Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Babka piaskowa z rodzynkami

 Babka piaskowa to ciasto, którego nie trzeba przedstawiać. Proste, pyszne, aromatyczne i szybkie w przygotowaniu. Są wersje dwu-, trzy kolorowe. Moja dzisiejsza propozycja to wypiek z rodzynkami. Równie smaczny , co aromatyczny i mięciutki. Babkę piaskowa z rodzynkami przygotowuje się praktycznie tak samo, jak tradycyjną wersję, lecz dodajemy do niej rodzynki. Moim zdaniem ten wypiek polubią duzi i mali. Doskonałe na przyjęcia w ogrodzie. Polecam ! Składniki: 200 g masła 150 g mąki pszennej 150 g mąki ziemniaczanej 150 g cukru 50 g rodzynek 30 g cukru waniliowego 30 g cukier puder 10 g proszku do pieczenia 4 jajka Rodzynki parzymy wrzącą wodą przez 15 minut. Odcedzamy. Lekko posypujemy mąką pszenną. Białka oddzielamy od białek. Miękkie masło ucieramy na puch z dodatkiem cukru waniliowego i cukru. Dodajemy żółtka. Miksujemy. Dodajemy mąkę pszenną i mąkę ziemniaczaną oraz proszek do pieczenia. Miksujemy. Dodajemy rodzynki. Mieszamy. Białka ubijamy na puch. Dodajemy do ciasta. Blachę kek

Drożdżowe bułeczki z nadzieniem owocowym

Ciasto drożdżowe to tak naprawdę tylko drożdże, mąka, cukier i masło oraz trochę cierpliwości. Ciasto drożdżowe daje mnóstwo pola do popisu, możemy dodawać dowolne nadzienie, tworzyć ciekawe kształty. jedyną wadą tego ciasta jest jednak czas oczekiwania. Mimo tego jednak zachęcam do zrobienia przepysznych drożdżowych bułeczek z nadzieniem owocowym. Drożdżowe bułeczki z nadzieniem owocowym w moim przypadku są podawane jako drugie śniadanie lub bardziej sycąca przekąska w ciągu dnia. Drożdżowe bułeczki z nadzieniem owocowym można oczywiście upiec dzień wcześniej. Długo zachowują świeżość oraz są miłym wspomnieniem smaku lata.
Składniki:
ciasto
400 mąki
200 ml mleka
100 g masła
50 g cukru
25 g świeżych drożdży
1 białko
cukier puder do dekoracji
nadzienie
250 g dżemu lub 200 g świeżych owoców(20 g cukru i 20 g maki ziemniaczanej)
Przygotowujemy rozczyn.Drożdże rozgniatamy w metalowym naczyniu z jedną łyżką cukru, jedną łyżką mleka(letniego) oraz dwoma łyżkami mąki pszennej. Przygrywamy ściereczką, odkładamy w ciepłe miejsce, aby urosły.
W misce mieszamy pozostałą mąkę, rozczyn, letnie mleko, 100 g miękkiego masło. Całość wyrabiamy mikserem na gładką kulkę. Przykrywamy ściereczką. Odkładamy w ciepłe miejsce by urosło.
Wyrośnięte ciasto wałkujemy. Wycinamy kwadraty. Na każdym kwadracie układamy łyżkę dżemu. Zamykamy ciasto tworząc kopertę. Jeśli robimy z świeżymi owocami. Należy owoce umyć, pokroić w drobną kostkę. W dużym naczyniu o grubym dnie zagotować z cukrem. Na koniec dodać mąkę ziemniaczaną. Wystudzić.Kopertki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Bułeczki smarujemy białkiem. Pieczemy w 190 stopniach przez 25 minut. Muszą się zarumienić. Studzimy. Możemy posypać cukrem pudrem.
drozdzowe bułeczki, bułeczki z owocami, owoce, drożdżowe
Smacznego!

Komentarze

Popularne posty

Drukuj