Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Tort Kinder Country (bez pieczenia)

 Moja dzisiejsza propozycja na weekend majowy to pyszny i łatwy Tort Kinder Country. Bazą deseru są biszkopty i serek mascarpone. Ciasto jest łatwe i proste w przygotowaniu. Potrzebujemy dosłownie kilku składników. Moim zdaniem jest to tort na niezwykłe okazje. Sprawdzi się na małe i duże spotkania rodzinne. Polecam ! Składniki: masa jasna 250 g serka mascarpone  100 g cukru pudru 100 g czekolady białej 100 ml śmietany 30% 10 g śmietanfixu masa ciemna 250 g serka mascarpone 100 g cukru pudru 100 g czekolady gorzkiej 100 ml śmietany 30% 10 g śmietanfixu dodatkowo 300 g biszkoptów dowolnych 200 g płatków śniadaniowych z miodem typu "Kangus" 100 g czekolady ciemnej Masa jasna : Zimną śmietanę ubijamy na puch. Dodajemy cukier puder. Dodajemy serek mascarpone. Miksujemy. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Dodajemy do masy. Dodajemy śmietanfix. Miksujemy. Dodajemy 50 g płatków śniadaniowych. Mieszamy. Masa ciemna : Zimną śmietanę ubijamy na puch. Dodajemy cukier puder. Dodaje

Drożdżówka z masą orzechową

Drożdżówka z masą orzechową jest moim pomysłem na popularne w cukierniach drożdżówki z masą budyniową. To popularne ciasto sprawdzi się doskonale podczas długi podróży wakacyjnych. W tym miejscu mogę powiedzieć, iż drożdżówka z masą orzechową idealnie sprawdziła się podczas wyprawy w dolinę kościeliską. Po dotarciu na miejsce z przyjemnością i satysfakcją zajadałam się wraz z rodziną tymi pysznymi bułeczkami. Dodam, iż drożdżowe bułeczki z masą orzechową długo zachowują swoją świeżość.Lubicie drożdżowe bułeczki?
Składniki:
ciasto
400 mąki
200 ml mleka
100 g masła
100 g cukru
20 g świeżych drożdży
1 białko
masa
150 g orzechów włoskich
120 g masła
50 g cukru
Przygotowujemy rozczyn.Drożdże rozgniatamy w metalowym naczyniu z jedną łyżką cukru, jedną łyżką mleka(letniego) oraz dwoma łyżkami mąki pszennej. Przygrywamy ściereczką, odkładamy w ciepłe miejsce, aby urosły.
W misce mieszamy pozostałą mąkę, rozczyn, letnie mleko, 100 g miękkiego masło. Całość wyrabiamy mikserem na gładką kulkę. Przykrywamy ściereczką. Odkładamy w ciepłe miejsce by urosło.
Orzechy włoskie mielimy. Łączymy z miękkim masłem i cukrem.
Wyrośnięte ciasto dzielimy na około 8 części. W każdym robimy zagłębienie do którego wkładamy po jednej łyżce masy. Brzegi ciasta smarujemy białkiem.
Całość pieczemy w 180 stopniach przez 35 minut. Studzimy.
Smacznego!
drożdżówka, masa orzechowa, drozdżówka z sóodką masą

Komentarze

Popularne posty

Drukuj