W świecie polityki czy show-biznesu znamy mnóstwo duetów. Często
są to duety nie banalne, zaskakujące, a wręcz niespodziewane. Tak samo
jest w cukiernictwie. Jednym z takich nie banalnych duetów jest duet
serowo-makowy czyli popularny obecnie seromakowiec. jest to niezwykłe
połączenie ciasta kruchego, sernika i makowca w jedno. W duecie
serowo-makowym możemy poczuć smak waniliowego sernika oraz pełnego
bakalii makowca. To ciasto przypadnie do gustu zarówno miłośnikom
tradycji, jak i nowoczesności. W nadchodzące święta warto go podać na
deser.
Składniki:
ciasto
300 g mąki
125 g masła
30 g cukru pudru(2 łyżki)
1 żółtko
ew. śmietana 12%
masa serowa
1 kg sera trzykrotnie mielonego
100 g masła
100 g cukru pudru(3/4 szklanki)
30 g cukru waniliowego( 1 opakowanie lub 3 łyżki )
10 g miodu(1 łyżka)
4 jaja
masa makowa
400 ml mleka
300 g mak suchy mielonego
100 g cukru pudru(3/4 szklanki)
80 g mieszanki bakaliowej (1/2 szklanki)
20 g cukru waniliowego(2 łyżki)
20 g biszkoptów mielonych( 2 łyżki)
10 g miodu(1 łyżka)
1 białko
Mąkę, cukier i żółtko łączymy ze sobą. Dodajemy masło. Zagniatamy jednolite ciasto. Wkładamy do lodówki na 30 minut. Wyjmujemy po 30 minutach. Wałkujemy na wielkość formy do pieczenia. Podpiekamy 10 minut w 180 stopniach.
Mleko gotujemy z cukrem, cukrem waniliowym i miodem. Mak suchy mielony zalewamy gorącym mlekiem. Bakalie mielimy wraz z biszkoptami. Do gęstej masy makowej dodajemy bakalie. Mieszamy. Białko ubijamy. Dodajemy do masy makowej.
Żółtka oddzielamy od białek. Miękkie masło ucieramy z cukrem i żółtkami. Dodajemy partiami ser. Białka ubijamy na sztywną piane. Dodajemy do masy serowej. Mieszamy.
Na podpieczony spód układamy masę makową, następnie wylewamy masę serową. Całość pieczemy około 65 minut w 180 stopniach. Studzimy.
Smacznego!
Składniki:
ciasto
300 g mąki
125 g masła
30 g cukru pudru(2 łyżki)
1 żółtko
ew. śmietana 12%
masa serowa
1 kg sera trzykrotnie mielonego
100 g masła
100 g cukru pudru(3/4 szklanki)
30 g cukru waniliowego( 1 opakowanie lub 3 łyżki )
10 g miodu(1 łyżka)
4 jaja
masa makowa
400 ml mleka
300 g mak suchy mielonego
100 g cukru pudru(3/4 szklanki)
80 g mieszanki bakaliowej (1/2 szklanki)
20 g cukru waniliowego(2 łyżki)
20 g biszkoptów mielonych( 2 łyżki)
10 g miodu(1 łyżka)
1 białko
Mąkę, cukier i żółtko łączymy ze sobą. Dodajemy masło. Zagniatamy jednolite ciasto. Wkładamy do lodówki na 30 minut. Wyjmujemy po 30 minutach. Wałkujemy na wielkość formy do pieczenia. Podpiekamy 10 minut w 180 stopniach.
Mleko gotujemy z cukrem, cukrem waniliowym i miodem. Mak suchy mielony zalewamy gorącym mlekiem. Bakalie mielimy wraz z biszkoptami. Do gęstej masy makowej dodajemy bakalie. Mieszamy. Białko ubijamy. Dodajemy do masy makowej.
Żółtka oddzielamy od białek. Miękkie masło ucieramy z cukrem i żółtkami. Dodajemy partiami ser. Białka ubijamy na sztywną piane. Dodajemy do masy serowej. Mieszamy.
Na podpieczony spód układamy masę makową, następnie wylewamy masę serową. Całość pieczemy około 65 minut w 180 stopniach. Studzimy.
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz