie kroimy na pięciocentymetrowe paski. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Bułeczki lekko spłaszczamy. Smarujemy białkiem i posypujemy brązowym cukrem. Pieczemy w 190 stopniach przez 25 minut. Muszą się zarumienić. Studzimy. Możemy posypać cukrem pudrem.
drożdżowe bułeczki, cynamon, drożdżowe bułeczki z cynamonem
Smacznego!
Źródło: A. Starmach, „Pyszne na każdą okazję”,s. 112-115.

Komentarze

Popularne posty

Drukuj