Drożdżówka z masą orzechową jest moim pomysłem na popularne w
cukierniach drożdżówki z masą budyniową. To popularne ciasto sprawdzi
się doskonale podczas długi podróży wakacyjnych. W tym miejscu mogę
powiedzieć, iż drożdżówka z masą orzechową idealnie sprawdziła się
podczas wyprawy w dolinę kościeliską. Po dotarciu na miejsce z
przyjemnością i satysfakcją zajadałam się wraz z rodziną tymi pysznymi
bułeczkami. Dodam, iż drożdżowe bułeczki z masą orzechową długo
zachowują swoją świeżość.Lubicie drożdżowe bułeczki?
Składniki:
ciasto
400 mąki
200 ml mleka
100 g masła
100 g cukru
20 g świeżych drożdży
1 białko
masa
150 g orzechów włoskich
120 g masła
50 g cukru
Przygotowujemy rozczyn.Drożdże rozgniatamy w metalowym naczyniu z jedną łyżką cukru, jedną łyżką mleka(letniego) oraz dwoma łyżkami mąki pszennej. Przygrywamy ściereczką, odkładamy w ciepłe miejsce, aby urosły.
W misce mieszamy pozostałą mąkę, rozczyn, letnie mleko, 100 g miękkiego masło. Całość wyrabiamy mikserem na gładką kulkę. Przykrywamy ściereczką. Odkładamy w ciepłe miejsce by urosło.
Orzechy włoskie mielimy. Łączymy z miękkim masłem i cukrem.
Wyrośnięte ciasto dzielimy na około 8 części. W każdym robimy zagłębienie do którego wkładamy po jednej łyżce masy. Brzegi ciasta smarujemy białkiem.
Całość pieczemy w 180 stopniach przez 35 minut. Studzimy.
Smacznego!
Składniki:
ciasto
400 mąki
200 ml mleka
100 g masła
100 g cukru
20 g świeżych drożdży
1 białko
masa
150 g orzechów włoskich
120 g masła
50 g cukru
Przygotowujemy rozczyn.Drożdże rozgniatamy w metalowym naczyniu z jedną łyżką cukru, jedną łyżką mleka(letniego) oraz dwoma łyżkami mąki pszennej. Przygrywamy ściereczką, odkładamy w ciepłe miejsce, aby urosły.
W misce mieszamy pozostałą mąkę, rozczyn, letnie mleko, 100 g miękkiego masło. Całość wyrabiamy mikserem na gładką kulkę. Przykrywamy ściereczką. Odkładamy w ciepłe miejsce by urosło.
Orzechy włoskie mielimy. Łączymy z miękkim masłem i cukrem.
Wyrośnięte ciasto dzielimy na około 8 części. W każdym robimy zagłębienie do którego wkładamy po jednej łyżce masy. Brzegi ciasta smarujemy białkiem.
Całość pieczemy w 180 stopniach przez 35 minut. Studzimy.
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz